Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Κανδήλα: Άνοιξε παράνομο δρόμο στον Αρχαιολογικό χώρο της Αλυζίας


          Ένα παράνομο αγροτικό δρόμο, έφτιαξε κτηνοτρόφος κάτοικος της Κανδήλας Ξηρομέρου και η μπουλντόζα μπήκε και διαπέρασε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αλυζίας όπου ευρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας πόλης και σίγουρα έγιναν καταστροφές στις υφιστάμενες αρχαιότητες.
       Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από καταγγελίες, η Αρχαιολογική Υπηρεσία επιλήφθηκε του θέματος, διερευνά την υπόθεση και σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον ατόμων που ευθύνονται για την καταστροφή αυτή καθώς ο δρόμος έγινε σε αρχαιολογικό χώρο, χωρίς καμία αδειοδότηση!
        Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα  καμία σηματοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να ενημερώνονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες με αποτέλεσμα να αφεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αλυζίας στο έλεος της κρίσης και της αδιαφορίας.....


       Σημειώνεται πως η αρχαία Ακαρνανική πόλη Αλυζία βρίσκεται στα ΒΑ του χωριού Κανδήλα σε απόσταση, σύμφωνα με το Στράβωνα 15 σταδίων από τη θάλασσα. 
       Μάλιστα το χωριό καταλαμβάνει το ΝΔ τμήμα της αρχαίας πόλης. Τα ερείπιά της φθάνουν μάλιστα μέχρι και τη θάλασσα, στην περιοχή του Δ όρμου που σήμερα ονομάζεται Μύτικας, όπου και βρίσκονταν το λιµάνι της, το οποίο αναφέρεται από τον Στράβωνα (10.2.21), ως ιερό λιμάνι του Ηρακλέους.
      Η γεωγραφική της θέση εξασφάλιζε στην πόλη μια γοργή οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη ώστε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες του Ακαρνανικού Κοινού κι έχει τη θέση της δίπλα στη Στράτο και στο Θύρρειο.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΕΙΝΕ ΤΙΠΩΤΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο