Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ας κρατήσουν οι χοροί!


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης*
Συνταγματάρχης ε.α.-Πολιτευτής Ν.Δ.

        Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τη Τρίτη 27 Νοεμβρίου, μετά από δώδεκα ώρες συζητήσεων, εκτιμήσεων και διαπραγματεύσεων, κατέληξε σε απόφαση, για το ελληνικό ζήτημα. 
     Κάποιοι κράτησαν χαμηλά τη μπάλα,  άλλοι πήγαν να θριαμβολογήσουν κι άλλοι στεναχωρημένοι για την εξέλιξη, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση, ότι ήταν θεατής των συζητήσεων. 
     Προσωπικά πριν καταλήξω σ ένα πολιτικό θέμα, το  ψάχνω. Ερευνώ πηγές όσο γίνεται ανεξάρτητες, διαβάζω και τις απόψεις των κομματικών φερέφωνων αλλά κυρίως καταγράφω γεγονότα, πράξεις και προσπαθώ να καταλήξω στο δικό μου συμπέρασμα.....



         Το οποίο δεν σημαίνει ότι είναι  απριόρι  σωστό. Πάντως, είναι 100% δικό μου. Αν μπορώ να  αποδώσω με μία φράση  το αποτέλεσμα στο Γιουρογκρούπ, αυτή είναι: "Παράταση ζωής υπό προϋποθέσεις και όρους". 
    Πιο εμφαντικά να το πω, οι χώρες του Γιουρογκρουπ έβγαλαν το κεφάλι του πνιγμένου  Έλληνα απ το πέλαγος και του είπαν κολύμπα τώρα για να φτάσεις στην ακτή. Σε δώδεκα χρόνια μάλλον θα φτάσεις, αν  μπορέσεις να αντέξεις μέχρι τότε.

Παράταση ζωής λοιπόν αν:
•Η επαναγορά του χρέους που είναι στα χέρια των ιδιωτών με τη μορφή των ομολόγων, έχει θετική εξέλιξη.
•Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει τη συμφωνία. Το πιθανότερο είναι και οι δύο αυτές προϋποθέσεις να καλυφθούν. Αλλά σαν τέτοιες έχουν τεθεί.
Επαχθείς όροι οι:
•Καμία παρέκκλιση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, οι οποίες θα αποτελούν και απαραίτητο στοιχείο για την καταβολή των δόσεων.
•Επιβολή μηχανισμών ελέγχου που θα καθιστούν δέσμια τη χώρα. Πιο λιανά, μηχανισμοί που θα μας κρατάν δεμένους χειροπόδαρα.
•Δημιουργία ειδικού λογαριασμού, όπου εκεί θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να εξυπηρετείται το χρέος.
   Αυτό με δύο λόγια λέγεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Όμως σε αυτή  τη χρονική συγκυρία υπήρχε άλλος δρόμος; Βεβαίως, αυτός του ΣΥΡΙΖΑ. 


Πριν αναφερθώ σε αυτόν όμως, ας δούμε επιγραμματικά τι κερδίσαμε παρά τους επαχθείς όρους:
•Εκταμίευση μιας δόσης 43,7 δις ευρώ, τα 34,4 άμεσα που θα πάνε στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και τη κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού
•Επιμήκυνση κατά δεκαπέντε χρόνια των διμερών δανείων
•Επιμήκυνση κατά δεκαπέντε χρόνια των δανείων του δευτέρου μνημονίου καθώς και αναστολή πληρωμών των τόκων για δέκα χρόνια
•Μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου κατά 1%
•Μεταβίβαση στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής ελληνικού χρέους, των κερδών των κρατών μελών, από τα ομόλογα των κεντρικών τους τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
        Όλα αυτά τα τελευταία αναμένεται να οδηγήσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, εφόσον όλα πάνε καλά, στο 124% του ΑΕΠ, το 2020.

      Κοντολογίς, αντί να μας αποβάλλουν απ το πρωτάθλημα (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή να μας εξαναγκάσουν να αποχωρήσουμε,  μας βοηθάν να μείνουμε, αλλά μας λένε,  αγωνιστείτε κι εμείς θα είμαστε εδώ και θα σας ελέγχουμε, να μην παρεκτραπείτε. Διότι ως Έλληνες, την έχουμε λίγο στο αίμα μας την παρεκτροπή.
         Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι εφόσον  επιθυμούμε να μείνουμε στην ΕΚ, οι κινήσεις της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος και πέτυχαν μια συμφωνία που την είχαμε δυστυχώς, πολύ ανάγκη. Με επαχθείς όρους αλλά και απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.

      Σε ότι αφορά τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός οδηγεί στον οργασμό της δραχμής. Καλά από τεστοστερόνη οι Τσιπραίοι  γαμούν και δέρνουν, μόνο ο Τατσόπουλος τη μισή Αθήνα και περιμένουν να το κάνουν πράξη και σ όλη την Ελλάδα. Δηλαδή τι; Να γίνουμε η Κούβα της Ευρώπης;  Αλήθεια τους έχει πάρει στα σοβαρά ο κόσμος;  Πιθανόν, τι να πω. "Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη".

      Για να επανέλθω στη κυβέρνηση και στην συμφωνία. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δύσκολα θα προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αν πέσει θα παρασύρει στη πτώση και στη διάλυση τα κόμματα που την απαρτίζουν. Κι οι παραπέρα εξελίξεις δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.
       Όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Μπορεί η κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα, με σοβαρότητα και ταπεινότητα, που μέχρι τώρα τουλάχιστον τη διακρίνει. Να κάνει βήματα στη κατεύθυνση της ανεργίας και της πολυπόθητης ανάπτυξης... Να αποτελέσει τον από μηχανής θεό για τη λύση της τραγωδίας της χώρας μας.
      Φρούδες ελπίδες μιας βροχερής νύχτας του Νοέμβρη;       Μπορεί... Κι όπως πολλές φορές έκλεινε ο έγκριτος Γιάννης Τριάντης στην Ελευθεροτυπία, "τουλάχιστον να κερδίσει ο Παναιτωλικός αύριο..."
Πάντως εσείς και παρ όλα αυτά, υγιαίνετε!

-*Από τη μόνιμη συνεργασία του με την εφημερίδα «Γεγονός»/Στήλη «Αθιβολές» 1/12/2012
e-mailarvanitisdimi@yahoo.com

10 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΜΥΑΛΟ...Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ 26%. ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ ΩΣ ΟΥΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΣΑ ΑΠ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ6 Δεκεμβρίου 2012 στις 10:46 μ.μ.

    ΚΥΡΙΕ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕ.ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΑΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ. ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΘΑ-ΘΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ομολογειται κυριε συνταγματαρχα οτι εκχωρησαμε εθνικη κυριαρχια με ανταλαγμα τα χρηματα και μας λετε οτι ειναι σωστο αυτο,ειναι σαν να λες οτι αν σου εδινε χρηματα ο εχθρος εσυ θα τα τσεπωνες και θα υποχωρουσες,μπραβο,συγχαρητηρια,το ταν η επι τας ,το μολων λαβε,το ελευθερια η θανατος δεν σας τα εμαθε κανεις;Περιμενεις καμμια θεσουλα στον ερχομενο ανασχηματισμο;Απο τον Αντωνη Σαμαρα τσαμπα η αναμονη,ο Πυθαγορας Σαμαρας μπορει να σε βολεψει κανα χρονο μεχρι τις εκλογες να φερνεις γυρω τα χωρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΗΝ ΤΕΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ ΘΑ ΤΙ ΕΚΚΡΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΧΟΡΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Ο ΛΑΟΣ ΟΥΤΕ ΣΑΛΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΙ.ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΥΜΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ .ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΓΑΛΟΝΙΑ ΜΟΝΟΝ ΥΜΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι !!!! να μην παρουμε στα σοβαρα τον τσιπρα να παρουμε τον λεβεντη προθυπουργο της χωρας , που επεισε με δολιους τροπους τα γεροντια , ποιο πολυ , με τρομοκρατια πως θα χανανε συνταξεις και τα τιαυτα . αυτος ο ανθρωπος που δεν θα αντεχε να βλεπει τα σουπερ μαρκετ αδεια . αυτος που θα εκανε επαναδιαπραγματευση του πλασματικου χρεους στην ελλαδα . αυτος που μας οδηγει με μαθηματικη ακριβια σε μαζικες αυτοκτονιες . αυτος που παταει ποδι στους γερμανους και τον εχουν δεμενο με λουλουδατο λουρακι , σαν χαριτομενο πεκινουα . αυτος και αυτοι που ακομα λογου πολλων συμφερωντων βρισκονται ακομα στο πλευρο του μην μπορωντας να κανουν αλλως , απο ανασφαλεια και μονο γιατι φοβουνται πως αν φυγουν απο αυτη την αγγελη θα τους κατασπαραξουν τα αλλα θυρια . οποιος αυτη την εποχη στην ελλαδα , βλεπει τα πραγματα ωραια η αισιοδοξα για το μελον των παιδιων μας , η βρισκεται σε απολυτη νιρβανα για καποιο λογο , η η αντιληψη του ειναι μηδενικη , η εχει την τσεπη γεματη .και τελος για να ειμαστε εληκρινης και να μην κοροιδευουμε τον κοσμο , Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ . εδω και γενικα θα μιλησω που μας φερανε με μηχανικη ακριβια δεν γινετε τιποτα .βλεπετε για να μπορω να σε εκμεταλευτω , πρεπει πρωτα να σε μαθω να τρως ξεροκοματα , σαν σκυλι . πρεπει πρωτα να σε πτωχευσω . δεν θα πω αλλα θα σας αφησω να δειτε αυτο το πολυ γρηγορο video και αφηνω τις κριτικες σε εσας , τους φιλους και φιλες συνομηλητες . ειναι καιρος να ξαναγινουμε ολοι ελληνες , και οχι κοματοσκυλα . ειναι καιρος να βγαλουμε τις παρωπίδες .
    απολαύστετο ....

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QYW7lw_qz6w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 11:06 που βλέπεις τους ύμνους; Αντικειμενική κριτική προσπαθώ να κάνω.Λέω αυτά που κατά την άποψη μου είναι σωστά κι αυτά που δεν είναι. Υμνοι δεν υπάρχουν πουθενα. Ανώνυμε 9:31 διάβασες άλλο κείμενο ή οι παρωπίδες σου δεν σου επιτρέπουν να καταλαβαίνεις τι γράφω.Και μυαλό κατά πως λεν αυτοί με ξέρουν έχω πολύ,δεν χρειάζεται να βάλω.Ξηρομερίτισα απ του Ζωγράφου αν είχες διαβάσει και άλλα κείμενα μου, θα ήξερες ότι τα ΄΄σέρνω΄΄ στο κόμμα μου, πολύ καιρό τωρα. Πριν από τις εκλογές, για λάθη, παραλείψεις, διαφθορά. Η διαφωνία μου μαζί σας είναι στο τι κάνουμε, καθόμαστε στο καναπέ ή μέσα από το σάπιο πολιτικό σύστημα παλεύουμε; Εγω επέλεξα το δεύτερο και μάλιστα με κόστος προσωπικό. Σε ότι αφορά τους πεινασμένους ανθρώπους, μόλις πριν από λίγο τέλειωσα το άρθρο μου που αναφέρεται ακριβώς σε αυτό. Αύριο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γεγονός του Αγρινίου και τη Τρίτη, Τετάρτη στο διαδίκτυο.
    Ανώνυμε 11:05 η κουκούλα βοηθάει στο να γράφει κανείς ανοησίες χωρίς φόβο. Υπηρέτησα 25 χρόνια την πατρίδα από τις τάξεις του στρατεύματος σε θέσεις ευθύνης, μαθήματα εθνικοφροσύνης να δώσεις στα συντρόφια σου, όχι σε μένα. Και ναι θεωρώ ότι το να αποφασίζουν άλλοι για σένα είναι παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος. Στη στρατηγική όμως, σου επιτρέπεται να παραχωρείς κάτι όταν είσαι αδύνατος για να το διεκδικήσεις όταν είσαι δυνατός. Κι εσυ αν διάβαζες πρόσφατα άρθρα μου θα ήξερες τη θέση μου, η οποία μιλάει για σύγκρουση, αλλά αυτή ειναι προσωπική άποψη, δεν μπορώ να την επιβάλλω, τη γραφω όμως. Όπως βλέπεις κάνω κριτική και δεν λέω, λόγω της κομματικής μου ιδιότητας, όλα καλά καμωμένα. Αυτά για θέσεις, τι να σου πω, πιστεύεις ότι τρελλαίνομαι; Εχω κάνει σε θέσεις, δεν μου λεν κατι η θεσιθηρία. Κι ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου δύσκολα παράγεις έργο θα το σκεφτώ πολύ να πάω όπουδήποτε.
    Το εχω ξαναπεί, γράφω την άποψη μου, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε, αλλά είναι δική μου, πρωτότυπη σκέψη δεν μου την επιβάλλει κανείς, ούτε πρόσωπο, ούτε κόμμα. Και σ όποιον αρέσει! Δεν βλέπω και πολλούς στο Ξηρόμερο μη πω στο νομό να εχουν ξεκάθαρες απόψεις και να τις δηλώνουν εγγράφως...
    Ευχαριστώ πάντως για τα σχόλια σας.
    Υγιαίνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τιποτε για στρατιωτικα θεματα εχεις να πεις; ΑΣΤΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
    Δεν σου ζητησε κανεις την γνωμη σου ουτε ανεξαρτητη ειναι. ουτε αντικειμενικη .προβοκατορικη μονο
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ κ. Μπόνη ειλικρινά με τρομάξατε. Στείλτε μου το τηλέφωνο σας, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια μου να επικοινωνώ μαζί σας για να μου δίνετε την έγκριση. Μέχρι να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία, όποτε έχω τη διάθεση κ. Μπόνη θα γράφω.Δυστυχώς για σας, υπάρχουν πολλά μέσα επικοινωνίας που με δημοσιεύουν. Αν σας ενωχλώ λυπάμαι,όμως έχω το θάρρος και τα λέω και πιστέψτε κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει στην έκφραση των απόψεων μου, στις οποίες, νομίζω σας το έχω πει ξανά, δεν ειναι απαραίτητο να συμφωνούμε. Γιατί προφανώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καθένας είναι και μοναδικός.
    Να είστε καλά! Και μη ζορίζεστε μαζίμου...Ζοριστείτε με αυτούς που εσείς ψηφίζατε τόσα χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΩΤΟΝ!! Εαν πιστευεται οτι τα #πολλα# μεσα που σας δημοσιευουν θεωρουν οτι αυτα που γραφεται ειναι σοβαρα γελιεσται. τα δημοσιευουν απο λογους δεοντολογιας και για αλλους λογους που εσεις δεν μπορειται να καταλαβεται
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ αυτους που ψηφιζα εγω τοσα χρονια σας εκαναν ανθρωπους με μισθους υπερβολικα μεγαλους χωρις να τους αξιζεται ,,σας δινανε βαθμους , αξιωματα εξοχικες κατοικιες διαμονες σε κατασκηνωσεις, αυτοκινητα με οδηγους να σας γυροφερνουν στο πενταγωνο αποσπασεις σε πρεσβειες στο εξωτςερικο, διαπλοκες σε εξοπλισμους, χρηματισμους απο εμπορους οπλων και αλλα πολλαααααα
    Μην προσπαθησεις να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα γνωριζω πραγματα και θαματα απο το συναρμοδιο υπουργειο σου ενεα χρονια ημουν εκει μεσα .Μην με αναγκαζεισ να βγαλω προυπολογισμους κρυφους για στρατιωτικους. Μην με προκαλεσεις να αναφερθω σε προαγωγες
    Μζι σου ζοριζομαι για ενα και μοναδικο λογο Εισαι ο τλευταιος που μπορεις να κανεις κριτικη στο πολιτικο συστημα!!!!
    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ
    ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Μπόνη στα σχόλια σας φαινεται η εμπάθεια στο πρόσωπο μου που μάλλον έχει σχέση με την ιδιότητα μου και τη πολιτική μου τοποθέτηση, αφου δεν γνωριζόμαστε, η δική σας κομματική ένταξη στο πράσινο σύστημα που ρήμαξε τη χώρα και σαφώς το ανύπαρκτο μορφωτικό σας επίπεδο. Σας χαιρετώ και φυσικά δεν πρόκειται ν ασχοληθώ ξανά μαζί σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο