Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών Στάθης Κάβουρας


       Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος ερμηνευτής δημοτικών τραγουδιών, Στάθης Κάβουρας. Η κηδεία θα τελεστεί σήμερα Τετάρτη στις 11:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στο Γκολφ της Γλυφάδας. 
      Γεννήθηκε στο Δροσοχώρι Φωκίδος το 1932. Ξακουστός σύγχρονος τραγουδιστής της δημοτικής και της λαϊκής μουσικής επίσης, τραγουδοποιός. Άτομο με παραδειγματικό καλλιτεχνικό και κοινωνικό ήθος έχει συμβάλλει σημαντικά στην προβολή των ελληνικών παραδοσιακών μουσικών αξιών.....



     Γιος αριστερού αντάρτη (που έμεινε στις φυλακές από το 1946 ως το 1957, χωρίς άλλη κατηγορία εκτός της ιδεολογίας του!) ανέλαβε το βαρύ καθήκον, αν και ανήλικος, να μεγαλώσει τα 5 μικρότερα αδέλφια του...
      Δουλεύοντας σκληρά ως τσοπανάκος με μισθό μια κατσίκα το μήνα, έφτιαξε τη δική του στάνη κι έτσι μπόρεσε να τα καταφέρει...Σύμφωνα με το βιβλίο του «Σκιαγραφώντας τα περασμένα» (έχει συγγράψει και το μυθιστόρημα «Ο Γυφτοδήμος») το πρώτο του ξεκίνημα ως τραγουδιστής, το έκανε στρατιώτης, το 1953, όταν ο λοχίας του τον πρότεινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
       Ήξερε τότε λίγο βιολί και λίγη κιθάρα. Αργότερα εγκατέλειψε το βιολί για χάρη της ευχρηστότερης κιθάρας. Το 1957, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και γράφτηκε στην «Αλληλοβοήθεια» (διατελώντας αργότερα και επί σειρά ετών, πρόεδρός της).
         Με τη βοήθεια του Τάσου Χαλκιά, γνωρίστηκε με το «σινάφι» και σε λίγο ηχογράφησε έναν μικρό δίσκο (που περιλάμβανε τα τσάμικα «Στου Παρνασσού τα έλατα» και «Στυλιανή») με τον οποίο καθιερώθηκε «πανηγυρικά». Ώς το 1968, που άνοιξε δικό του μαγαζί με τίτλο «Ταβέρνα Κάβουρας», έργάστηκε στον «Έλατο», στο «Βελούχι», «στην Ιτιά» και στο «Ελληνικό Χωριό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο