Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Καλλικράτης και στην Αστυνομία;


      Πυκνώνουν οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ότι προωθείται η συνένωση των δυο Αστυνομικών Διευθύνσεων της Αιτωλ/νίας, κάτι που όπως φαίνεται βρίσκει αντιθέτους τους επιτελείς αλλά και τους συνδικαλιστές σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας

     Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, οι δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις θα συνενωθούν και εξαιτίας τις κτιριακής και διοικητικής - επιχειρησιακής επάρκειας που υπάρχει στο Αγρίνιο, η έδρα της Διεύθυνσης θα βρίσκεται στο Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ η Α/Δ Αιτωλίας θα μετεξελιχθεί σε Αστυνομική υποδιεύθυνση.....



      Αν και οι φήμες αυτές εντείνονται το τελευταίο διάστημα, η συντριπτική πλειοψηφία αξιωματικών και αστυνομικών υπαλλήλων, φαίνεται να μην δέχεται αυτή την προοπτική και να την απορρίπτει εξαρχής. 
     Για παράδειγμα ανώτατοι αξιωματικοί τόσο σε Αγρίνιο όσο και σε Μεσολόγγι, επιβεβαιώνουν μεν την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως δεν είναι επίσημη και εκφράζουν οι περισσότεροι ανοικτά τη διαφωνία τους, λέγοντας πως δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το μοντέλο σε έναν τόσο μεγάλο νομό, όπως η Αιτωλ/νία με τόσες πολλές ιδιαιτερότητες, τονίζοντας πως αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι μια εσωτερική αναδιάρθρωση και ενίσχυση των υπηρεσιών.
       Για παράδειγμα, είναι οξύμωρο πλέον το σχήμα, η περιοχή της Μακρυνείας, που ενώ γειτνιάζει με το Αγρίνιο, να ανήκει αστυνομικά στο Μεσολόγγι, όπως και το Αγγελόκαστρο. Είναι τρεις δήμοι συνολικά που πλέον ανήκουν στον διευρυμένο δήμο Αγρίνιο, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη συνένωσης τους αστυνομικά με την Α/Δ Ακαρνανίας
      Ανάλογες παραφωνίες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Αιτωλ/νίας, γι αυτό άλλωστε πληθαίνουν και οι φωνές για μια εσωτερική "ανακατανομή".
       Σύμφωνα με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Δυτικής Ελλάδας Γ. Σιάμο, σενάριο συνένωσης των δύο αστυνομικών διευθύνσεων του νομού, δεν υπάρχει. Ο ίδιος μας διαβεβαίωσε πως αυτά είναι απλά σκέψεις  ενώ  τίποτα επίσημο δεν έχει συζητηθεί από το αρχηγείο.
«Προσωπικά πιστεύω ότι ο νομός είναι πολύ μεγάλος για να τον καλύπτει μία Αστυνομική Διεύθυνση, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Προτείνουν Γενική Διεύθυνση Δυτικής Στερεάς
     Από εκεί και πέρα στην Ένωση των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ακαρνανίας, παρακάμπτουν αυτήν την φημολογία και παραθέτουν ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο, ζητώντας ουσιαστικά την απόσπαση της τοπικής Αστυνομίας από την Δυτική Ελλάδα και την δημιουργία ξεχωριστού Περιφερειακού Επιτελείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Αιτωλ/νία, κάτι που ήδη κατέστη δυνατόν με το εφετείο που "απαγκιστρώθηκε" από την Πάτρα, οπότε γιατί να μην γίνει και σε επίπεδο αστυνομικών υπηρεσιών; 
      Άλλωστε το δεδομένο της λειτουργίας του εφετείου στο Αγρίνιο, αποτελεί ισχυρό  επιχείρημα ώστε να γίνει αυτό αφού  οι δυο αρχές είναι αλληλένδετες.
     "Εμείς αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και όχι μια Αστυνομική Διεύθυνση. Το ζήτημα είναι να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε και άλλα. Προτείνουμε ξεκάθαρα μια νέα Περιφερειακή Διεύθυνση, για την Αιτωλ/νία, την Ευρυτανία και γιατί όχι, την Λευκάδα. Μια Γενική Διεύθυνση Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες μιας πολύ μεγάλης περιοχής, που είναι σταυροδρόμι διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, μεγάλων αριθμών μεταναστών, με τεράστιο  θαλάσσιο μέτωπο, με ορεινούς όγκους και εγκληματικότητα που διαρκώς αυξάνεται.  Αυτά τα δεδομένα απαιτούν νέο σχεδιασμό και αναδιάταξη των υπηρεσιών. Με αυτήν την εξέλιξη θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε επιπλέον προσωπικό, και υποδομές και να αξιοποιήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ" δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ακαρνανίας Δημήτρης Ρούσης.
      Αν και πρόκειται για ένα σενάριο μακρόπνοο, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις σύγχρονης αστυνόμευσης στην περιοχή και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, που σήμερα, μέρα με τη μέρα χάνεται.
      Μπορεί επιπλέον να  δώσει μια ακόμη ώθηση στο πάγιο αίτημα των φορέων της Αιτωλ/νίας για την πλήρη "απαγκίστρωση" από την Πάτρα, με την δημιουργία μιας νέας διοικητικής Περιφέρειας, αυτήν της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Π.Η.Τ.
Πηγή: http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο