Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Σήμερα Σάββατο η ημερίδα για τον Αμβρακικό που διοργανώνει η Νίκη Φούντα στη Βόνιτσα


       Ημερίδα με θέμα «Αμβρακικός: Διάσωση και Αναγέννηση, το στοίχημα με το χτες και το αύριο» διοργανώνει η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος κα Νίκη Φούντα, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο δημαρχείο της Βόνιτσας. Την διεύθυνση και τον συντονισμό της συνάντησης θα έχει ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Αλαφογιώργος.
       Η ημερίδα θα γίνει με την συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου, αρμόδιων φορέων, τοπικών αρχόντων και πολιτών, που δραστηριοποιούνται και ζουν στον Αμβρακικό. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων μέσα από έναν εκτενή και ανοιχτό διάλογο, αλλά κυρίως η αναζήτηση και παρουσίαση λύσεων με τη δέσμευση υλοποίησης αυτών σε τοπικό και συλλογικό επίπεδο. Οι λύσεις/προτάσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε νέα Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο (πιθανή ημερομηνία 23 Μαρτίου) παρουσία της Κεντρικής Ηγεσίας, Ευρωβουλευτών και Εκπροσώπων Κομμάτων.....



       Την συνάντηση του Σαββάτου θα προλογίσει η κα Νίκη Φούντα και ο Δήμαρχος Βόνιτσας κος Σολδάτος, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν η εκπρόσωπος του Υπουργείου ΠΕΚΑ κα Γκίνη, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού κος Αλμπάνης, ο Περιβαλλοντολόγος κος Σελιμάς, εκπρόσωπος των Αλιέων και εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου.


“… Πέρασαν, δυστυχώς, οι εποχές που ο Αμβρακικός χαρακτηριζόταν ως «ευλογημένος Τόπος»”, επισημαίνει η Βουλευτής. 
    “Σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, Τόπος ευνοημένος σε Φυσικό Πλούτο είναι και πλούσιος όσον αφορά τα κοινωνικοοικονομικά μεγέθη. Ο Αμβρακικός ατύχησε όσον αφορά τις Πολιτικές που ασκήθηκαν στην περίμετρό του, σε Εθνικό, Τοπικό Επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ατομικής, προσωπικής δράσης. Είναι καθήκον μας να επιδιώξουμε την ανατροπή της νέκρωσης του πολύ σημαντικού αυτού Οικοσυστήματος, είναι καθήκον μας το να αποκαταστήσουμε τα λάθη του Παρελθόντος, σταδιακά, με υπομονή κι υπομονή. Με αγάπη προς την Φύση και τον Άνθρωπο. Με βλέμμα προς την βιώσιμη Ανάπτυξη και σεβασμό προς το Περιβάλλον και το Μέλλον μας…” 

1 σχόλιο:

  1. Η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων ήταν και το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιήθηκε προ 20ετίας, όταν επιβλήθηκε η πολιτική της υδατοκαλλιέργειας, παρά τις έντονες αντιδράσεις φορέων και παραγόντων που επεσήμαιναν την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Η λογική του επιχειρήματος, αλλά και το "δόλωμα" προς τους αντιδρώντες, ήταν να δοθούν οι επιχειρήσεις που θα δημιουργούνταν στους συνεταιρισμούς των παράκτιων ψαράδων, ώστε να μειωθεί η αλίευση. Αυτό βεβαίως δεν συνέβη ποτέ. Οι επιχειρήσεις δόθηκαν σε ημετέρους, ουδεμία σχέση έχοντες με τη θάλασσα και την αλιεία, που βρέθηκαν εν μία νυκτί με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, μην έχοντας οι ίδιοι επενδύσει ούτε δεκάρα εξ αυτών. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα ωστόσο για να αναλυθεί εδώ. Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να επανέλθουμε στο εγγύς μέλλον για να αναλύσουμε εκτενώς αυτό το "θαύμα" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

    Αντί για αύξηση των αποθεμάτων λοιπόν, τα ιχθυοτροφεία έφεραν μόλυνση, επιδημίες, τοξικές ουσίες, ένα σωρό προβλήματα στο ήδη ταλαιπωρημένο οικοσύστημα. Κανένας έλεγχος, καμία επιστασία της λειτουργίας των μονάδων δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ μηνός εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση κατά των υπευθύνων ιχθυοτροφείου του Πόρου, για υπέρβαση του πλαφόν παραγωγής και για καταχρηστική χρήση φορμόλης. Είναι η πρώτη καταδικαστική απόφαση που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης μονάδων αυτού του είδους στη χώρα, η οποία μάλιστα έγινε εφικτή λόγω της επιμονής θιγόμενου ιδιώτη, ο οποίος είχε τη διάθεση αλλά και την οικονομική επιφάνεια να "κυνηγήσει" επί χρόνια το θέμα.Ετσι, φτάσαμε σήμερα στο θλιβερό σημείο τα λίγα ψάρια που έχουν απομείνει να βγαίνουν νεκρά στην επιφάνεια, επειδή οι υδατοκαλλιεργητές απορρίπτουν στη θάλασσα τα δικά τους ψάρια που χτυπήθηκαν από τον ιό, προκειμένου να μην μπαίνουν στον κόπο να τα μεταφέρουν στη στεριά. Ετσι, η πολιτική που προέκυψε από την "ανάγκη τόνωσης των αποθεμάτων" κατάφερε να εκμηδενίσει και ό,τι είχε απομείνει.

    Τα λαμόγια που πήραν τα κονδύλια της ΑΝΑΣΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ για να κάνουν μικρό εργολαβείες και δουλίτσες που μονο στον Αμβρακικό δεν εδωσαν ΑΝΑΣΑ

    Ξηρομερίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο