Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Συζήτηση στη Βουλή μετά από ερώτηση του Ν. Μωραίτη (ΚΚΕ) για τα λιπάσματα


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Προχωρούμε στην με αριθμό 623/20-11-2012 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας  του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο των τιμών των βασικών λιπασμάτων.
   Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σκορδάς.
      Κύριε Μωραΐτη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
       Οι συνέπειες, κύριε Υπουργέ, της αντιλαϊκής, αντιαγροτικής πολιτικής είναι δραματικές για τους αγρότες. Εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής όχι μόνο εξαιτίας της βαρβαρότητας της πολιτικής σας από την αύξηση και την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, εξαιτίας των χαρατσιών του ΕΛΓΑ, εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης στα ασφάλιστρα και για την υγεία και για τα ασφάλιστρα της σύνταξης του ΟΓΑ.....



     Μέσα σ’ όλα αυτά έχουμε και την τεράστια αύξηση από τις εταιρείες των βασικών λιπασμάτων της θειοφωσφορικής του 16-20-0, όπως είναι γνωστό για τους αγρότες. Πράγματι, η εκτόξευση της τιμής αυτού του λιπάσματος δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και στην ουσία εξανεμίζει το πενιχρό εισόδημα των γεωργών. Είναι ένα λίπασμα που γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία όχι μόνο για τη θετική παραγωγή, αλλά και για κτηνοτροφικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι. Η αύξηση αυτή, πράγματι, θα φέρει σε απόγνωση την κτηνοτροφία, η οποία καταρρέει παρά τα όσα είπε νωρίτερα ο Υπουργός, σε ερώτηση της Βουλευτού κ. Πατριανάκου, που άφησε να εννοηθεί ότι η κτηνοτροφία πάει καλά. Η κτηνοτροφία καταρρέει και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.
      Εμείς ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να παρθούν τώρα μέτρα πριν υπάρξει ο τελειωτικός αφανισμός για την φτωχομεσαία αγροτιά, να παρθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ειδικό λίπασμα, αλλά και γενικότερα, στο οποίο δεν δικαιολογείται αυτή η αύξηση, η οποία έγινε μέσα σ’ ένα χρόνο ούτε από τη διεθνή αγορά.
Θεωρούμε ότι η μείωση αυτού του λιπάσματος θα δώσει μια ανάσα στην αγροτιά που σήμερα βρίσκεται πραγματικά σε αυτή την άσχημη κατάσταση που περιγράφω.
     Κύριε Υπουργέ, όμως, θα ήθελα να μεταφέρω με την ευκαιρία την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων φτωχομεσαίων αγροτών που τους αναγκάσατε στην κυριολεξία να πληρώσουν διπλά ασφάλιστρα και να υποβάλλουν χαρτιά για σύνταξη και έκαναν έρανο να μαζέψουν αυτά τα χρήματα, γιατί είναι αγρότες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και σήμερα τους πάτε δύο χρόνια μετά στη σύνταξη.
    Ζητάμε ιδιαίτερα για αυτούς που, όπως είπα, κατέθεσαν χαρτιά για σύνταξη, πλήρωσαν διπλές εισφορές, να μην ισχύσει το νέο καθεστώς το οποίο αποδεικνύει τη βαρβαρότητα της πολιτικής σας.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σκορδάς για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Από το σύνολο των προϊόντων της ομάδας λιπάσματα και φυτοφάρμακα ο ερωτών Βουλευτής επέλεξε να απευθύνει μια ερώτηση για ένα προϊόν που δεν συμπεριλαμβάνεται καν στην ομάδα αυτή, λόγω του πολύ μικρού μεριδίου αγοράς που καταλαμβάνει.
Φυσικά εννοείται ότι έχει το δικαίωμα να ρωτήσει. Είναι, όμως, κρίμα από ένα προϊόν και μόνο να οδηγείται σε γενικεύσεις. Από ερώτημα που υποβάλλαμε, λοιπόν, στην εταιρεία ελληνικών λιπασμάτων και χημικών δεν επιβεβαιώνεται η περσινή τιμή που αναφέρει η ερώτηση.
Συγκεκριμένα ο κύριος Βουλευτής ερωτά έχοντας ως βάση το ότι η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος πέρυσι ήταν κατά μέσο όρο στα 310 ευρώ ο μετρικός τόνος, ενώ το τελευταίο δίμηνο έχει ανέλθει στα 430 ευρώ. Η απάντηση είναι ότι η τιμή του προϊόντος πέρυσι ήταν κατά μέσο όρο στα 385 ευρώ ο μετρικός τόνος και φέτος είναι στα 433. Υπάρχει αύξηση, αλλά όχι αυτή που ισχυρίζεται.
Θεωρώ, συνεπώς ότι οι διατυπώσεις με τις οποίες πλαισιώσατε το ερώτημα δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων όπως το κόστος της αγροτικής παραγωγής και η μετακύλιση του στις τελικές τιμές καταναλωτή.
Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία ότι στην κατηγορία λιπάσματα και φυτοφάρμακα παρουσιάζεται μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών εξαιτίας της μεγάλης διακύμανσης που εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας.
Παρά ταύτα καταθέτω για τα Πρακτικά γράφημα με την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Λιπασμάτων της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης των 27, από το οποίο προκύπτει ότι τα τελευταία τρία χρόνια στην Ευρώπη είχαμε αυξητική μεταβολή της τάξεως του 1,06% στην ομάδα λιπάσματα-φυτοφάρμακα, ενώ στην Ελλάδα την ίδια τριετία έχουμε μείωση της τάξεως του 6,03%.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα  καταλαμβάνει η ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ)
     Καταθέτω, επίσης, δεύτερο γράφημα το οποίο παρουσιάζει την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών των εισροών στην ελληνική γεωργία καθώς και των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία από το οποίο προκύπτει ότι η μεταβολή της τιμής των λιπασμάτων επηρεάζεται άμεσα και ουσιαστικά από τις τιμές της ενέργειας και των εισροών.
    Νομίζω, λοιπόν, ότι από αυτά τα στοιχεία προκύπτει αβίαστα η απάντηση που σας ανέφερα ότι τα πραγματικά στοιχεία της ερώτησης είναι αβάσιμα.
    (Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθανάσιος Σκόρδας, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος, κ. Μωραΐτης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Η καλλιέργεια, κύριε Υπουργέ, δεν γίνεται στα γραφεία, γίνεται στα χωράφια. Και οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά πόσο είχε ο συγκεκριμένος τύπος λιπάσματος πέρυσι και πόσο έχει αυτή τη στιγμή. Και αν δεν βάζετε την αύξηση των 60 ευρώ τον τόνο που έγινε τον περασμένο Μάη και εσείς λέτε τι έγινε πέρυσι, αυτό δεν ισχύει. Επομένως, η ερώτηση είναι πράγματι σωστή και αποτυπώνει ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες.
     Πάντως, αυτά τα βάρβαρα μέτρα, που παίρνετε, κάνουν αφόρητη τη ζωή των αγροτών. Και δεν είναι μόνο αυτά που ανέφερα που πήρατε μέσα από το νέο μνημόνιο και μέσα από τον Προϋπολογισμό, είναι μια πολιτική που με ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν. Είναι η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της ΚΑΠ. Σήμερα στις Βρυξέλλες, που συζητιέται ο προϋπολογισμός, εκεί μεθοδεύεται το παραπέρα πετσόκομμα των χρημάτων που πηγαίνουν για τον αγροτικό τομέα και αυτό θα φέρει νέα καταιγίδα για τη φτωχομεσαία αγροτιά.
       Το λίπασμα αυτό το συγκεκριμένο, κύριε Υπουργέ  -και είπατε ότι δεν αναφερθήκαμε σε άλλα λιπάσματα- είναι βασικό λίπασμα, είναι το λίπασμα που –όπως είπα- χρησιμοποιούν οι αγρότες στη χειμωνιάτικη παραγωγή και ιδιαίτερα είναι ένα λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιούν και οι κτηνοτρόφοι για την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών.
      Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο τα χαράτσια. Η Αγροτική Τράπεζα, που χαρίσατε στον κ. Σάλλα -γιατί άκουσα νωρίτερα ότι δίνει χρήματα- δεν δίνει ευρώ. Όχι μόνο δεν δίνει ευρώ η τράπεζα του κυρίου Σάλλα, γιατί δεν είναι αγροτική τράπεζα αυτή, είναι και ότι οι βιομηχανίες που πουλάνε λιπάσματα δεν δίνουν δευτερόλεπτο πίστωση.
       Επίσης, οι γαλακτοβιομηχανίες, τα καρτέλς του γάλακτος, δεν δίνουν ευρώ στους κτηνοτρόφους και για να αγοράσουν προϊόντα.
     Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία άλλη πολιτική και προτείνουμε συγκεκριμένα να καταργηθεί ο ΦΠΑ τελείως στα μέσα και στα εφόδια που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής.
     Πέρα από τη δέσμευση –δεν ξέρω αν είναι της Κυβέρνησής σας- είναι και απαίτηση των αγροτών.
     Αυτά γίνονται, κύριε Υπουργέ, σε μία χώρα που πραγματικά έχει αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο, γίνονται σε μία χώρα, η οποία έχει διατροφική εξάρτηση, που εισάγει σημαντικά προϊόντα και από την άλλη μεριά βάζουμε εμπόδια στην ντόπια παραγωγή.
     Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια συνειδητή πολιτική, είναι απαξίωση της αγροτικής παραγωγής και θεωρούμε ότι η φτωχομεσαία αγροτιά πρέπει να παλέψει για μία άλλη πολιτική, η οποία θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, στοχεύοντας στην κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών και όχι στην κυκλοφορία των πολιτικών, που δραστηριοποιούνται είτε στα λιπάσματα, είτε στο χώρο των ζωοτροφών. Για μία τέτοια πολιτική καλούμε τη φτωχομεσαία αγροτιά να παλέψει.
     Κλείνω, κύριε Υπουργέ, λέγοντας ότι όντως η αύξηση στο συγκεκριμένο λίπασμα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη φτωχομεσαία αγροτιά και πραγματικά υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να καλλιεργήσει και αν θα καλλιεργήσει, δεν θα μπορέσει να παράξει προϊόν σύμφωνα με τις δυνατότητες, οι οποίες υπάρχουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Επειδή, κυρία Πρόεδρε,  αντιλαμβάνομαι ότι από την παράθεση των στοιχείων της πρωτομιλίας δεν επείσθη ο κύριος Βουλευτής, καταθέτω και πίνακα, στον οποίο φαίνονται οι τιμές αγοράς των κυριότερων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα έναντι της Ευρώπης των είκοσι επτά για τα έτη 2010 και 2011. Είναι τα έτη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έτσι όπως αυτά δίνονται από τη EUROSTAT.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν και στον πλέον δύσπιστο διαφορές από 19% έως και 65%, ενώ φθηνότερες είναι οι τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων στην ελληνική αγορά σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Αυτή η διαπίστωση, η οποία προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, δεν σημαίνει ότι μας οδηγεί σε εφησυχασμό, διότι πράγματι τους τελευταίους μήνες υπάρχει πρόβλημα. Πού οφείλεται αυτό; Η υποτυπώδης λειτουργία για ένα διάστημα της πρώην βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων σήμερα με την επωνυμία ELFE λόγω των επιπλοκών στη χρηματοδότησή της, καθώς και η αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο, δημιούργησαν πράγματι ένα κενό στην παραγωγή και στην προσφορά λιπασμάτων. Το κενό αυτό, όπως ήταν λογικό, καλύφθηκε από εισαγωγές ακριβότερων προϊόντων. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε τα προβλήματα εισαγωγικών πιστώσεων και την παύση των εργασιών της συνεταιριστικής εταιρείας γεωργικών εφοδίων AGRO, αντιλαμβάνεστε ότι είναι εύλογη η εμφάνιση ανατιμητικών πιέσεων σ’ αυτά τα προϊόντα.
Όμως, είναι άλλο πράγμα αυτό το πολύ συγκεκριμένο και βραχυχρόνιο πρόβλημα που προέκυψε, άλλο πράγμα είναι η γενίκευση για το τι γίνεται στην αγορά φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Επειδή ρωτάτε ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση, οφείλω να σας πω ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας έχει ακριβώς και αυτήν την οικονομική και κοινωνική διάσταση, της μείωσης, δηλαδή, του κόστους παραγωγής σε όλους τους τομείς είτε είναι ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η κτηνοτροφία, είτε είναι ο δευτερογενής.
Επίσης, θεωρώ υποχρέωσή μου να πω ότι η χώρα μας στηρίζει στο διεξαγόμενο ενδοευρωπαϊκό διάλογο πολύ ενεργά την άρση και την ελαστικοποίηση κοινοτικών περιορισμών στις εισαγωγές λιπασμάτων από τρίτες χώρες έτσι ώστε να προκύψουν ευεργετικές επιπτώσεις στην προσπάθεια του έλληνα αγρότη για μείωση του κόστους παραγωγής.
    (Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθανάσιος Σκόρδας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ !!!!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ , ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .



    Ξεκινάει ο πόλεμος του νερού! Απαγόρευση χρήσης βρόχινου - Σε πολυεθνικές η διαχείριση του
    2012-11-25 19:37:03



    Παραχωρούνται ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ (πήγες, ποτάμια, λίμνες) από τις Περιφέρειες στην ΕΥΔΑΠ, η οποία με τη σειρά τα ΠΟΥΛΑΕΙ σε ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, που πλέον θα έχουν το απόλυτο μονοπώλιο, με ότι αυτό σημαίνει:

    Με την παρούσα ΚΥΑ, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, ο έλεγχος του νερού. Το κράτος, θεωρεί το νερό.... δικό του αγαθό. Η δικαιολογία είναι πως ‘πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία’. Η πραγματικότητα είναι πως θέλουν να ελέγχουν το πόσοι και ποιοι από μας, θα έχουν νερό (άρα θα μπορούν να ζουν).

    Αν πάμε στην αίτηση- δήλωση που προτείνει η ΚΥΑ, βλέπουμε πως στην προέλευση του νερού, αναφέρεται ‘μεταβατικά ύδατα, παράκτια ύδατα, άλλο’. Το νερό της βροχής, άνετα μπορεί να θεωρηθεί ότι ‘μεταβαίνει’ από τις ψηλότερες στις χαμηλότερες περιοχές. Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή και το μαζεύουμε, θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα ‘μεταβατικά’.



    Τροποποίηση της αριθ. οικ. 150559/10.6.2011 απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1440/16.6.2011) 1. Η παρ. 1 του άρθρου 2, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθ. 160143/8.12.2011 απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2834/15.12.2011), αντικαθίσταται ως εξής:

    "1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2012".

    Έτσι καταγράφονται πηγάδια, στέρνες και αφού γίνει -πολύ σύντομα-, θα ζητήσουν τον πλήρη έλεγχο.

    Πρόκειται για το πρώτο βήμα, για τον έλεγχο του υδατικού δυναμικού από την τρόικα που περνάει εντέχνως με την προφαση της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες.

    Δηλαδή το αγαθό που η γη προσφέρει στους αγρότες, μέσα στα ίδια τους τα χωράφια, θα πληρώνουν για να το χρησιμοποιούν.

    Στις ΗΠΑ, όπου έχουν αγοράσει εταιρείες τα νερά έχουν επιβάλλει νόμους με τους οποίους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΡΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.
    katohika.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο