Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ: Απάντηση στην λάσπη περί αμιάντου


Αγαπητό ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS    
       Πριν  από τριάντα  πέντε χρόνια περίπου, ο Γιάννης Σπανός έγραψε ένα συγκλονιστικό τραγούδι, το οποίο   τραγούδησε με μοναδικό τρόπο ο  Κώστας Κάραλης. Το «Είναι ν ’απορείς» και  μεταξύ άλλων λέει :
Είναι ν’ απορείς,
που βρέθηκε  τόση αγάπη
όλη σ ’ένα στενό σάκο,
στην καρδιά σου.

      Παραφράζοντας τον ποιητή αναρωτιέμαι: Είναι ν’ απορείς  που βρίσκεται τόσο ψέμα,  τόσος φθόνος, τόση συκοφαντία και τελικά τόση κατάπτωση στην ψυχή αυτού του παιδιού, το οποίο ανώνυμα χωρίς αναστολή πετάει λάσπη, ελπίζοντας  τι;.......



            Τι να πεις  αφού και οι πέτρες γνωρίζουν, ότι το τμήμα του αγωγού από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου  μέχρι το Πλατυγιάλι, το οποίο είναι  από  αμίαντο, το  κατασκεύασε η τότε ΕΤΒΑ για τις  ανάγκες του Πλατυγιαλιού πριν από το 1986  που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Κοινότητας Αστακού. 
      Το τμήμα από το Πλατυγιάλι  μέχρι τον Αστακό, άρχισε να κατασκευάζετε το  1988 και τελείωσε το 1989 έγινε με πλαστικούς σωλήνες PVC και στις εκλογές του 1990 επανεκλέχθηκα με ποσοστό 60% (κυρίως για το νερό ).

      Και  να σκεφθεί κανείς ότι  το 1986 που πρωτοεκλέχθηκα ήμουν παιδί. Ήμουν μόλις 33 χρονών και για το ότι δεν είχα γεννηθεί στον Αστακό, είχα ακούσει την εποχή εκείνη  διάφορα, από κάτι τέτοιους τύπους!!!!! 
      Την εποχή εκείνη ήταν τόσο το πάθος των κατοίκων  για το νερό, αφού το καλοκαίρι τα περισσότερα σπίτια έπαιρναν νερό για λιγότερο  από 10 λεπτά της ώρας, που  μου έλεγαν προεκλογικά. Γιατρέ το νερό  και τίποτα άλλο.
      Βέβαια δείχνοντας συνέπεια και υπευθυνότητα παραπανίσια  από ένα παιδί, εκτός από το νερό, είχα την τύχη να γίνουν  επιπλέον το  Λύκειο , το σημερινό Δημαρχείο (κάποιοι έβλεπαν πιο μακριά), το κλειστό  του Γυμνασίου, η πλακόστρωση- ανάπλαση – φωτισμός  τη παραλιακής πλατείας και του Λιμανιού, χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων (κάποιοι θυμούνται το κοκκινόχωμα στους κεντρικούς δρόμους  και ότι  στους δύο δρόμους του σημερινού Δημαρχείου υπήρχαν βούρκος και βούρλα!!!!!!!) και ξεκίνησε και ο  βιολογικός  (υπάρχει ακόμη το έγγραφο της πίστωσης το 1994) και πολλά άλλα μικρότερα έργα.

     Βέβαια ο Πλάτωνας έλεγε: Το φυλάξασθαι   τα αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι . (Doyou know about;)
      Μόνο που αυτό καλείται  να το κάνει  η γενιά του παιδιού αυτού, γιατί διαφορετικά, νερό στον Αστακό γιόκ (απομεινάρι της Τουρκοκρατίας) !!!!!
         Δυστυχισμένο πλασματάκι  δεν φαντάζομαι να νομίζεις  ότι αυτά  είναι Κινέζικα; Εκτός εάν εσύ ο σοφός του Αστακού πιστεύεις, ότι και ο Πλάτωνας έλεγε ανοησίες.

       Κράτα λοιπόν το μένος σου για μένα και άσε της ανοησίες, περί καρκινογόνου του  αμίαντου. Ο αμίαντος είναι πρόβλημα μόνο όταν εισπνέεται και δημιουργεί μία νόσο που  λέγεται  αμιάντωση, η οποία μετά από χρόνια μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο πνεύμονα, από την εναπόθεση των ινών του στα  πνευμόνια  με την εισπνοή, είτε από  τον αμίαντο δαπέδων, τοίχων, οροφών ή ακόμη και  από τα παλαιά τακάκια των δισκόφρενων.
         Δεν υπάρχει καμιά μελέτη στην παγκόσμια βιβλιογραφία  που δείχνει, ότι ο αμίαντος δημιουργεί  πρόβλημα στο πεπτικό, εκτός και εάν εσύ το νερό τι πίνεις  με τα πνευμόνια σου. Σε αυτόν τον τόπο μεγάλωσαν τα παιδιά μου και τώρα έρχονται πολύ συχνά  και οι εγγονές  μου.

     Όσο για τις επιστημονικές σου γνώσεις, κομπογιαννιτοφέρνουν. (Ο Πλάτωνας έλεγε, ότι η επιστήμη πρέπει να συνοδεύεται και από αρετή. Ψάξε να βρεις πως ακριβώς το έλεγε. Είναι πραγματικά σπουδαίο  αυτό το γνωμικό. Μην  θέλεις  συνέχεια έτοιμη  τροφή. Οι κατσίκες που είναι δεμένες   θέλουν έτοιμη τροφή. Εσύ θέλω να πιστεύω, ότι  είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Βάλε λίγο τον κ…λο σου να ιδρώσει.)

       Όσο για τις πλωτές προβλήτες που ανέφερε κάποιος φίλος, οι οποίες θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά στην ΜΑΡΙΝΑ και θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 40 ιστιοφόρα, δεν έγιναν όχι  λόγω έλλειψης χρόνου ή χρημάτων (τα χρήματα  είχαν εξασφαλιστεί  από δωρεές), αλλά διότι  δεν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων   με το αιτιολογικό, ότι  θα  γινόταν στο μέλλον το  καταφύγιο αλιευτικών σκαφών και έτσι  δεν χορηγήθηκε άδεια κατασκευής  με την μελέτη που είχαμε καταθέσει. (Αυτή δυστυχώς ήταν η Δημόσια Διοίκηση  και  φθάσαμε σήμερα σε αυτό το χάλι ως Χώρα).
           Δεν θέλω βέβαια  να θυμίσω τις ενέργειες κάποιων, που σταμάτησε  η κατασκευή του μόλου μπροστά από το σημερινό ΚΤΕΛ (με χρήματα πάλι από δωρεές). Τελικά σε μένα έκαναν κακό ή στον τόπο; !!!!  Εκεί θα μπορούσαν να δέσουν το καλοκαίρι  20 ιστιοφόρα.
      Εμένα πάντως  όταν μου επεσήμανε η αντιπολίτευση  λάθη ή παραλείψεις φρόντιζα να διορθώνονται  την ίδια στιγμή. Γι’ αυτό και στο φυλλάδιο του απολογισμού είχα γράψει ότι το όποιο έργο, δεν ήταν έργο μόνο της Συμπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης, της οποίας η συμβολή ήταν σημαντικότατη!!!!

    Αγαπητό ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS  θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κατεβάσετε από το YouTube,  το  «Είναι ν’ απορείς  με τον  Κώστα Καράλη», γιατί μπορεί να κάνει καλό στην ψυχή κάποιων. Όσο για τον Πλάτωνα   φοβάμαι  ότι είναι  αργά. Το  χάσανε το τρένο. 

Αστακός 7/11/2012
Ευχαριστώ για την Φιλοξενία                  
 Dr  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ


Είναι ν' απορείς: Κώστας Καράλης - Γιάννης Σπανός


2 σχόλια:

  1. Δεν κανω τον συνηγορο του διαβολου αλλα θα πω και εγω οτι ο αμιαντος ειναι επικίνδυνος μονο οταν εισπνέεται. και μονο τοτε και παντα με πιθανοτητες . και το pvc ομως δεν ειναι και τοσο αθώο οσο πιστευουν καποιοι . αφου η βαση του για να φτιαχτει ειναι το πετρελαιο . υπαρχουν τοσοι κίνδυνοι στην ατμοσφαιρα και γυρω μας γενικα , που αν ειχαμε ιδικα κιάλια να τους βλεπουμε δεν θα βγαιναμε απο την πορσελάνινη γιαλα μας ποτε ! ειναι λιγο τραβηγμενο τα περι σωλήνων αμιαντου στο συστημα υδρευσης . ας μην πιανόμαστε απο παρα πολυ μικρες ακίνδυνες λεπτομεριες . αφηστε αυτο να το κανουν αυτοι που μπορει στο μελον να εχουν ωφελος απο αυτο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΓΙΤΡΟΣ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ; ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ News ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ , ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. ΜΕ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ Κ....ΝΙΕΣ ΑΥΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΦΤΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο