Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Ο ΜΥΤΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ….»!


Του κ. Νίκου Θ. Νταή
σ. Συμβολαιογράφου  
 
        Ο τίτλος είναι «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός» και έμεινε, όταν αποκαλύφτηκε, ότι ο Βασιλιάς σε μια εκδήλωση, δεν φορούσε ούτε από μέσα ούτε απ’ έξω τίποτε, οπότε όλοι αναφώνησαν: «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός». 
     Και ο Μύτικας, «ο Βασιλιάς» της περιοχής μας και της Ακαρνανίας, αναφωνούμε, ντόπιοι και ξένοι, ότι «ο Μύτικας είναι γυμνός». 
       Παρά του ότι όμως η φύση προίκισε τον Μύτικα με πλούσιο φυσικό κάλλος, που συναρπάζει Έλληνες και ξένους επισκέπτες, δυστυχώς δεν έχει τύχει της επιβληθησόμενης φροντίδας και του ενδιαφέροντος των Τοπικών Αρχών και ημών των πολιτών, που ζούμε και υπάρχουμε σ’ αυτόν τον χαρισματικό τόπο.
     Αυτά σαν πρόλογος του προβλήματος που θέλω να θίξω και να προκαλέσω το ενδιαφέρον όλων των αρμοδίων και γενικά όλων όσων αγαπούν τον Μύτικα.....

 
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ

   Ο «Πρωτομάστορας» Θεός «έβαλε το χέρι του» και δεν έχτισε τον Μύτικα μέσα στα βουνά και στα λαγκάδια, αλλά μέσα στη θάλασσα. 
   Του χάρισε πανοραμική θέση, με ωραία θάλασσα και ωραίες παραλίες, αλλά «ξέχασε….» να φυτέψει και δένδρα καλλωπιστικά. Πού να προβλέψει ότι τα ανθρώπινα χέρια θα κουράζονταν… να φυτέψουν και κανένα δένδρο για να ομορφύνουν τα σπίτια τους και τον τόπο τους! 
    Και σήμερα εν έτη 2012 ο Μύτικας είναι ΓΥΜΝΟΣ! Το ομολογούν οι πάντες, ντόπιοι και ξένοι. Μερικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι ίσως να αποτελεί και μοναδικό πανελλαδικό φαινόμενο. 
      Το θέμα το είχα θίξει, προ ετών και σε μία Γενική Συνέλευση του αλήστου μνήμης…. Π.Ο.Μ. αλλά…. Το επαναφέρω και σήμερα και το θέτω υπ’ όψη τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο του Συλλόγου Γυναικών Μύτικα, του Εμπορικού Συλλόγου, του Αλιευτικού Συλλόγου, του Αθλητικού Συλλόγου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μύτικα, Καθηγητών και Δασκάλων, μηδ’ εξαιρουμένης και της Εκκλησίας μας και όλων των Κατοίκων, για να δημιουργήσουμε μία «ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ»  δενδροφύτευσης του Μύτικα.

     Τα δένδρα διατίθενται δωρεάν από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, ΜΟΝΟΝ να μη γίνει ΑΝΑΡΧΗ και ΑΤΑΚΤΗ δενδροφύτευση, αλλά με ΜΕΛΕΤΗ και ΤΑΞΗ. 
      Να δενδροφυτευτούν οι παραλίες, ο Επαρχιακός δρόμος Μύτικα προς Αστακό και Βόνιτσα και οι δρόμοι και πλατείες του σχεδίου πόλης Μύτικα και οικισμού Παναγούλας υπό την ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ και ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ και ο Δήμος να αναθέσει την φύλαξη, προστασία και φροντίδα σε έναν υπάλληλό του. Είναι θέμα του Δήμου. 
       Αλλά και οι κάτοικοι να προστατέψουν τα έμπροσθεν των οικιών τους δένδρα. Είναι χρέος όλων μας. 
   Το οφείλουμε στον τόπο μας και στον εαυτό μας. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην καταστραφεί ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ. Το όριο απαλλοτρίωσης της παλιάς χάραξης του δρόμου Μύτικα Αστακού είναι μακριά από τον Αιγιαλό
     Δεν γνωρίζω αν ευσταθεί και αληθεύει η φήμη ότι στα ελώδη εδάφη συνιστώνται οι Ευκάλυπτοι, γιατί απορροφούν πολύ νερό και διώχνουν τα κουνούπια, ενώ στις παραλίες συνιστώνται τα Πλατάνια, τα οποία άλλωστε φύονται στον τόπο μας. Οι ειδικοί θα μιλήσουν. 
        Ας ελπίσουμε ότι, έστω και τώρα, κάτι μπορεί να γίνει. Ο θεός και πάλι «να βάλει το χέρι του». Αλλά ας μην ξεχνάμε και το αρχαίο ρητό « Συν Αθηνά και χείρα κίνει……»



*Νικόλαος Θ. Νταής
συν/χος Συμβολαιογράφος
Μύτικας Αιτωλ/νίας
Τηλ: 2646081239

2 σχόλια:

  1. ΤΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΥΡΑ ΜΟΝΟ ΦΥΚΙΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΜΥΡΙΚΙ ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΥΠΟΔΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Νταη ποιοι καταντησαν ετσι τον Μυτικα? τι κανατε γι αυτο? ας παραπονεθπυν αλλοι και οχι εσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο