Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κυκλοφoρεί το νέο βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου «Τοπωνυμικό της Βλαχόφωνης (Καραγκούνικης) περιοχής της Ακαρνανίας» σε βιβλιοπωλεία του Αγρινίου


Δελτίο Τύπου
    Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις γράμμα το βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου «Τοπωνυμικό της Βλαχόφωνης (Καραγκούνικης) περιοχής της Ακαρνανίας: Γεωγραφική και Ιστορική επισκόπηση-Ιδίωμα» και διατίθεται στο Αγρίνιο από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο», Καζαντζή 25 και το βιβλιοπωλείο «Η Γνώση», Ι. Σταΐκου 13 (πλησίον κεντρικής πλατείας). 

    Οι Βλάχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας αποτελούν σήμερα τη νοτιότερη βλαχόφωνη γλωσσική ομάδα στην Ελλάδα αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Η γλώσσα τους διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό από αυτή των υπόλοιπων Βλάχων και αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά μία από τις διαλέκτους της Βλάχικης γλώσσας......



     Η διάλεκτος αυτή όμως συρρικνώνεται καθημερινά και βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική εξαφάνισή της, τον γλωσσικό θάνατο. 
    Είναι επείγουσα ανάγκη επομένως να καταγραφεί οτιδήποτε υλικό (ιδιαίτερα γλωσσικό) σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διάλεκτο. 
     Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το βιβλίο αυτό το οποίο περιλαμβάνει μια συλλογή 230 μικροτοπωνυμίων, μακροτοπωνυμίων και οικωνυμίων της Βλαχόφωνης περιοχής της Ακαρνανίας. 
    Επίσης στο βιβλίο περιλαμβάνονται πολλά μη βλαχόφωνα τοπωνύμια και οικωνύμια της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα.

      Τα τοπωνυμία, όπως είναι γνωστό, έχουν χαρακτηριστεί ως επιγραφές σκαλισμένες πάνω στο έδαφος. H αξία επομένως καταγραφής τους είναι πάρα πολύ σημαντική. 
       Ιδιαίτερα χρήσιμη όμως είναι η τοπωνυμική έρευνα, όταν αφορά λαούς ή γλωσσικές ομάδες των οποίων η γλώσσα είναι αμαρτύρητη, δηλαδή δεν έχει γραπτή παράδοση
     Σε αυτή την κατηγορία γλωσσών ανήκει και το Βλάχικο ιδίωμα της Ακαρνανίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης σύντομη ιστορική επισκόπηση της συγκεκριμένης γλωσσικής ομάδας καθώς και γεωγραφική εξέταση της περιοχής στην οποία σήμερα κατοικούν τα μέλη της.

    Τέλος το βιβλίο διατίθεται στο Αγρίνιο από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο», Καζαντζή 25 και το βιβλιοπωλείο «Η Γνώση», Ι. Σταΐκου 13 (πλησίον κεντρικής πλατείας).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο