Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Eρώτηση της βουλευτή Νίκης Φούντα με θέμα τη «Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.)»


       Την 1-08-2012 έγινε κατάθεση ερώτησης της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα με θέμα τη «Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.)». 
     Ακολούθησαν οι απαντήσεις  του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις 24-08-2012 και του ΥΠΕΚΑ λίγες μέρες πριν, με τις οποίες δεν δίνεται ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν και γίνεται απλά μετάθεση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο Υπουργείων για τα Οικονομικά Στοιχεία του εγχειρήματος αλλά και τα κριτήρια επιλογής των Συγχωνεύσεων.......



    Εξαιτίας των ελλιπών απαντήσεων, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε σήμερα εκ νέου Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης  Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα σε ένα ενιαίο Φορέα» για την εξασφάλιση απευθείας και συγκεκριμένης απάντησης  από τον αρμόδιο Υπουργό.  
      Η βουλευτής, πέραν της μη δικαιολογημένης οικονομικής στόχευσης του εγχειρήματος, ζητά εξηγήσεις για τα κριτήρια της προαναφερθείσας συγχώνευσης, για την επιλογή δύο βιότοπων που ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες, που προστατεύονται από την συνθήκη Ramsar, οι οποίοι είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, οικονομικής και παραγωγικής σπουδαιότητας και των οποίων η σημασία σαφώς υποβιβάζεται, ειδικά της Λιμνοθάλασσας με την μεταφορά της έδρας του Φορέα στην Άρτα.
      Πρόταση της βουλευτού είναι οι έντεκα σημαντικοί φορείς που προστατεύονται με τη σύμβαση Ramsar,  επικυρωμένη με το Ν.Δ.191/74, να αποτελούν ξεχωριστούς Φ.Δ
     Οι δε Φ.Δ. του Αμβρακικού και της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, να αναφέρονται στα διακριτά οικοσυστήματα που πλαισιώνουν τους υδροβιότοπους (τον 1ο ο τέως Φορέας Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, τον 2ο τα οικοσυστήματα του Δέλτα του Αχελώου και του Ευήνου) με έδρες την Άρτα και το Μεσολόγγι αντίστοιχα.
      Να επισημανθεί πως η προσπάθεια για εύρεση κατάλληλης λύσης για το θέμα θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και διοικητική υποβάθμιση της λειτουργίας των Φορέων, παράλληλα με την ομολογουμένως απαραίτητη προσπάθεια εξορθολογισμού της κρατικής μηχανής και του ευρύτερου δημόσιου Τομέα η οποία προχωράει.

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που θα παρουσιαστεί στην Βουλή την Παρασκευή 14/09.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: «Συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης  Αμβρακικού, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα σε ένα ενιαίο Φορέα»

Προς τους Υπουργούς:  1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής                                   2. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 

Κύριε Υπουργέ,
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας οφείλει να αποτελεί όχι μόνο συνταγματική υποχρέωση, αλλά και προτεραιότητα της πολιτείας με απώτερο στόχο της την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη με συνεπακόλουθα μεγάλα περιβαλλοντικά,  οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
     Στην χώρα μας λειτουργούν σήμερα 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.).  Η προβλεπόμενη συγχώνευση αυτών καθίσταται αναγκαία όχι μόνο για λόγους εξορθολογισμού και δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, αλλά και για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο, ισχυρό, συνεκτικό και βιώσιμο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών που είναι στόχος και υποχρέωση της χώρας μας, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
       Μια τέτοια συγχώνευση, όμως, χωρίς την αξιολόγηση των δομών και του παραγόμενου έργου των φορέων, χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς διαφανείς χειρισμούς διαχείρισης και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια θα οδηγήσει σε μη εύρυθμη λειτουργία του συγχωνευόμενου φορέα και σε λανθασμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.
      Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την συγχώνευση των Φ.Δ.Π.Π.  έχει προταθεί μεταξύ άλλων η συγχώνευση του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού με τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και τον Φορέα Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα σε ένα ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτ. Ηπείρου και Μεσολογγίου» με έδρα την Άρτα.  Να επισημάνουμε πως η συγχώνευση αυτή αφορά σε περιοχές που αναφέρονται σε διαφορετικές περιφέρειες. 
   Επιπλέον, οι δύο προαναφερθέντες φορείς, Φ.Δ. Αμβρακικού και Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έντεκα προστατευόμενων περιοχών της Σύμβασης Ramsar και ως εκ τούτου χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας
     Θα θέλαμε να επισημανθεί πως στην χώρα μας υπάρχει η  συγκεκριμένη σύμβαση επικυρωμένη με το Ν.Δ.191/74, συνθήκη που αφορά τον παγκόσμιο χάρτη Οικολογίας. 
    Οι υγρότοποι αυτοί αποτελούν συνδυασμό φυσικών βιοτόπων, είναι σύνθετα οικοσυστήματα και παρέχουν οφέλη ως προς την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη δασική ξυλεία, την αναψυχή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
        Πρότασή μας είναι οι έντεκα αυτοί σημαντικοί φορείς της Ramsar  να αποτελούν ξεχωριστούς Φ.Δ. Οι δε Φ.Δ. του Αμβρακικού και της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, να αναφέρονται στα διακριτά οικοσυστήματα που πλαισιώνουν τους υδροβιότοπους (τον 1ο  ο τέως Φορέας Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, τον 2ο τα οικοσυστήματα του Δέλτα του Αχελώου και του Ευήνου) με έδρες την Άρτα και το Μεσολόγγι αντίστοιχα.

Με βάση τα παραπάνω, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται:
Με ποια κριτήρια έγινε η συγχώνευση των προαναφερθέντων φορέων; Πώς προβλέπεται συγχώνευση Φορέων τέτοιας περιβαλλοντικής σημασίας που αναφέρονται σε διαφορετικές Περιφέρειες; Προβλέπεται περίοδος διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων έως τις τελικές αποφάσεις;
H ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ
 .................................................................
ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος
Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο