Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Να ενισχυθούν οι έλεγχοι για παράνομη υλοτομία στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου


       Ο φίλος Γυμνασιάρχης Νώντας Νικάκης από τη Βόνιτσα μας έστειλε ένα δημοσίευμα, το οποίο αποτελεί καμπανάκι αφύπνισης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ξηρομεριτών για τα φαινόμενα της παράνομης υλοτομίας στο Βελανιδοδάσος, τα οποία όπως εκτιμά θα ενταθούν φέτος πρωτίστως λόγω της οικονομικής κρίσης και τις αυξημένες ανάγκες για καυσόξυλα και  θέρμανση.

Μας γράφει:
Αγαπητοί φίλοι συμπατριώτες Ξηρομερίτες
   Σας στέλνω αυτό το άρθρο για να καταλάβετε που κατάντησαν τη χώρα και έτσι θα καταντήσει και το Ξηρόμερο δεν θα μείνει όχι πουρνάρι και βελανιδιά αλλά ούτε και ασφάκα και παλιούρια που λέγανε εκεί στο χωριό μου στην Τρύφου θα  φτάσουν μέχρι το κατώμερο για να βρουν ξύλα στα βαλανιδοτόπια της Παλαιομάνινας, εκεί που κάποτε ο πατέρας μου το 1930 πριν γίνει Παπάς κουβαλούσε τα βελανίδια.....


       μαζί με τους μακαρίτες Μάνθο και Κώτσιο Κορδαλή και Μήτσο Κατοστάρα από τον Αστακό, παλιοί αυτοκινητιστές.

      Τα τελευταία χρόνια το Ξηρόμερο είχε αρχίσει να γίνεται καταπράσινο και αυτό συνέβη λογω της ερήμωσης και μείωσης και της αιγοτροφίας και ειδικότερα εδω στη Βόνιτσα παρατηρώντας τα βουνά Πυργαντί  και παραπέρα στο Μπούμστο θύμιζαν όπως ήταν προπολεμικά καταπράσινα όπως διηγούνταν οι γεροντότεροι.
      Γνωρίζω την περιοχή μας πολύ καλά διότι έχω εμπειρία από την προηγούμενη επαγγελματική μου δραστηριότητα του γεωπόνου στις Ενώσεις Ξηρόμερου, Βόνιτσας και Δ/νσης Γεωργίας.
     Σε ποια άλλη  χώρα του κόσμου αποφάσισαν να παγώσουν το λαό!
     Αχ θα τρίζουν τα κόκαλα του Κολοκοτρώνη, Χαρ. Τρικούπη και Νικολάου Πλαστήρα!
       Αφήρεσαν τη χαρά  από το λαό  και σιγά σιγά μέρα με τη μέρα θα μας πάρουν και τα ψυχρά παγωμένα σπίτια!!

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Νώντας Νικάκης
Βόνιτσα

Παρατίθεται το σχετικό δημοσίευμα από «Πρωινός Λόγος»

Λαθροϋλοτόμοι αποψιλώνουν τα παρθένα δάση της Ηπείρου

Για να πουλήσουν καυσόξυλα, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

     Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλοί δεν θα προμηθευτούν καν πετρέλαιο θέρμανσης (που φέτος θα το αγοράζουν έως και 1,6 ευρώ το λίτρο, αυξημένο κατά 60% από πέρυσι!) και θα ζεσταθούν, είτε με εναλλακτικούς τρόπους, είτε με… παραδοσιακούς, όπως τζάκια, ξυλόσομπες κ.α. 
     Έτσι, κάποιοι λαθροϋλοτόμοι βρίσκουν έδαφος και αποψιλώνουν δάση της περιοχής μας, κυρίως σε Γιάννινα και Θεσπρωτία και όλα αυτά την ώρα που η Κυβέρνηση, όπως έγινε χθες γνωστό, έχει ήδη δώσει εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στα δάση, με στόχο την πάταξη της λαθροϋλοτομίας. 
        Για τη μεγάλη και άμεση ανάγκη να γίνουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες έκανε λόγο και ο γνωστός έμπορος καυσόξυλων κ. Γιάννης Ντασταμάνης. Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», σημείωσε ότι υπάρχουν φαινόμενα λαθροϋλοτομίας στην περιοχή μας, για αυτό «πρέπει οι υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους, ενώ και οι καταναλωτές καλό θα είναι να μην δελεάζονται από φθηνές τιμές και να ξέρουν από πού προμηθεύονται τα καυσόξυλα, γιατί καραδοκούν οι επιτήδειοι». 

Έλληνες και Αλβανοί… 
Βέβαια, εκτός από τους Έλληνες, φαίνεται πως υπάρχουν και Αλβανοί που μπαίνουν στην Ελλάδα για να κόψουν ξύλα! Όπως σημειώνει ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Ηλίας Μάκος, διάφοροι Αλβανοί κόβουν παράνομα ξύλα στα δάση μας, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. 
Σύμφωνα με το συνεργάτη του «Π.Λ.», τα ξύλα που κόβουν τα μεταφέρουν «στην Αλβανία και μετά τα μοσχοπουλάνε στη χώρα μας. Και αγοράζουν πολλοί, γιατί τα βρίσκουν φτηνά. Άλλωστε τώρα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φτάσει στα ύψη…». 

Οι έλεγχοι… 
Πάντως, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης (απαντώντας σε ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή), η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ελληνικών δασών από φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, τα οποία, βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα ενόψει του… δύσκολου χειμώνα. 
    Ήδη έχει αποσταλεί στους Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές δασών σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων. 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα υπάρξει στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων. Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου, είπε ο κ. Καλαφάτης.

Επιφυλακτικοί… 
Στο μεταξύ, η ζήτηση για καυσόξυλα στα Γιάννινα κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι περισσότεροι Ηπειρώτες θα ζεσταθούν φέτος, είτε από τα τζάκια, είτε από ξυλόσομπες, γι’ αυτό πολλοί απευθύνονται σε μάντρες με καυσόξυλα. Εκεί ρωτούν κυρίως για τις τιμές, αλλά δεν αγοράζουν όλοι, καθώς ακόμη είναι επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. 
    «Ο κόσμος έρχεται στις μάντρες, ρωτά και ξαναρωτά για τις τιμές, όμως είναι επιφυλακτικός γιατί δεν υπάρχουν λεφτά» σημείωσε στον «Π.Λ.» ο κ. Ντασταμάνης.  Υπογράμμισε δε, ότι οι τιμές δεν έχουν ανεβεί σε σχέση με πέρυσι και βρίσκονται περίπου στα 140 ευρώ τον τόνο (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η παράδοση). 
    Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη νέα αγορανομική νομοθεσία, οι έμποροι καυσόξυλων πρέπει να τα πωλούν κατ' όγκο και να χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο. 

Διαμαρτυρία Φ. Φίλιου… 
Εξάλλου, τις αντιδράσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιου προκαλούν τα σενάρια που φέρονται να εντάσσουν τα Γιάννινα στην δεύτερη ζώνη των περιοχών στις οποίες θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης. 
    Όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», εάν πράγματι η περιοχή μας συμπεριληφθεί σε αυτή τη ζώνη, τότε το επίδομα θέρμανσης θα είναι μόνο 576 ευρώ και αυτό για μια περιοχή κατά βάση ορεινή, με πολύ βαρύ χειμώνα. 
    Ο κ. Φίλιος ζητά να διορθωθεί η απόφαση αυτή, «διότι πρόκειται για μία περιοχή (σ.σ. για τα Γιάννινα δηλαδή) όπου έξι μήνες το χρόνο έχει χειμώνα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ υψηλό για όλα τα νοικοκυριά, οι δείκτες ανεργίας βρίσκονται στα ύψη και οφείλει η Κυβέρνηση να το επανεξετάσει».
   Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα και ειδικές ρυθμίσεις για τα σχολεία και την επιχορήγησή τους. «Τα περισσότερα σχολεία μας στεγάζονται σε παλιά κτίρια που έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης και με τις τιμές που έχουμε φέτος θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Το προτείναμε στην ΚΕΔΕ, το ζητούμε και από την Κυβέρνηση να υπάρξει διαβάθμιση στην επιχορήγηση των σχολείων και να γίνει με γεωγραφικά κριτήρια», είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο