Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσκεψη ΤΕΕ Αιτ/νίας με Υπουργό κο Καλογιάννη Σταύρο


«Κοινή Σύσκεψη Αν. Υπουργού κου Καλογιάννη Σταύρου με τους Προέδρους και μέλη των Διοικουσών Επιτροπών των ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και ΤΕΕ Ηπείρου»

         Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 στα γραφεία του ΤΕΕ Ηπείρου στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθη σύσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κου Σταύρου Καλογιάννη με τους Προέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ  Ηπείρου κο Παπαβρανούση Χρήστο και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κο Ρόκο Κωνσταντίνο καθώς και μελών των Διοικουσών Επιτροπών των δύο Τμημάτων.....



      Κατά την σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό για την εξέλιξη των συμβάσεων παραχώρησης (Ολυμπία οδός – Ιόνια οδός – Ε65) αλλά και για την εξέλιξη και τις προοπτικές των μεγάλων Δημοσίων Έργων που πραγματοποιούνται σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο (Αμβρακία - Ακτιο –Άρση επικινδυνότητας Ε.Ο. Αντιρρίου - Ιωαννίνων, Λιμένας Ηγουμενίτσας, Αερολιμένας Ιωαννίνων, Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα κλπ. )
       Ο Υπουργός όσον αφορά τις εξελίξεις ως προς τις συμβάσεις παραχώρησης, τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθούν τα έργα  Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός και ο οδικός άξονας Ε65, υπήρξε εξαιρετικά επιφυλακτικός, αποτυπώνοντας έτσι το δύσκολο του εγχειρήματος και το εξαρτώμενο από πολλούς παράγοντες αποτέλεσμα. Η θέσπιση πάντως από πλευράς του Υπουργείου ενός συγκεκριμένου πολύ στενού χρονοδιαγράμματος με συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες για την εξέλιξη των σταδίων διαπραγμάτευσης αλλά και η εκφρασμένη βούληση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για περαιτέρω συμμετοχή είναι  σημεία που επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
      Το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη (αυτό με τους παραχωρησιούχους) ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσει σοβαρό πρόκριμα για την εξέλιξη της διαδικασίας καθώς αξιολογείται ως από τα πλέον σημαντικά και κρίσιμα βήματα.
        Όσον αφορά τα μεγάλα Δημόσια Έργα στην περιοχή Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας ο Υπουργός τοποθετήθηκε εκφράζοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία
    Για το μεγάλο έργο «Κατασκευή οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου» διεμηνύθη ότι  αναμένεται αποκατάσταση της ρευστότητας της Αναδόχου Εταιρείας μέσω δανειοδότησης την οποία έχει αιτηθεί και η οποία εκκρεμεί, διαφορετικά το Υπουργείο θα προβεί στην υποκατάσταση του εργολάβου προς οριστική λύση του προβλήματος.
      Για το έργο «Υλοποίηση επεμβάσεων για την Άρση επικινδυνότητας στον άξονα Αντίρριο - Ιωάννινα» μετ’ επιτάσεως τέθηκε προς τον Υπουργό από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κο Ρόκο Κων/νο η αναγκαιότητα εξεύρεσης  λύσης άμεσα, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των εργασιών, δεδομένου του γεγονότος ότι πέραν των τεράστιων προβλημάτων οδικής ασφάλειας που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και ειδικότερα στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει ταυτόχρονα τεράστιο πρόβλημα για τις εμπορικές επιχειρήσεις  οι οποίες είναι εγκατεστημένες παρά την Εθνική Οδό στην πόλη του Αγρινίου, με δεδομένο ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργούν σε περιβάλλον εγκαταλελειμμένου εργοταξίου με ότι αυτό συνεπάγεται.
       Τέλος τέθηκε προς τον Υπουργό και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα δρομολόγησης των έργων της οδικής σύνδεσης του Λιμένα Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό αλλά και της Απευθείας Σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό,  για την αναγκαιότητα των οποίων, επιδόθηκε προς τον Υπουργό, επιστολή  του Προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κου Παναγιώτη Τσιχριτζή, όπως επίσης του ετέθη υπόψιν του η Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο «Προτεινόμενη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και στοιχειοθέτησή της».
        Στο θέμα της Απευθείας Σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό απεκλείσθη ή πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο να λάβει χώρα το ενδεχόμενο, το έργο αυτό να ενσωματωθεί στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου, κάτι το οποίο το 2007 ήταν σαφώς πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο, πλην όμως πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη προπαρασκευή για την ωρίμανση του έργου, ενόψει του νέου πακέτου στήριξης και χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.
      Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για την συνέχιση των έργων με τη μέθοδο της παραχώρησης είναι εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός,  δεδομένου ότι θα αποτελέσει σοβαρότατη ένδειξη – απόδειξη για την είσοδο της χώρας  σε μια τροχιά οικονομικής ανάκαμψης καθώς η υλοποίηση τέτοιων έργων  κλίμακας, σηματοδοτούν εν τοις πράγμασι άμεση τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία,  αλλά και την αρχή αναπτυξιακής πορείας.
       Στην σύσκεψη από πλευράς του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας  συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Ρόκος Κων/νος, ο Αντιπρόεδρος κ. Τσιρογιάννης Αριστείδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ψυλλιάς Παναγιώτης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Παντελής Αλεξόπουλος και Χρήστος Νάτης, ο υπεύθυνος της Μόνιμης Επιτροπής Μεγάλων Έργων κ. Παύλος Νικολόπουλος καθώς και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο