Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ο Θάνος Μωραΐτης


     Νομοθετική πρωτοβουλία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σκοπεύει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό προανήγγειλε ο βουλευτής του κινήματος και εισηγητής της Κ.Ο για θέματα ανάπτυξης κ. Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.
   Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε οτι «θα είναι μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη πρόταση νόμου η οποία θα στηριχτεί στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»......



     Όπως ανέφερε η πρόταση νόμου θα στηρίχτει στις ρυθμίσεις που έιχε ετοιμάσει τον Μάρτιο ο τότε Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και οι οποίες δεν είχαν προλάβει να ψηφιστούν λόγω των εκλογών. Αυτές οι προτάσεις επικαιροποιούνται και εμπλουτίζονται.
Ο κ. Μωραΐτης διατύπωσε τους βασικούς άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας:
1)    Γενικεύεται η ρύθμιση του 30%. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να ρυθμίζουν ως ανώτατο όριο της δόσης εξυπηρέτησης των δανείων, το 30% του μισθού (σύνταξης ή εισοδήματος) των οφειλετών. Για το υπόλοιπο ποσό θα υπάρχει επιμήκυνση. Οπως τόνισε ο κ. Μωραΐτης θα δοθεί μια δίκαιη και ρεαλιστική λύση στο θέμα της επιμήκυνσης ώστε να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» οι οποίες θα προστατεύσουν τον δανειολήπτη από νεόυς δυσφάταχτους τόκους.
2)   Επεκτείνονται οι διαδικασίες του Ν.3869 και για φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι). Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.
3)   Βελτιώνονται λειτουργικά οι διατάξεις του Ν.3869 σε σχέση με την συμβιβαστική ρύθμιση των οφειλών, την ισότητα στην μεταχείριση των αιτήσεων από τα ειρηνοδικεία, την προστασία της πρώτης κατοικίας, καλύτερες ρυθμίσεις για οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Θα υπάρχουν πρόνοιες οι οποίες θα μειώσουν το κόστος για κάποιον που θα θελήσει να μπει στη διαδικασία της ρύθμισης.
4)   Καθιερώνεται το ακατάσχετο για ποσό ως 2000 ευρώ σε λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές κρίσιμες για την καθημερινότητά του. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση αν λάβουμε υπόψη ότι το 81,5% των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι μέχρι 2.000 ευρώ.
5)   Αλλάζουν και βελτιώνονται οι κανόνες λειτουργίας του Τειρεσία, ώστε να προστατευθούν καλόπιστοι επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της κρίσης.

        Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποία συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τόνισε οτι «είναι ανεφάρμοστη, πρόχειρη, ανεπεξέργαστη, χωρίς οικονομικά στοιχεία και προφανώς αποσκοπεί μόνο σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενός θέματος που δεν επιτρέπει επικοινωνιακά παιγνίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο