Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κατούνα: Μας κατάντησαν διακονιάρηδες…


       Η Κατούνα, η αρχόντισσα του Ξηρομέρου, η περήφανη Κατούνα που έβγαζε τα καλύτερα καπνά, την κατάντησαν - σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών - το φτωχότερο χωριό της Ελλάδας.
     Θλίψη και μόνο θλίψη. Η Κατούνα η παλιά πρωτεύουσα του Ξηρομέρου αργοπεθαίνει και κανείς αρμόδιος δεν φαίνεται να συγκινείται. Δεν χωράει αμφιβολία, οδηγείται  αμετάκλητα στην οριστική απαξίωση και την ερήμωση της.....



    Που είναι  οι πολιτικοί μας, οι οποίοι έχουν βαρύτατες ευθύνες όλοι, ανεξαρτήτου κόμματος, για την ερήμωση και την εγκατάλειψη του χωριού. Δυστυχώς την εγκατέλειψαν στη μοίρα της, δεν έκαναν κανένα αναπτυξιακό έργο, με συνέπεια να παραμένει η φτωχότερη περιοχή του νομού μας.
      Σταμάτησαν τον καπνό που η καπνοκαλλιέργεια ήταν η κύρια ασχολία όλων σχεδόν των κατοίκων. Σε ποιον άλλο τόπο θα σταματούσαν την καλλιέργεια του καπνού, και δε θα ξεσηκωνόταν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, η κοινωνία;
Μόνο στη Κατούνα!
      Αλλά ποιος ενδιαφέρθηκε αληθινά για τη Κατούνα, για να νοιαστεί για άλλες μορφές ενασχόλησης; Σκασίλα τους μεγάλη!!
       Ποιος νοιάστηκε για την κατάργηση του δήμου Μεδεώνος και την αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση συνολικά της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
      Ποιος νοιάζεται, γιατί δεν λειτουργούν τα σφαγεία της Κατούνας, τα λουτρά Τρύφου και αν το φράγμα Αχυρών που αντί να ξεδιψάσει τον κάμπο θα ποτίζει τα πουρνάρια προς τον Αμβρακικό;
      Τι κι αν ακούγονται κάποιες φωνές που θέτουν  τα ζητήματα αυτά ξανά και ξανά, μόνοι του τα λένε, μόνοι τους τα ακούνε!
      Γι’ αυτό έφτασε η Κατούνα στο ύστατο σημείο εξαθλίωσης και εξευτελισμού.
     Είναι βέβαιο, ότι τα σχέδια ανάπτυξης που μας υποσχέθηκαν κατά καιρούς οι πολιτικοί μας, ήταν όλα ψέματα και κοροϊδία.
      Οι εκπρόσωποι τις πολιτείας που διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου μας σήμερα, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που τους βαραίνουν και να σκύψουν ώστε και τώρα την ύστατη στιγμή, πάνω στα χρόνια καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κατούνα.
Σε λίγα χρόνια όπως μας πάνε, θα ψάχνουμε στα σκουπίδια για τροφή….

ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΗΣ 

14 σχόλια:

  1. Ουδέποτε η Κατούνα υπήρξε πρωτεύουσα του Ξηρομέρου .Καπνοπαραγωγικό κέντρο , ΝΑΙ . Πρωτεύουσα ήταν αρχικως το ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟ (1836-1842)και μάλιστα της ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και, όταν έγιναν οι επαρχίες (1842) και οι περιοχές του ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και της Βόνιτσας έγιναν μία Επαρχία , ήτοι : Βονίτσης και Ξηρομέρου , πρωτεύουσα ήταν πάντα η Βόνιτσα έως το 1996 που καταργήθηκαν παντελώς οι επαρχίες με το Νόμο 2539/1997 Νόμος του "Καποδίστρια " που αφορούσε τη διοικητική μεταρρύθμιση της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός που δημοσιεύει το άρθρο είναι παντελώς άσχετος.Λέει οτι τον καπνό μας τον τέλείωσαν θέλαμε δεν θέλαμε,αυτό δεν είναι αλήθεια,οποιος θέλει μπορεί να βάλει καπνό δεν του το απαγορευει κανένας εμπορική τιμή δεν έχει για αυτό δεν βάζει κανένας.Επρεπε δηλαδή να βάλουμε καπνό με 0.30 λεπτά το κιλό τόσο μας το παίρναν οι εμπόροι και για αυτό δεν ξαναβάλαμε,μια ζωή χρεωμένοι στις τράπεζες θα είμασταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΠΡΙΜ, ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΙΜ ΔΕΝ ΛΕΤΕ, ΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΔΟΤΙΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μάλιστα οι επιδοτήσεις , εξισοτικές κ.λπ είναι ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ αφορολόγητες !!! Και φυσικά για ένα ζωϊκό κεφάλαιο π.χ 100 προβάτων παίρνουν πρίμ για 300 πρόβατα και μάλιστα το πριμ των 300 προβάτων δηλ. των τριπλοεγγεγραμμένων το παίρνουν 2 και 3 άτομα μέσα απ΄ την ίδια την οικογένεια !! Που συμβαίνει αυτό ; Σχεδόν σε ΟΛΑ τα χωριά της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΞΥΠΝΕ ΕΙΤΕ ΘΕΣ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΘΕΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απάντηση στο Πρώτο σχόλιο: Μπορεί πράγματι εμείς οι Κατουνιώτες να γεννηθήκαμε σε τόπο ευλογημένο από τη φύση, μα πάνε χρόνια που οι πολιτικοί εξανεμίσανε τον πλούτο του, μαγαρίσανε την ωραιότητά του και τον λεηλατήσανε. Όμως φίλε φαίνεται ότι τραβάς ζόρι και ασχολείσαι με το αν η Κατούνα ήταν πρωτεύουσα του Ξηρομέρου αντί να βρεις δυο κουβέντες συμπάθειας και παρηγοριάς για τους κατοίκους που βιώνουν στο πετσί τους την εξαθλίωση και τη φτώχεια.
    Άκου: Η Κατούνα αποτελούσε επί σειρά αιώνων το κεφαλοχώρι της περιοχής, που απαριθμούσε αρκετές δεκάδες οικογένειες και έφτασε να έχει πληθυσμό μερικές χιλιάδες κατοίκους, τόπος πολλών άλλων οπλαρχηγών και καπεταναίων της Επαναστάσεως του 1821, τόπος ιερός, τόπος θυσίας ηρώων και στα βουνά της όλα τα αγριολούλουδα είναι ποτισμένα με ιδρώτα και αίμα ηρώων, γι αυτό φέρει μέχρι και σήμερα τον άτυπο τίτλο της «πρωτεύουσας» του Ξηρομέρου.
    ΥΓ: Αλήθεια τι κόλλημα έχεις με την Κατούνα; Έλα στη πλατεία του χωριού και ρώτησε κανέναν ηλικιωμένο να μάθεις την ιστορία μας, την οποία γνωρίζουν οι έξυπνοι και καλοί άνθρωποι, αλλά την φτιάχνουν οι ανόητοι και οι βλάκες….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον κ.11.40μ.μ : Η ΚΑΤΟΎΝΑ ήταν και είναι κεφαλοχώρι, εμπορικό κέντρο των γυρω χωριών ΝΑΙ , λεβέντες ΝΑΙ, αγωνιστές ΝΑΙ . Ομως εσείς που παραχαράζετε την ιστορία - ως προς την πρωτεύουσα- γιατι δεν λέτε την αλήθεια στον κόσμο οτι η πρωτευουσα ηταν εδω σε μας στη Βόνιτσα κι όχι στην καθ΄όλα αλλά και προς εμε συμπαθή Κατούνα; Και λίγος σεβασμός γιαυτόν που απευθύνεστε δεν βλάπτει... ή μήπως ήρθε ο καιρός να σηκώσετε (3-4 είστε ) μαύρες σημαίες για την ονομασία και την εδρα του Δήμου όπως έχετε κάνει πριν 2,5 χρόνια;Κατα τα άλλα υπολείπομαι του ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ και ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ κόσμου της ΚΑΤΟΥΝΑΣ και διάκειμαι ΦΙΛΙΚΩΤΑΤΑ στην κοινωνικη της προσφορά.Και όλα αυτα προς αποκατάσταση της ιστορικής αληθείας και τίποτα παραπάνω.
    Ελπίζω να τύχω δημοσίευσης και να μην λογοκριθώ .
    ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η παραπάνω απάντηση αφορα τον κ. 2.55π.μ
    ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ 11.40Μ.Μ , ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ !!! ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΧΩΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ Π.Χ ΟΓΑ , ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ Κ.ΛΠ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΑΓΡΟΤΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ Η ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΡΟΣ κ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ Κ: Το ζήτημα για εμάς δεν είναι ότι το παίζουμε… πρωτεύουσα του Ξηρομέρου. Δεν διακατεχόμαστε από τέτοιου τύπου συμπλέγματα. Πραγματικά, οι γεροντότεροι κάτοικοι μας μετέφεραν την προφορική παράδοση-ανθρώπινη φωνή- ότι το μεγάλο και όμορφο χωριό μας η Κατούνα καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων των Ξηρομεριτών σαν «άτυπη» πρωτεύουσα του Ξηρομέρου και των Ακαρνανικών και μια παροιμία στο χωριό μας λέει: Εάν πυροβολήσεις το παρελθόν με πιστόλι, το μέλλον θα σε εκδικηθεί με κανόνι…
    Όμως το ζήτημα εδώ δεν είναι αν η Κατούνα ΗΤΑΝ ή …λέγονταν πρωτεύουσα του Ξηρομέρου, αλλά το ότι οι κάτοικοι στενάζουν κυριολεκτικά από την πλήρη υποβάθμιση και σε συνδυασμό με το γονάτισμα της οικονομικής δραστηριότητας έχουν εισέλθει στην απαξίωση, τη μιζέρια, την φτώχεια και την ανεργία…
    ΥΓ: Είναι πιο εύκολο να πυροβολήσεις ένα πουλί παρά να μιμηθείς τη μελωδία του…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και φυσικα συμμερίζομαι την οικονομικη κατάσταση που υπάρχει στην Κατούνα και την "υποβάθμισή " της όπως ισχυρίζεσθε κ.2.18μ.μ που φυσικά θα ξερετε καλυτερα απο εμένα τα πράγματα του χωριού σας , αλλά μήπως ΟΛΑ τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος δεν είναι στην ίδια με την Κατούνα μοίρα και μάλιστα κάποια ηπειρωτικά είναι σε χειρότερη οικονομική εξαθλίωση απο σάς : π.χ Ηπειρος, Ασπροπόταμος, Αγραφα χωρια που εχουν ζωή άντε 2 το πολύ μήνες το καλοκαίρι ; Πρόσφατα είδα οτι το Ειρινοδικείο Εχίνου ( Κατούνας ) σας πάνε στην Αμφιλοχία...Γιατί να μην σας εφερναν στη Βόνιτσα που είστε πλέον και Δημότες του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ Δήμου ; Πότε θα διορθωθούν κάποια στραβά πράγματα στη ρημάδα την Ελλάδα ; Δημοτικά υπάγεστε στη Βόνιτσα , Δικαστικά στην Αμφιλοχία , Συνεταιρηστικά στο Αγρίνιο , Εκκλησιαστικά στο Μεσολόγγι , Δασικά στην Αμφιλοχία ; Ε αυτα είναι που πρεπει να σας ( μας ) απασχολούν κι οχι οι χαρακτηρισμοί ( ανόητοι και βλάκες) που γραψατε και που θέλω να πιστευω οτι ήταν εν θερμώ και εκ παραδρομής... Και η δικη μου παρέμβαση , φίλε , δεν ηταν τοσο ως Βονιτσάνος όσο για την αποκατάσταση της ιστορικής και μόνο αληθείας που μας λέει οτι η Βόνιτσα ήταν απ το 1842 ως και το 1996 πρωτεύουσα της Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου.
    Σας ευχαριστω
    ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ? ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΟΜΠΛΕΞ, ΖΗΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΩΤΕΙΚΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ? ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΛΑΔΩΣΕ ΤΟ ΕΝΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ? Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΕΛΩΝΟΣΙΑ ΟΤΑΝ Η ΚΑΤΟΥΝΑ ΗΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΡΗΞΟΥΝ ΛΑΣΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ? ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΦΤΩΧΗ ΚΙ ΑΠ΄ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΣΤΗΡΕΥΤΟ ΠΛΟΥΤΟ. ΠΑΡ΄ΌΛΗ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΗΣ ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΕ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ. ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΡΑΚΙ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ.
    "Κ Ε Φ Α Λ Ο Χ Ω Ρ Ι ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΟΥΝΑ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ,ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΕΘΕΛΟΤΥΦΟΥΝ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ 11.400 ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ? ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΕΥΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ! ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΟΣΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΩΤΕΣ, ΠΟΣΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ.
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ (Ο ΕΧΩΝ ΝΟΥ ΝΟΗΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο