Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Αιτωλ/νία: Μαφία βιολογικών προϊόντων, εξέδιδε ψεύτικες βεβαιώσεις για να εισπράττει τις επιδοτήσεις


         Συνελήφθησαν τρία άτομα να αφαιρούν έγγραφα από φακέλους. Κύκλωμα που εξέδιδε ψεύτικες βεβαιώσεις για μαϊμού βιολογικά προϊόντα, προκειμένου να εισπράττει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αποκαλύφθηκε στην Αιτωλοακαρνανία όταν τρία άτομα συνελήφθησαν να αφαιρούν έγγραφα από φακέλους των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί για χρηματοδότηση εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας.
       Όπως αναφέρει η RealPlanet«μαφία» των βιολογικών, δρούσε παράλληλα σε πέντε νομούς: Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλλονιά, Άρτα, Πρέβεζα και Φωκίδα, ενώ τα μέλη της είναι κυρίως γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι, ενώ συμμετέχουν και αντιπρόσωποι επίσημων οργανισμών πιστοποίησης προϊόντων.
      Οι επιτήδειοι, χρησιμοποιούσαν πλαστές βεβαιώσεις, ότι δήθεν οι εκτάσεις τους πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας και έπαιρναν τις επιδοτήσεις που χορηγούν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος....




       Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί συνολικά για τις βιολογικές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
        Εκτός από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όμως, πολλοί καλλιεργητές παρουσιάζουν τα προϊόντα τους ως βιολογικά προκειμένου να τα διαθέτουν σε υψηλότερες τιμές από τα συμβατικά. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει η RealPlanet,ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται τουλάχιστον 500-700 καλλιεργητές που ψεκάζουν με χημικά τα «βιολογικά» τους προϊόντα και κτηνοτρόφοι που δεν ταΐζουν τα ζώα τους με τι προβλεπόμενες τροφές.
       Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις, ενώ οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσα χρήματα έχουν αποσπάσει οι επιτήδειοι με αυτή τη μέθοδο.

cityvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο