Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Επικίνδυνα ελαστικά πεταμένα σε αγροτεμάχιο στην Τσαπουρνιά



Κείμενο-φωτο: Παναγιώτης Χολής

     Πριν λίγες μέρες μου ήρθε η πληροφορία ότι στη θέση ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ του Δήμου Ξηρομέρου, πίσω από τις αποθήκες της ΕΝΩΣΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ε.Γ.Σ.Ξ.) σε ένα αγροτεμάχιο, πετάχτηκαν εκατοντάδες τόνοι ελαστικών. Τα ελαστικά πετάχτηκαν στο αγροτεμάχιο  μετά τον καθαρισμό των αποθηκών της Ένωσης.
     Η εναπόθεση ελαστικών στο περιβάλλον απαγορεύεται, από τη νομοθεσία, γιατί είναι προϊόν άκρως επικίνδυνο και ειδικά όταν αποσυντίθεται, γίνεται πολύ τοξικό και καταστροφικό για το περιβάλλον και την αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής......



    Το θέμα, αμέσως κάτι μου θύμισε από τα παλιά και συμβουλεύτηκα το αρχείο μου. 
    Πραγματικά  το 2005 είχε δημιουργηθεί σάλος με μία εταιρία την ΕΚΟ – FLOR ΕΠΕ η οποία είχε ενοικιάσει τις αποθήκες από την Ε.Γ.Σ.Ξ για να αποθηκεύσει και επεξεργαστεί τεμαχισμένα ελαστικά αυτοκινήτων και χρησιμοποιημένες μπαταρίες προερχόμενα από τη Ιταλία.
   Το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τον συντοπίτη μας από Μαχαιρά κύριο Κώστα Τσαπαρέλη με καταγγελία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. 
    Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κλιμάκιο της Νομαρχίας με εκπροσώπους της εταιρίας πήγαν στις αποθήκες όπου εντόπισαν αποθηκευμένους 400 τόνους τεμαχισμένων ελαστικών (στερεά απόβλητα). 
    Ο έλεγχος έδειξε επίσης ότι η εταιρία δεν είχε νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, και ότι δεν υπήρχαν έγγραφα νομιμότητας και διακίνησης και άλλα απαραίτητα έγγραφα. Απ ότι μάθαμε αργότερα οι υπεύθυνοι της εταιρίας καταδικάστηκαν. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ένωση αναγκάστηκε να ξενοικιάσει τις αποθήκες της.
     Απ' ότι φαίνεται σήμερα, οι διοικούντες την  Ε.Γ.Σ.Ξ άφησαν τα ελαστικά στις αποθήκες και δεν μερίμνησαν ούτε τότε, ούτε αργότερα να απομακρυνθούν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης ή να σταλούν για ανακύκλωση
     Η ανωτέρω ενέργεια αφήνει ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό ερώτημα που οφείλουν οι διοικούντες την Ένωση να απαντήσουν
    Το αγροτεμάχιο, οι πληροφορίες μου λένε, ότι το νοίκιασε η ίδια η Ε.Γ.Σ.Ξ για να αδειάσει τις αποθήκες της αφού εδώ και πολύ καιρό τις έχει πουλήσει σε μεγάλη εταιρία που δραστηριοποιείται στο Αστακό.
        Η ενέργεια της να μεταφέρει στερεά απόβλητα και μάλιστα τοξικά σε ακάλυπτο χώρο είναι έτσι κι’  αλλιώς παράνομη εγκληματική και ανεύθυνη. 
    Ρύπανση στον αέρα, στο έδαφος υπάρχει σίγουρα, το μέγεθος τις οποίας θα το μάθουμε αφού τάχιστα γίνουν μετρήσεις και στις αποθήκες και στην ατμόσφαιρα.
    Η δημοτική Αρχή πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, που θα ενημερωθούν και ο εισαγγελέας. 
   Θα παρακολουθούμε το θέμα συλλέγοντας περισσότερα στοιχεία.



5 σχόλια:

  1. ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΗΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΠΑΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΗΔΑΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ? Η ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.


    Κ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikolaos Mplachouras- Plachouras

    Τα λαστιχα ως εχουν δεν ειναι τοξικα παρα μονο στην περιπτωση που καουν. Μπορουν να παραδοθουν σε φορεα ανακυκλωσης, επισης το υλικο τους χρησιμοποιειται εναλλακτικα στην οδοποιία σε αντολισθηρους ταπητες κλπ. Η ελευθερη διαθεση απαγορευεται και οι υπευθυνοι μπορουν να τιμωρηθουν με το υφισταμενο νομικο πλαισιο, δηλαδη δεν υπαρχει κανενα ελαφρυντικό και δικαιολογία. Μπορει να γινει καταγγελια στο ΥΠΕΚΑ στους Ελεγκτες Περιβαλλοντος Κηφισσίας 1-3 Αθήνα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιαυτή την καταγγελία που αναφέρει ο κ. Μπλαχούρας , νομιζω οτι αρμόδιοι είναι η δημοτική αρχή η οποία πιθανόν να χρειαστει και κάποιο κόστος καθότι θα υπάρξει δικαστική εμπλοκή. Ξέχωρα απ΄αυτό έχει και ΗΘΙΚΗ υποχρέωση. Θα τολμήσει ή έχει τον νού της να μαζέψει τα "απόνερα" με τις ήξεις αφίξεις του τοπικού Κοτσάμπαση κ. Λιβάνη ;
    ΚΑΥΜΕΝΑΚΗΣ Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αδικαιολογήτως απόντες: Βελανιδιά, Σύλλογος Μαχαιριωτών Αθήνας, Περιβαλλοντολογικός Σύλλογος Χρυσοβίτσας, Ο.Π.ΣΥ.Ξ……. κ.α. πολιτευτές, αναμορφωτές, οικολόγοι, επαναστάτες κλπ κλπ, γιατί άραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο