Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ε’ Ιερατική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας


           Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Ρίζα Αντιρρίου, η Ε’ Ιερατική Ημερίδα για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως. Το θέμα της Ημερίδος ήταν: «Η ενότητα κλήρου και λαού στη θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας».
       Το θέμα ανέπτυξε ο Καθηγητής Δογματικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Τσίγκος....



    Μετά την ακολουθία του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς κήρυξε την έναρξη της Ημερίδος. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους ιερείς για την συμμετοχή τους και αναφέρθηκε γενικά στην σχέση του κλήρου και του λαού μέσα στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 
      Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και την αγωνία του για την διαρκή ενημέρωση και την συνεχή κατάρτιση των ιερέων πάνω στα σύγχρονα ποιμαντικά, κοινωνικά και θεολογικά θέματα, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στην ποιμαντική τους διακονία μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και στον οποίο η Εκκλησία διαρκώς βάλλεται, ενώ ο ρόλος και η προσφορά της αμφισβητείται.
         Ακολούθως έδωσε τον λόγο στον κ. Καθηγητή ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με γλαφυρότητα και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ιερέων.

     Μετά το διάλειμμα ακολούθησε συζήτηση η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και δόθηκε η δυνατότητα στους ιερείς να διατυπώσουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους, οι οποίες επεκτάθηκαν σε πολλά θέματα, όπως το παλαιοημερολογητικό ζήτημα, η τέλεση των μυστηρίων Γάμου και Βαπτίσεως, οι «ιδιωτικές» θείες Λειτουργίες, η σχέση των κληρικών με τον επίσκοπο, η θέση των λαϊκών στην Εκκλησία, η σχέση των κληρικών και των λαϊκών, κ.α.
          Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ο οποίος ευχαρίστησε και πάλι τον ομιλητή και τους ιερείς και εξέφρασε τη χαρά του για την άριστη ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε και την πνευματική ωφέλεια που επήλθε από τις εργασίες της Ημερίδος.
      Ακολούθησε κοινή τράπεζα, στο χώρο της κατασκηνώσεως, όπου παρακάθισαν όλοι οι σύνεδροι.

 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο