Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Εκτροπή Αχελώου: Ο αγώνας συνεχίζεται;


Από τον Δημήτρη Αρβανίτη
Συνταγματάρχη ε.α.-Πολιτευτή Ν.Δ

    Η πολυαναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου εκδόθηκε. Στο Δ.Ε.Ε. είχε απευθύνει  το Συμβούλιο της Επικρατείας  σειρά ερωτημάτων, όταν αυτό έπρεπε να κρίνει    τη νομιμότητα της τροπολογίας Σουφλιά ψηφισμένη από τη πλειοψηφία της βουλής των Ελλήνων, το 2006. 
      Η τροπολογία του αλήστου μνήμης Θεσσαλού πολιτικού επιχειρούσε να καταργήσει πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αρνητικές για τη συνέχιση του έργου. 
     Ήταν κατά τη προσωπική μου άποψη συνταγματικό πραξικόπημα, αφού διά της πλαγίας οδού καταργούσε τη δικαστική εξουσία. Και την είχαν ψηφίσει σχεδόν όλοι, ακόμα και αριστεροί. Βλέπετε η Θεσσαλία  έχει υπερπολλαπλάσιους ψήφους από την Αιτωλοακαρνανία....



      Η απόφαση, δεν είναι αυτό  καθ΄ αυτό απόφαση υπέρ ή κατά του έργου. Είναι απόφαση – απάντηση σε δεκατέσσερα προκαταρκτικά ερωτήματα του Σ.Ε. καθόσον στο υπό κρίση θέμα  εμπλέκεται και η πολύπλοκη ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και οικολογική νομοθεσία. 
      Πριν αναφερθώ στην απάντηση αυτή του Δ.Ε.Ε. να πω ότι και οι δύο ΄΄αντίπαλες΄΄ πλευρές΄΄ εθεώρησαν εαυτούς δικαιωμένους
     Με κοινή τους ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Δικαιοσύνη για τον Αχελώο!» οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης τονίζουν πως «η απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει φρένο στην εκτροπή του Αχελώου». 
    Οι Θετταλοί απ΄ την άλλη πλευρά, θριαμβολογούν ότι επιτέλους μετά εικοσιπέντε χρόνια ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της εκτροπής. 
   Σε  ανακοίνωση του, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:
΄΄....Δημοσιεύτηκε η προδικαστική απόφαση, η οποία ανοίγει το δρόμο και δίνει το πράσινο φως  για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομικής μας Υπηρεσίας και όλων όσων εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι η μεταφορά νερού από μια υδατική λεκάνη σε μια άλλη είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παρερμηνεία στο θέμα αυτό΄΄
     Δηλαδή και οι δύο πλευρές επιχαίρουν για την απόφαση

         Που είναι λοιπόν η αλήθεια;  Κατά την άποψη μου και οι δύο πλευρές έχουν και δίκιο και άδικο. Δηλαδή λαμβάνουν υπόψη το τμήμα αυτό της απόφασης που τους συμφέρει.   
     Η Θεσσαλία  παίρνει από την απόφαση το μέρος που λέει΄΄Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους «σημαντικού δημόσιου συμφέροντος» οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος ελλείψει εναλλακτικών λύσεων΄΄ και κάνει πως δεν καταλαβαίνει το τμήμα που αναφέρει ότι ‘’ το κράτος μέλος οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια τις συνέπειες που θα έχει για τις περιοχές για τις οποίες πρόκειται η υλοποίηση του σχεδίου και να λάβει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000΄΄
       Κοντολογίς για να μην μπούμε σε νομικές αναλύσεις η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεπές και στις προηγούμενες αποφάσεις  του, θα κρίνει παράνομη τη τροπολογία Σουφλιά
      Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας άλλος Σουφλιάς δεν μπορεί να φέρει μιαν νέα  τροπολογία συνοδευόμενη από επίκαιρες, αναθεωρημένες μελέτες μαζί με ένα σχέδιο προστασίας του Δέλτα του ποταμού και του περιβάλλοντος οικοσυστήματος  και να ζητήσει τη ψήφισή της. 
    Εδώ έχουν δίκιο που επιχαίρουν οι Θετταλοί. Ο δρόμος έχει ανοίξει. Άλλωστε οι κυβερνήσεις συνεργασίας ευνοούν τέτοιους χειρισμούς. Όλα τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα ωφεληθούν ή θα χάσουν αντίστοιχα. 
    Ο δικός μου ο προβληματισμός, όμως,  είναι άλλος.        Εκτός  από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις  δεν είδα κάποιους πολιτικούς φορείς του τόπου μας να ασχολούνται.  
       Οι δήμοι  κυρίως Αγρινίου, Μεσολογγίου που θίγονται από την εκτροπή είναι εδώ; Ερωτώ γιατί ενέργειες εμφανείς δεν είδα. 
    Οι βουλευτές μας όπως πάντα άφαντοι κι η περιφέρεια   έχει δείξει ότι δεν την ενδιαφέρει το θέμα
     Πάντως αν  τη τιμή της Αιτωλοακαρνανίας τη σώσουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ένα μεγάλο μπράβο σ΄ αυτές και ντροπή για τους υπόλοιπους. Γιατί το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσουν έτσι οι Θεσσαλοί.

Αιτωλοί και Ακαρνάνες, μην εφησυχάζετε.  Ο αγώνας συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο