Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πάταξη της παράνομης υλοτομίας είναι ο στόχος


          Αναμένεται αύξηση της παράνομης υλοτομίας φέτος. Παράλληλα, για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται πρόγραμμα δασοπροστασίας. Από τις 7:00 το πρωί έως και τις 22:00 σε λειτουργία όλες οι δασικές υπηρεσίες του νομού για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας. Τι έμψυχο και τι άψυχο δυναμικό υπάρχει στις δασικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας. 
      Σε εφαρμογή μπήκε από φέτος το πρόγραμμα δασοπροστασίας. Με το πρόγραμμα αυτό, τόσο η Διεύθυνση Δασών Αιτ/νίας όσο και τα δασαρχεία Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας λειτουργούν συνεχώς από τις 7:00 το πρωί έως και τις 10:00 το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι οι περιπολίες και οι έλεγχοι για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας έχουν ενταθεί και τώρα που στην παρούσα περίοδο η παράνομη υλοτομία «ανθεί», αναμένεται να ενταθούν περισσότερο με όσα μέσα είναι διαθέσιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες......



        Πέρσι δεν υπήρχε το πρόγραμμα αυτό. Φέτος αναμένεται αύξηση στην παράνομη υλοτομία και ο λόγος είναι καθαρά ενεργειακός. 
     Παράλληλα, για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας οι έλεγχοι των 118 συνολικά ατόμων που δουλεύουν στα δασαρχεία του νομού (Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αμφιλοχίας) και στην Διεύθυνση Δασών Αιτ/νίας θα είναι συνεχείς (περιπολίες και ελέγχους καταγγελιών). 
    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί επ’ αυτοφώρω πολλοί λαθροϋλοτόμοι και έχουν εντοπιστεί πολλά περισσότερα σημεία που έχει κοπεί μεγάλος αριθμός δένδρων παράνομα. 
     Τα λαθραία ξύλα δεν ζυγίζονται από κανέναν και οι πολίτες τα πληρώνουν σαφώς ακριβότερα. Από στοιχεία που έχουν προκύψει από κατασχέσεις παράνομων καυσόξυλων σε ημιφορτηγά, φορτηγά και τρακτέρ, τα οποία μετρήθηκαν για τις ανάγκες της κάθε δικογραφίας και στοιχεία πολλά αλλά παράλληλα που δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε για τους ευνόητους λόγους της νομικής τους διάστασης αναφέρουμε πως ο πολίτης όταν πληρώνει π.χ. για τόνο προμηθεύεται ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 650 με 700 κιλά.
         Ακόμη βέβαια να αναφέρουμε πως παράνομη υλοτομία δεν γίνεται μόνο «οργανωμένα», αλλά και από πολίτες με τον τρόπο που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. 
     Παλιά αγροτικά χωρίς πινακίδες γεμάτα ξύλα να κυκλοφορούν στα χωριά της Αιτ/νίας και να επαναλαμβάνεται η εικόνα αυτή κάθε φορά που τα ξύλα τελειώνουν. 
          Το Δασαρχείο Αγρινίου έχει ως διοικητική περιφέρεια 1.260.510 στρέμματα. Στο δασαρχείο Μεσολογγίου η διοικητική περιφέρεια αγγίζει τα 896.000 στρέμματα, Ναυπάκτου 838.692 στρέμματα και Αμφιλοχίας 2.200.000 στρέμματα. Η Διεύθυνση Δασών που εδρεύει στο Μεσολόγγι έχει ως περιοχή ευθύνης όλη την Αιτ/νία. 
       Η τιτάνια προσπάθεια των δασικών υπηρεσιών γίνεται με πενιχρά μέσα. Το Δασαρχείο Αγρινίου διαθέτει ως υλωρικό προσωπικό 43 άτομα και μόνο 4 τζιπ, αυτό του Μεσολογγίου αριθμεί υλωρικό προσωπικό 29 άτομα και μόνο 3 τζιπ. Στη Ναύπακτο υπάρχουν 16 άτομα με 4 τζιπ και στην Αμφιλοχία υπάρχουν 21 άτομα με 3 τζιπ. Η Διεύθυνση Δασών Αιτ/νίας στο Μεσολόγγι διαθέτει 9 άτομα και μόνο 1 τζιπ.
       Ο Διευθυντής Δασών Αιτ/νίας κ. Νικήτας Μάζης μας δήλωσε: «Λόγω της οικονομικής συγκυρίας παρατηρείται τελευταία αυξημένη δραστηριότητα λαθροϋλοτομίας. Η υπηρεσία σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτει επιλαμβάνεται πρωτίστως για την πρόληψη του φαινομένου και δευτερεύοντος για την καταστολή του. Το δασικό προσωπικό εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει και προσπαθεί ακόμη και με ίδια μέσα να πατάξει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο