Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Συζήτηση στη βουλή για τους απλήρωτους εργάτες Αμβρακία-Άκτιο


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
     Κύριε Υφυπουργέ, για μια φορά ακόμη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας φέρνει στη Βουλή το θέμα των απλήρωτων εργατών στον οδικό άξονα Αμβρακία-Άκτιο. Είναι δύο χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες. Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Η εργοδοσία εμπαίζει τους εργαζόμενους με τις πλάτες, βέβαια, της Κυβέρνησης, γιατί και η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, σιωπούν μπροστά σε αυτό το έγκλημα, παρ’ ότι η κατασκευάστρια εταιρεία πληρώνεται κανονικά από το κράτος.....



    Θέλω να μου απαντήσετε αν πρόσφατα η εταιρεία πήρε αρκετά χρήματα, αλλά εξακολουθεί να έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους.
       Φαίνεται, όμως, ότι δεν σας καίγεται καρφί για αυτούς τους απλήρωτους εργάτες, τους ανθρώπους του μόχθου που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα και με κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό το λέμε γιατί στο συγκεκριμένο έργο είχαμε θανατηφόρο δυστύχημα. Εκεί καταλήγει η εντατικοποίηση της δουλειάς, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μιλάμε για εργάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, που παρ’ ότι δουλεύουν σκληρά δεν μπορούν να αγοράσουν ψωμί για τα παιδιά τους, τα σταματούν από τις σπουδές τους, τους κυνηγούν οι τράπεζες.
        Αυτή είναι η πολιτική σας, βαθιά ταξική. Απαξιώνετε την εργατική δύναμη, σαρώνετε εργασιακά δικαιώματα, για να πληρώσει η εργατική τάξη την καπιταλιστική κρίση, να βγει από την κρίση αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο, οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Τη βάρβαρη αυτή πολιτική ζουν διαχρονικά οι εργαζόμενοι. Όπως είπε πριν λίγο ο σύντροφος κ. Καραθανασόπουλος και τη «Χαλυβουργία» θέλετε να τη μετατρέψετε σε γκέτο, σε κάτεργο, να μη σηκώνει κανείς κεφάλι.
        Επειδή εδώ βρίσκεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, το ίδιο ακριβώς γίνεται και στο εργοτάξιο στη Βόνιτσα. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε απολύσεις συνδικαλιστών οι οποίοι εμπαίζονται πραγματικά και τους μεταφέρουν από τα δικαστήρια της Λευκάδας στα δικαστήρια της Αθήνας. Όταν πρόκειται να βγάλετε δίκαιες απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, το κάνετε σε λίγες ώρες, ούτε καν σε εικοσιτετράωρα. Όταν πρόκειται, όμως, να αντιμετωπίσετε θέματα των εργατών, πραγματικά εκεί καθυστερείτε. Γι’ αυτό, εμείς λέμε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα.

       Κύριε Υπουργέ, ζητάμε να πληρωθούν τώρα, αμέσως οι εργαζόμενοι. Υπάρχει νόμος -και επειδή εδώ είναι και ο κ. Κουτσούκος, αυτή η ιστορία έρχεται από παλιά- πρέπει να γίνει παρακράτηση από τα χρήματα που πρέπει να πάρει η εταιρεία και να αποδοθούν στους εργαζόμενους μέσα στην εβδομάδα. Σε αυτό θα ήθελα να απαντήσετε συγκεκριμένα.
     Επίσης, θα ήθελα να απαντήσετε στο αίτημα να επαναπροσληφθούν όλοι οι συνδικαλιστές. Είναι μέλη της διοίκησης και έχουν πραγματικά τη συνδικαλιστική ασυλία. Οι απολύσεις αυτές, όπως και στη «Χαλυβουργία», ήταν παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές. Αυτό, άλλωστε, το είπε ο κ. Κουτσούκος που είναι εδώ και επικαλούμαι τη μαρτυρία του.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος για τρία λεπτά. 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, ο αγαπητός Πρόεδρος είπε ότι έχω την τιμητική μου σήμερα. Μακάρι να μην είχα την τιμητική μου, αν είναι να απαντώ σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με απολύσεις, μη καταβολές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους και διάφορα ζητήματα εργασιακής φύσεως που σχετίζονται, όπως σας είπα, με συσσώρευση βαρών σε αυτούς που εργάζονται και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρωθούν, αλλά και στους εργοδότες που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.
Ξέρετε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης. Στην ουσία, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα μας έχει παγώσει. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της Κυβέρνησης είναι να κάνει τα δέοντα, για να πάρει μπροστά ξανά η κατασκευαστική μηχανή.
Επί του θέματος, στις 26 Ιουλίου 2012, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων Αγρινίου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις τεχνικές εταιρείες, για τις οποίες κάνετε λόγο στην ερώτησή σας. Διαπιστώθηκε από τον έλεγχο ότι σε όλους τους εργαζόμενους και των δύο τεχνικών εταιρειών οφείλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2012. Είναι όντως απλήρωτοι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ:  Κύριε Υπουργέ, μην ψεύδεστε! Είναι πέντε μήνες! Αυτό αναφέρει η Επιθεώρηση Εργασίας! Έχω εδώ το έγγραφο!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Μα, για πέντε μήνες σας μιλώ και εγώ! Μα, αν τους μετρήσουμε, πέντε θα τους βγάλουμε και οι δυο μας! Επομένως, δεν ψεύδομαι. Μετρήστε καλά και θα δείτε ότι δεν ψεύδομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Συνεχίζω, λοιπόν, λέγοντας τα εξής: Αναγνωρίζεται, επομένως, ότι υπάρχει αυτή η οφειλή. Αναμένονται τώρα στην τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ οι γραπτές εξηγήσεις των επιχειρήσεων για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, προκειμένου να προχωρήσει στην επιβολή των νόμιμων διοικητικών κυρώσεων.
   (Στο σημείο αυτό κτυπά προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
    Γιατί είμαι αισιόδοξος για όλη αυτήν την ιστορία; Έχει προηγηθεί και άλλος έλεγχος από την τοπική υπηρεσία του ΣΕΠΕ στις 29.3.2012. Έγιναν, δηλαδή, επιτόπιοι έλεγχοι στις 29 Μαρτίου. Είχε διαπιστωθεί ξανά μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012 και για τις δύο εταιρείες. Κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και, βέβαια, επιβλήθηκαν πρόστιμα τα οποία εισπράχθηκαν, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ για κάθε μια εταιρεία.
      Επίσης, με βάση τον τελευταίο έλεγχο προκύπτει ότι οι ενέργειες του ΣΕΠΕ Αγρινίου είχαν αποτέλεσμα. Επομένως, έγινε η σχετική διαδικασία και έφερε αποτελέσματα, καθώς πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα που προέκυψαν από τον πρώτο έλεγχο. Έχουμε κάθε βάσιμη αισιοδοξία –για να το πω έτσι- ότι θα πληρωθούν και τα δεδουλευμένα γι’ αυτόν τον έλεγχο, για τους πέντε μήνες που μιλάτε.
      Αναφορικά τώρα με τις απολύσεις των συνδικαλιστικών μελών της Διοίκησης του Εργοταξιακού Σωματείου, πάλι η τοπική υπηρεσία ΣΕΠΕ, κατόπιν αιτήσεως προχώρησε στη διενέργεια εργατικής διαφοράς. Άλλο, όμως, εκείνη η δικαστική διαδικασία που έχει να κάνει με εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για την κήρυξη κάποιας απεργίας παράνομης ή καταχρηστικής και άλλο η διαδικασία εκείνη, πάλι δικαστική, των εργατικών διαφορών που δικάζουν τέτοια ζητήματα παρανόμων απολύσεων και καταβολής ή μη καταβολής δεδουλευμένων. Είναι διαφορετική διαδικασία. Είναι δικαστικές μεν και οι δύο, αλλά με διαφορετικές ταχύτητες και διαφορετικές δικονομικές προβλέψεις.
    Εδώ, πρέπει να σημειωθεί –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, καθώς θα πω κάποια πράγματα και στη δευτερολογία μου- ότι έχει συνταχθεί ήδη μηνυτήρια αναφορά. Έχει σταλεί η μηνυτήρια αναφορά με τα κατατεθέντα στοιχεία στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες και περιμένουμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
    (Στο σημείο αυτό κτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

    Ναι, υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση, διότι το Δικαστήριο της Λευκάδας απεφάνθη αναρμόδιο και παρέπεμψε στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Δεν μπορώ, όμως, εγώ, αν δεν έχω στα χέρια μου αυτήν την απόφαση, να προχωρήσω σε μία νομική ερμηνεία και αξιολόγησή της ωσάν να είμαι δικαστικός ή νομικός λειτουργός. Εγώ θέλω να δω τι γίνεται από εδώ και πέρα. Βέβαια, υπάρχει κάποια πιθανολογούμενη εξήγηση γι’ αυτήν την καθυστέρηση και θα την εξηγήσω στη δευτερολογία μου. Ελπίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Νικόλαος Μωραΐτης για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Δεν απαντάτε, κύριε Υπουργέ, στο δίκαιο αίτημα των εργατών. Δεν το περιμέναμε, άλλωστε, γιατί όπως είπα, υπηρετείτε τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Σε ό,τι αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας, πήγατε μετά από έξι μήνες κι όταν πήγαν εκεί οι εργάτες και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Τι κάνατε έξι μήνες, κύριε Υπουργέ; Η Επιθεώρηση Εργασίας του Αγρινίου επικαλούνταν ότι δεν είχε χρήματα να βάλει βενζίνη και τώρα πήγε με δική του πρωτοβουλία ο Προϊστάμενος της Επιθεώρησης. Επομένως, όλα αυτά που λέτε δεν ισχύουν.
         Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Η εταιρεία πήρε πολύ σύντομα μεγάλα ποσά. Θα πληρώσετε άμεσα τους εργάτες μέσα στην εβδομάδα; Μπορεί να γίνει παρακράτηση των χρημάτων που χρωστάτε στην εταιρεία και να πληρωθούν οι εργάτες.
       Εμείς θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή, αυτή η πολιτική είναι συνειδητή. Απαξιώνει την εργατική δύναμη και δημιουργεί πραγματικά προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

     Και σε ό,τι αφορά τις απολύσεις και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πράγματι τα δικαστήρια της Λευκάδας μετά από τέσσερις-πέντε μήνες είπαν ότι είναι αναρμόδια. Αν ήταν αναρμόδια δεν έπρεπε καν να δεχθούν την εκδίκαση και να την παραπέμψουν στην Αθήνα.    
    Επομένως, ισχύει αυτό που λέμε, ότι πράγματι η δικαιοσύνη είναι τυφλή όταν πρόκειται να δει τα δίκαια αιτήματα των εργατών, έχει όμως ορθάνοιχτα τα μάτια όταν πρόκειται να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών.

      Κύριε Υπουργέ, ζητάμε και πάλι να πάρετε συγκεκριμένη θέση -μιλάμε για εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης- και να πείτε αν είστε διατεθειμένοι να τους πληρώσετε από χρήματα που χρωστάτε στην εταιρεία. Να απαντήσετε και να μην υπεκφεύγετε σε αυτό που είπαμε, ότι η εταιρεία από πληροφορίες που έχουμε πήρε αρκετά εκατομμύρια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά από μεριάς του Υπουργείου Υποδομών γίνεται και προσπάθεια να ξεγελαστούν οι εργάτες, να γυρίσουν στη δουλειά τους με ψίχουλα.
     Πραγματικά, όποτε πήραν χρήματα, γιατί είναι η πάγια τακτική της κατασκευάστριας εταιρείας, τα πήραν μετά από παρέμβαση του ταξικού κινήματος. Αυτό θα γίνει και τώρα. Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να επιλέξουν το μόνο δρόμο που είναι ο δρόμος του αγώνα ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική που σκορπάει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στους εργαζόμενους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος για τρία λεπτά για να απαντήσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, αν έχει η εταιρεία λεφτά να πληρώσει, όπως καταλαβαίνετε ευλόγως θα το δούμε με το Υπουργείο Υποδομών.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Πληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Πήρε χρήματα από το Υπουργείο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ωραία, θα το δούμε λοιπόν με το Υπουργείο Υποδομών. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να πληρώνουμε κατασκευαστικές και εργοληπτικές εταιρείες και θα διαταχθούν οι νόμιμες ενέργειες. Όπως δούλεψε ο έλεγχος την προηγούμενη φορά και καταβλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα, αλλά πληρώθηκαν και τα σχετικά πρόστιμα ως διοικητικές κυρώσεις, έτσι θα δουλέψει και αυτός ο έλεγχος.
    Τώρα όσον αφορά την καθυστέρηση στην εκδίκαση αυτής της εργατικής διαφοράς, πιθανολογώ –αυτή είναι μία εκτίμηση, αν θέλετε, επειδή μπορώ να μιλήσω και ως δικηγόρος- ότι η αγωγή αυτή των απολυθέντων, των εναγόντων δηλαδή, ήρθε στο Δικαστήριο της Λευκάδας, πιθανότατα γιατί περίμεναν οι ενάγοντες ότι θα εκδικαστεί ταχύτερα, λόγω του μικρότερου αριθμού των υποθέσεων που εύλογα εκδικάζεται σε ένα επαρχιακό πρωτοδικείο. Αν έρχονταν στην Αθήνα πριν τροποποιηθεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, θα έλεγα ότι θα έπαιρναν ημερομηνία εκδίκασης 2014 και αυτό φυσικά κανένας δεν το θέλει, ιδίως από τους επισπεύδοντες τη δίκη ενάγοντες. Πιθανώς να συνέβη αυτό.
       Το Δικαστήριο Λευκάδας βέβαια αποφάνθηκε αναρμόδιο ισχυριζόμενο προφανώς ότι η έδρα της εργοληπτικής, της κατασκευαστικής βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στη Λευκάδα. Αυτό επιδέχεται ερμηνείας και αξιολόγησης, αλλά δεν θα το κάνουμε εμείς εδώ πέρα.
      Όμως –σας το λέω για να το έχετε υπ’ όψιν- μετά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με ειδικές διατάξεις για τις εργατικές διαφορές, έχουν συντομεύσει πολύ τα διαστήματα από την κατάθεση της εισαγωγής μέχρι την εκδίκαση μίας συγκεκριμένης υπόθεσης εργατικών διαφορών.
     Ήδη δηλαδή, αν σήμερα κατατίθετο μία αγωγή συναφούς εργατικής διαφοράς θα έπαιρνε ημερομηνία εκδίκασης στο Πρωτοδικείο Αθηνών το βαρυφορτωμένο, μέσα στο 2012. Επομένως τα πράγματα από πλευράς δικονομικών ευκαιριών, ταχύτητας, έχουν βελτιωθεί και μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της ευχέρειας και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, όπως σας είπα, θεωρώντας ότι η δουλειά τους θα γινόταν συντομότερα στη Λευκάδα πήγαν εκεί και χωρίς να το θέλουν -ίσως εξ υπαιτιότητας τους- δημιούργησαν μία επιπλέον καθυστέρηση η οποία όμως τώρα μπορεί να θεραπευτεί.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο