Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τα ψάρια βγήκαν στη στεριά της Πρέβεζας


Σπάνιο θέαμα για δεκάδες πολίτες όταν μεγάλο κοπάδι άρχισε να χοροπηδά έξω από το νερό
      Συνήθως τα δελφίνια είναι εκείνα που κάνουν τη «ζημιά». Κυνηγούν τα μικρότερα ψάρια και τα στριμώχνουν σε κόλπους ή τα εξωθούν σε παραλίες και εκείνα από τον φόβο τους πετιούνται έξω από το νερό.
    Ενα τέτοιο θέαμα παρακολούθησαν δεκάδες πολίτες προχθές το βράδυ στην κεντρική παραλία της Πρέβεζας, όπου ένα μεγάλο κοπάδι ψαριών άρχισε στα ξαφνικά να χοροπηδά έξω από το νερό, σε μικρή σχετικά απόσταση από τη στεριά, προκαλώντας έκπληξη στους περαστικούς.....



    Συνήθως τέτοια συμπεριφορά εκδηλώνει η φρίσσα, που είναι ένα πελαγίσιο ψάρι που μοιάζει με σαρδέλα, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Μάνος Κουτράκης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας στη Νέα Πέραμο Καβάλας.
        Μάλιστα, πριν από 10 χρόνια, στις 15 Δεκεμβρίου 2002, ένα αντίστοιχο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο λιμάνι της Νέας Ηρακλίτσας Καβάλας, όπου εκατοντάδες τέτοια ψάρια κυνηγημένα από δελφίνια (που αφθονούν στην περιοχή), εκτοξεύτηκαν στη στεριά πραγματοποιώντας σε ορισμένες περιπτώσεις άλματα έως τρία μέτρα!
      Το φαινόμενο αυτό κατέγραψαν οι επιστήμονες του Ινστιούτου και δημοσίευσαν τη μελέτη τους σε επιστημονικό περιοδικό. Οπως λέει ο κ. Κουτράκης, ορισμένες φρίσσες πήδηξαν σε βράχια που βρίσκονταν ενάμισι μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση μέχρι πέντε μέτρα από αυτή. Το μήκος τους κυμαινόταν από 15,7 μέχρι 21,1 εκατοστά και το συνολικό βάρος των ψαριών που πήδηξαν στη στεριά έφθανε τα 90 κιλά!
      Οι επιστήμονες λένε ότι ορισμένα είδη ψαριών μπορεί να πεταχτούν έξω από το νερό εξαιτίας κάποιου θορύβου που τα αναστατώνει. Οπως ένα σκάφος με δυνατές μηχανές ή από μια άγκυρα που πέφτει.
     Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ένας από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσει ένα μεγάλο κοπάδι ψαριών σε τέτοια συμπεριφορά είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
      Αν τις προηγούμενες μέρες έχουν καταγραφεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει νηνεμία, τότε μπορεί τα ψάρια να ορμούν από τα βαθύτερα νερά προς την επιφάνεια για να βρουν οξυγόνο.
     Εξαιτίας της ζέστης και της άπνοιας, οι ποσότητες διαλυμένου οξυγόνου στα βαθύτερα νερά μπορεί να μειωθούν και τα ψάρια να συγκεντρώνονται στην επιφάνεια όπου η περιεκτικότητα σε οξυγόνο είναι μεγαλύτερη. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές σε διάφορες περιοχές της χώρας.


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο