Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


         Εκκαθάριση σε 8.397 ανενεργά έργα που βρίσκονταν εν υπνώσει στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων πραγματοποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
 Η εκκαθάριση αφορά τέσσερις κατηγορίες έργων που είναι οι εξής:
- Έργα ενταγμένα πριν από το 2008 και με μηδενικές πληρωμές.
- Έργα με ποσοστό απορρόφησης πάνω από το 90%, δηλαδή έργα ολοκληρωμένα.
- Έργα με τελευταίο έτος εγγραφής τους στο ΠΔΕ πριν το 2007 και με συνολικές πληρωμές μικρότερες από το 50% του προϋπολογισμού τους.
-Έργα εγγεγραμμένα την περίοδο 2007-2010 και με ετήσιες πιστώσεις μικρότερες των  5.000 ευρώ.....


     Σε καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν υπάγεται το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας, που ως γνωστόν δεν χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων αλλά είναι ενταγμένο στο καθεστώς των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση η λίστα των ανενεργών έργων περιλαμβάνει και έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα οποία χρηματοδοτούνταν από διάφορες Συλλογικές Αποφάσεις (ΣΑ) και είχαν ως φορείς υλοποίησης την τέως Κρατική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους της Περιφέρειας.

Πρόκειται για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ για διάφορους λόγους ή ακόμα πρόκειται για έργα που έχουν ολοκληρωθεί «κλείνοντας» τον οικονομικό τους αντικείμενο σε ποσά κατά τι μικρότερα του αρχικού τους προϋπολογισμού ή, ακόμα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. 

      Τέλος διευκρινίζεται ότι παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα επανένταξης των έργων αυτής της κατηγορίας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση αφενός μεν της ωριμότητά τους και αφετέρου της κάλυψης ιδιαίτερα σημαντικών και ιεραρχημένων αναγκών.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
 Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε σήμερα ότι «η όλη διαδικασία είναι εξυγιαντική καθώς θα καταστήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περισσότερο λειτουργικό δίνοντας βάρος σε έργα που ήδη υλοποιούνται ή είναι ώριμα να υλοποιηθούν. Παράλληλα, μέσω της διαδικασίας αυτής διακόπτεται η χρεοκοπημένη λογική της ένταξης έργων χωρίς πιθανότητες υλοποίησης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο