Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ARTηρία Λευκάδας: «Οι Καρυατιδες στο χθες και στο σημερα»


ARTηρια 9 Ιουνιου 2012
« οι Καρυατιδες  στο χθες και στο σημερα»
____________________________________________________________________________
 προβολη:
"τo ερευνητικο προγραμμα για τις κομμωσεις των Καρυατιδων"
Producer: FAIRFIELD UNIVERSITY MEDIA CENTER
Director: KATHERINE A. SCHWAB
(στην προβολη θα παραστει και η καθηγητρια Ιστοριας της Τεχνης
στο πανεπιστημιο του Fairfield , Connecticut, Katherine Schwab)
διαλεξη:
"νεες ερευνες για τις Καρυατιδες του Ερεχθειου"
απο την αρχαιολογο Χριστινα Βλασσοπουλου.....
 ____________________________________________________________________________
 Η μακρόχρονη γοητεία που μου ασκούσε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός με οδήγησε σε ένα επάγγελμα αφιερωμένο στην αρχαία Ελληνική τέχνη και ιδιαίτερα στα μνημεία της Αθηναϊκής Ακρόπολης. Κάποτε η ένδειξη βρίσκεται μπροστά μας περιμένοντας υπομονετικά να την εξετάσουμε προσεκτικότερα. Οι ωραίες και περίτεχνες κομμώσεις των Καρυατίδων του Ερεχθείου είναι ένα συναφές παράδειγμα. Η περιέργειά μου για τα περίπλοκα χτενίσματα, που έγιναν πιο γνωστά από τους φωτογράφους Βάλτερ Χέγκε και Γκέστα Χέλνερ, με οδήγησε στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να αντιγραφούν.
Το πρόγραμμά μας το 2009, άρχισε με ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, με σκοπό να αναδημιουργήσουμε τις έξι κομμώσεις, συνδέοντας τους νέους ανθρώπους του σήμερα με ένα χρονικό και τοπικό ορόσημο της αρχαιότητας.
Καθώς ο αρχικός στόχος μας πέτυχε, το πρόγραμμα επεκτάθηκε περισσότερο από ότι περιμέναμε, με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από επιστήμονες, από το Κυότο έως την Αθήνα (: Μουσείο Ακρόπολης 2011, Φεστιβάλ Αρχαιολογικής ταινίας Αγών, 2012 Χ.Β.). Ακόμη σήμανε την αρχή μιας νέας έρευνας γιαυτά τα αγάλματα με τα πολύπτυχα ενδύματα και έξοχα χτενίσματα που συμπληρώνουν την απεικόνιση της ιδανικής νεαρής γυναίκας (την ομορφιά της οποίας τονίζουν τα ενδύματα, τα κοσμήματα και τα πλεγμένα μαλλιά) στο μεταβατικό στάδιο προς το γάμο και τη μητρότητα.
(Katherine Schwab- μτφρ. Χ. Βλασσοπούλου)

Οι έξι Καρυάτιδες που βρίσκονται στη νότια πρόσταση του Ερεχθείου της Ακρόπολης έχουν μακριά μαλλιά με πλεξούδες σε περίτεχνα χτενίσματα. Πρόκειται για καλλιτεχνική έμπνευση ή για αναπαράσταση αληθινών χτενισμάτων; Το 2009 η δρ Kathrin Schwab του πανεπιστημίου του Fairfield στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, συνεργάστηκε με την επαγγελματία κομμώτρια Mixely Torres για να διαπιστώσει αν αυτά τα χτενίσματα μπορούσαν να αναπαραχθούν. Στο πείραμα συμμετείχαν έξι φοιτήτριες με πλούσια, μακριά μαλλιά, διαφορετικής υφής.Όχι μόνο κατάφεραν να ξαναφτιάξουν με ακρίβεια την κόμμωση των διάσημων Καρυάτιδων, αλλά η όλη διαδικασία έγινε πηγή γνώσης για τις τεχνικές της κομμωτικής τόσο στην αρχαιότητα όσο και στις μέρες μας. Η κόμμωση των Καρυάτιδων άνοιξε ένα παράθυρο σε αρχαίους τόπους και χρόνους, όπου το χτένισμα των νεαρών γυναικών υποδήλωνε τη θέση τους στην κοινωνία. Σήμερα, αυτά τα περίτεχνα χτενίσματα αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σύγχρονη και την αρχαία κοινωνία αποδεικνύοντας πως οι πλεξούδες συνεχίζουν να συναρπάζουν και να εμπνέουν τις σύγχρονες τάσεις στη μόδα. (Katherine Schwab- μτφρ. Χ. Βλασσοπούλου)

H Dr. Katherine Schwab πήρε το διδακτορικό της στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πενεπιστημίου της Ν. Υόρκης . Εργάζεται από το 1988 ως Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Fairfield , Connecticut, όπου είναι επίσης επιμελήτρια της Συλλογής εκμαγείων στο Βellarmine Museum of Art που περιλαμβάνει εκμαγεία που δωρήθηκαν από το Μουσέιο Ακρόπολης. Είναι ερευνήτρια της κλασικής αρχαιολογίας (Μετόπες Παρθενώνα, Πρόγραμμα Καρυατίδων) με σχετικές δημοσιεύσεις και πρωτότυπα σχέδια γλυπτών του Παρθενώνα.

Χριστίνα Βλασσοπούλου
Γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τέλειωσε τις γυμανασιακές της σπουδές. Έλαβε πτυχίο τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα Τμήματος Αρχαιολογίας- Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν διαγωνισμού, στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, Εύβοιας, Κέρκυρας και Ακρόπολης,ως το 2011. Ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων αφιέρωσε πολλά χρόνια στην προστασία και μελέτη των μνημείων της Ακρόπολης, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Συντήρησης. Από το 2000 κ.ε. συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία και παρουσίαση των εκθεμάτων στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Με τους δυο αυτούς φορείς εξακολουθεί την επιστημονική της συνεργασία.
Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές εκθέσεις και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της σε θέματα αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και μικροτεχνίας έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και περιοδικά.


ωρα : 21.30 - εισοδος ελευθερη

www.artiria.gr - τηλ: 26450.22820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο