Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπλασης για τα Κιόσκια στη Σκουρτού


Γράφει ο: Χρήστος Κολοβός*
             Με βάση τις φωτογραφίες, όλο το έργο τεχνικώς έχει σχεδόν καταστραφεί, είναι πολύ δύσκολη η αποκατάσταση και πολύ δαπανηρή. Παρατηρώ ότι πρέπει να έχει κατασκευασθεί πάνω σε μερική επίχωση με μπάζα, που καθιστά το πρόβλημα αποκατάστασης ακόμα δυσκολότερο και δαπανηρότερο.
       Σε πρώτη φάση θα πρέπει να σημανθεί άμεσα ο χώρος με ταινίες αναγγελίας κινδύνου και να τοποθετηθεί και μια πινακίδα απαγορεύσεως προσέγγισης....

      Εν συνεχεία σε δεύτερη φάση μηχανικοί του δήμου, να προβούν σε αυτοψία και σύνταξη τεχνοοικονομικής έκθεσης με τεχνική περιγραφή και ανάλυση κόστους επισκευής - συντήρησης για τυχόν έγκριση χρηματοδότησης:
α.-των αίθριων υπόστεγων
β.-των δαπέδων
γ.-των λοιπών κατασκευών (πέτρινα πεζούλια- περίφραξη-περιβάλλον χώρος). 

     Εκτός των παραπάνω, θα πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογισθεί και η κατασκευή προστατευτικού τοιχίου αντιστήριξης επί του πρανούς, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες για την στήριξη των βαρειών κατασκευών στη στέψη (κιόσκι-δάπεδο και λοιπά φορτία), διότι το έδαφος ολισθαίνει και καθιζάνει, με αποτέλεσμα, η τυχόν μερική η πρόχειρη επισκευή να αποδειχτεί μάταια άσκοπη και δαπανηρή, διότι το φαινόμενο θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια.
       Καλό θα ήταν επί των πρανών αμέσως μετά τα δάπεδα προς τη χαράδρα, να φυτευτούν και μικρά δένδρα, για να κρατάνε το χώμα με τις βροχές. θα πρότεινα και σύστημα απαγωγής ομβρίων υδάτων, για να μη διαβρώνεται το πρανές από τις βροχές.
       Παρατηρώ όμως και είναι λογικό, ότι με βάση τα τεχνικά και εδαφικά δεδομένα που βλέπω στις φωτογραφίες, θα απαιτηθεί σημαντική δαπάνη αποκατάστασης.
       Ένα άλλο ζητούμενο είναι ότι ένα τόσο ασταθές έδαφος επιβαρύνθηκε με βαριές κατασκευές. Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί να αποφορτιστεί το έδαφος από τα "πλακόστρωτα και τα πέτρινα πεζούλια" και να μείνει μόνο γαρμπιλάκι με φυσική πρασινάδα καθώς και ξύλινα παραδοσιακά παγκάκια από ξύλα ας πούμε βελανιδιάς.
      Ακόμα και τα κεραμίδια θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ασφαλτικά κεραμίδια που είναι πάρα πολύ ελαφρύτερα με όριο ζωής πάνω από 10 χρόνια αλλά και πολύ φθηνότερα από τα κοινά κεραμίδια.
       Μετά την αποκατάσταση, εάν αποφασιστεί να υλοποιηθεί-εκτελεστεί, (διότι θα απαιτηθούν αρκετά χρήματα και ίσως κριθεί ασύμφορο), θα πρέπει το έργο να ελέγχεται-επιθεωρείται και να συντηρείται (λάδι-βάψιμο στα ξύλα, στήριξη περιφράξεων, πότισμα δενδρυλλίων στο πρανές και άλλα.) 

Σημείωση: Πρανές είναι η κατηφόρα = κλίση προς τη χαράδρα. Λυπάμαι πολύ, γιατί φαίνεται πολύ ωραίο έργο, μέσα στην πανέμορφη φύση, αλλά διατηρώ επιφυλάξεις για το μέλλον του.



(*Χρήστος Κολοβός: Κατάγεται από τις Φυτείες Ξηρομέρου και είναι  Συνταγματάρχης Μηχανικού εν ενεργεία)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο