Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αυτοί είναι οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας


Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, έφερε και τρία νέα πρόσωπα ανάμεσα στους Αιτωλ/νες βουλευτές.  Ποιοι μας εκπροσωπούν και πως τα κατάφεραν να  φτάσουν στην βουλή.
      Από τη ΝΔ επανεκλέγονται οι Μάριος Σαλμάς και ο Κώστας Καραγκούνης. Ειδικά ο δεύτερος, ανησύχησε ιδιαίτερα με την επίδοση του το επιτελείο του κ. Σαλμά. Ο τρόπος που επέλεξε να κάνει την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Καραγκούνης, σε αντίθεση με τις πομπώδεις δηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, αλλά και την διοχέτευση παραπολιτικών σχολίων, που έφταναν τα όρια της πολιτικής γραφικότητας, που επέδειξαν άλλοι υποψήφιοι,  ήταν αυτό  που  τελικά τον ωφέλησε....


      Ο κ. Καραγκούνης  κράτησε χαμηλούς τόνους, ήταν και πάλι σοβαρός, μετρημένος, ενώ η απόφαση του να μην κάνει συγκεντρώσεις  και να διαθέσει τα ποσά που εξοικονόμησε σε φιλανθρωπικούς συλλόγους, είχε θετικό αντίκτυπο. Έτσι διασφάλισε πενταψήφιο νούμερο, απόσταση ασφαλείας από τους υποψηφίους που ακολουθούσαν και πλησίασε απειλητικά τον άλλοτε κραταιό Μάριο Σαλμά.
     Να σημειωθεί  πως ο κ. Καραγκούνης, παρά το εκλογικό ναυάγιο και της ΝΔ στην Αιτωλ/νία, δεν έχασε πολλές ψήφους σε σχέση με το 2009 και έκανε  επίδοση εξαιρετική, την στιγμή που ο κ. Σαλμάς, απώλεσε 13 χιλιάδες σταυρούς! 

Στο ΠΑΣΟΚ η συντριπτική ήττα, ενδεχομένως να είχε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν δεν έπαιρνε στις πλάτες του την κατάσταση ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης
    Έχοντας στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική που εστίασε στο έργο του στην Αιτωλ/νία αλλά και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, ο κ. Μωραΐτης, πήρε πολλές προσωπικές ψήφους και μάλλον είναι ο κύριος υπεύθυνος που το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να είναι δεύτερο στον νομό
      Ο Θάνος Μωραΐτης, έχει και προσωπικό ρεκόρ, αφού είναι ο μόνος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, που σε τρίτη σερί εκλογική αναμέτρηση, εκλέγεται πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.




Για το ΚΚΕ δεν άλλαξε κάτι και ήδη υπάρχει προβληματισμός που το κόμμα δεν επωφελήθηκε από την κατάρρευση του δικομματισμού. Η μεγάλη προσφορά και παρουσία τα προηγούμενα χρόνια του Νίκου Μωραΐτη, σε κοινοβουλευτικό και αγωνιστικό επίπεδο έχει αναγνωριστεί από όλους και η επανεκλογή του, ήταν δεδομένη.




Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι λειτούργησαν, όπως όλοι όταν βλέπουν μια προσωπικότητα αναγνωρίσιμη. Έτσι, αν και ο δημοσιογράφος Γιώργος Βαρεμένος, για πολλά χρόνια, δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την πατρίδα του, προτιμήθηκε μαζικά σε σχέση με  άλλα στελέχη με  αναγνωρισμένη προσφορά και πορεία στον τόπο.


Το "άστρο" του Δημήτρη Σταμάτη έλαμψε και σε αυτές τις εκλογές. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ήταν το ισχυρό χαρτί των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Αιτωλ/νία και ουσιαστικά ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό του ψηφοδελτιου του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Διαφοροποιήθηκε έγκαιρα από την πολιτική της ΝΔ και με το απόθεμα ψήφων που έτσι κι αλλιώς διαθέτει στην Αιτωλ/νία, αναδειχθηκε άνετα πρώτος βουλευτής.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμη δυο νέοι βουλευτές, για τους οποίους ελάχιστα είναι γνωστά.


Ο Ξηρομερίτης Κώστας Μπαρμπαρούσης, με το μακρύ μαλλί, το μαύρο ανοικτό πουκάμισο με το  τριχωτό στέρνο και το τσιγκελωτό μουστάκι, που παραπέμπει σε ήρωα του 21, σάρωσε στην κυριολεξία, πλησιάζοντας τις έξι χιλιάδες σταυρούς. 
  Ο κ. Μπαρμπαρούσης, κινήθηκε έντονα και το παρουσιαστικό του και μόνο του έδωσε την άνετη εκλογή. Απομένει να δούμε εάν και στην περίπτωση του, ισχύσει η πληροφορία περί μαζικής παραίτησης των εκλεγμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ώστε ο αρχηγός του Εθνικιστικού κόμματος, να αποφασίσει για το ποιοι θα μπουν τελικά στην βουλή.


Τέλος, η αρχιτέκτονας  Νίκη Φούντα, επίσης για πολλά χρόνια «φευγάτη» στην Αθήνα, από οικογένεια όμως με παρουσία και προσφορά στην Αριστερά, έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας την έδρα στην Αιτωλ/νία. Το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ η ΔΗΜΑΡ πήρε πάνω από 8 χιλιάδες ψηφοδέλτια στον νομό, μόλις τρείς υποψήφιοι της, συγκέντρωσαν λίγο παραπάνω από χίλιους σταυρούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο