Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τι αλλάζει με τις έδρες της Αιτωλοακαρνανίας


       Ξανά κάλπες τον Ιούνιο, και οι τοπικοί κομματικοί μηχανισμοί, καλούνται και πάλι να βγάλουν πέρα, σε  μια ακόμη πιο δύσκολη όπως φαίνεται προεκλογική περίοδο. Τι γίνεται στην Αιτωλ/νία, ποιοι πιθανώς να χάσουν ή να κερδίσουν έδρες.
       Μετά το  ναυάγιο στο οποίο  κατέληξαν οι συσκέψεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, και την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα κόμματα ανασυντάσσονται για την ακόμη πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, που είναι και η πιθανότερη ημερομηνία για τις νέες εκλογές....


     Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης και αυτό είναι ένα πρώτο ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν τα κόμματα αλλά και οι υποψήφιοι. Αυτό γιατί, εάν αλλάξουν οι συσχετισμοί, γεγονός πολύ πιθανό, τότε θα υπάρχουν αλλαγές και στις έδρες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ
      Συγκεκριμένα, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το πόσες τελικά έδρες θα έχει η Αιτωλ/νία, αφού οι εκλογές πιθανώς να γίνουν με βάση  την νέα περυσινή απογραφή. Το πιθανότερο είναι οι έδρες να είναι επτά από οκτώ που είναι σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείεται να είναι και έξι, με βάση κάποια δημοσιεύματα.
       Ουσιαστικά, ολόκληρος ο μηχανισμός που ασχολείται με τις εκλογές, θα πρέπει να κάνει έναν αγώνα δρόμου σε ένα μικρό χρονικό διάστημα,  για να προσδιοριστούν ακριβώς αυτές οι αλλαγές και να προσαρμοστεί και το σύστημα στα νέα δεδομένα.
        Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις νομικών, ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση την απογραφή του 2001, όπως δηλαδή έγιναν αυτές του Μαΐου, αφού η Στατιστική Αρχή, δεν έχει δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία και οι εκλογές θα προκηρυχθούν πριν από την συμπλήρωση ενός έτους από την διεξαγωγή της απογραφής. Πολλοί όμως πιστεύουν πως εάν γίνει αυτό, μετά τις νέες εκλογές, θα υπάρχουν προσφυγές πολιτευτών, ειδικά της Β’ Αθηνών, που πιθανώς να δικαιωθούν στο εκλογοδικείο.

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ
       Έτσι, προς το παρόν υπάρχουν δυο πιθανότητες: οι εκλογές να γίνουν πάλι με οκταεδρική την Αιτωλ/νία, ή με τον νομό να έχει τελικά επτά έδρες.
         Στο πρώτο σενάριο και με βάση εκτιμήσεις που πηγάζουν και από δημοσκοπήσεις, αλλά και το πρόσφατο αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξουν και πολλά πράγματα. 
      Με το εκλογικό μέτρο στο 12,5% στην Αιτωλ/νία και τη ΝΔ πρώτη πανελλαδικά, η κατανομή των εδρών θα παραμείνει το πιθανότερο ως έχει. 
       Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την πρώτη θέση πανελλαδικά, θα ευνοηθεί από το μπόνους των 50 εδρών και πολύ πιθανό να πάρει την δεύτερη έδρα της ΝΔ. 
       Για να κρατήσει την δεύτερη έδρα η ΝΔ (εφόσον θα είναι δεύτερη), θα πρέπει να αποσπάσει στην Αιτωλ/νία, ποσοστό άνω του 25%, κάτι που δεν έγινε οριακά στις 6 Μαϊου.  
      Εάν η ΝΔ είναι πρώτη και πάρει και πάνω από 25% στην Αιτωλ/νία, τότε πιθανώς να πάρει όχι μόνο τρίτη αλλά και τέταρτη έδρα, όπως έγινε το βράδυ των αποτελεσμάτων, όταν μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα η ΝΔ είχε τέσσερεις έδρες στον νομό
     Σε αυτό το ενδεχόμενο  χάνουν έδρα η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

     Εύκολα γίνεται αντιληπτό και το ποιοι υποψήφιοι βουλευτές, έχουν συμφέρον και θα πρέπει να τρέξουν, για να ανεβάσουν το ποσοστό του κόμματος τους στον νομό. Πράγμα πάντως που θεωρείται πολύ δύσκολο αφού πολλοί ψηφοφόροι θα πάνε στην κάλπη απαλλαγμένοι από το βάρος του σταυρού ή της όποιας υποχρέωσης έχουν απέναντι στον υποψήφιο που προτίμησαν τον Μάϊο.
          Υπάρχει όμως και η δεύτερη περίπτωση, η Αιτωλ/νία δηλαδή να γίνει επταεδρική Περιφέρεια. Τότε, τα πράγματα περιπλέκονται, αφού το εκλογικό μέτρο ανεβαίνει στο 14,3%. Έτσι εάν τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, με μικρές αποκλίσεις, η ΝΔ χρειάζεται πάνω από 28,7% στον νομό, για να πάρει και τρίτη έδρα στην Αιτωλ/νία, εάν είναι το πρώτο κόμμα πανελλαδικά. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα που θεωρείται απίθανο να φτάσουν αυτό το ποσοστό.  
     Έτσι το πιθανότερο είναι την έδρα να χάσει η κ. Φούντα της Δημοκρατικής Αριστεράς (λόγω των επτά εδρών), εκτός και αν υπάρξουν μεγάλες μετατοπίσεις ψηφοφόρων και μείνει πίσω η Χρυσή Αυγή ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
         Να σημειώσουμε πως γίνονται συνολικά τρείς διανομές εδρών, ανάλογα με τα υπόλοιπα των κομμάτων  και οι παραπάνω εκτιμήσεις δίνουν τις σημαντικότερες πιθανότητες στο πως τελικά θα διανεμηθούν.
       Συμπερασματικά,  ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ  στην Αιτωλ/νία πιθανώς να  έχουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών τους, ενώ επισφαλής είναι η διατήρηση της βουλευτικής  έδρας από την ΔΗΜΑΡ κατά κύριο  λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο