Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ξέρουν να διαβάζουν οι πίθηκοι;

Από τον Δημήτρη Αρβανίτη
        Είχα ξεκινήσει με τη παρέα ενός ανιψιού μου, το προβληματικό  μου πόδι  κουράζεται στη πολύωρη οδήγηση, να πηγαίνω σε διάφορα χωριά του  Δήμου Ξηρομέρου,  με την ευκαιρία των αγίων ημερών, να δω φίλους αλλά και να τους ενημερώσω για τη συμμετοχή μου στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος της ΝΔ, στη λαϊκή βάση του οποίου κινούμαι. 
       Βρέθηκα σε διάστημα τεσσάρων ημερών σε  δέκα χωριά και συναντήθηκα με πάνω από εκατό ανθρώπους, φίλους και συγγενείς, με κοινό χαρακτηριστικό την πολιτική μας τοποθέτηση στο χώρο της δεξιάς....


      Χτες βράδυ λοιπόν, μετά τον επιτάφιο θρήνο, που παρακολούθησα στο χωριό μου –παρά τη κρίση είναι γεμάτο  απ τους συγχωριανούς της διασποράς, καθόμουν στο πατρικό μου σπίτι με τη συντροφιά των δύο εκ των πολλών κοριτσιών μου
   Η δεκαεπτάχρονη  Νικόλ ήταν απορροφημένη στο φέισμπουκ και δεν μας έδινε καμιά σημασία ενώ η εικοσιδυάχρονη Γιούλη, φοιτήτρια στο Ιστορικό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με ιδιαίτερες ανησυχίες –και ποιος νέος δεν τις έχει; - για το ζοφερό μέλλον που τη περιμένει, παρακολουθούσε χαλαρά μια ταινία για τον Γκόγια ενώ με άκουγε πάλι χαλαρά, να της μεταφέρω τα συμπεράσματα μου από τις συναντήσεις αυτές

           Το κυρίαρχο συμπέρασμα είναι ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι αισθάνονται απογοητευμένοι από το κόμμα της ΝΔ, τόσο γιατί ο Κώστας Καραμανλής και οι κυβερνήσεις του δεν κατάφεραν να επανιδρύσουν το κράτος, σύνθημα με το οποίο είχε εκλεγεί το 2004 όσο και από τον σημερινό μας πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά γιατί στήριξε το ΠΑΣΟΚ το περασμένο Νοέμβριο και, κατά την άποψη τους,  μπήκε στο κάδρο του μνημονίου και των όσων δεινών έχει φέρει στο τόπο.
       Προσπάθησα να εξηγήσω τόσο για τον Καραμανλή ότι έκανε ότι μπορούσε αλλά τα ντόπια διαπλεκόμενα πολιτικά, εργολαβικά και μιντιακά συμφέροντα, όσο και τα ξένα, κυρίως αμερικάνικα, δεν του επέτρεψαν, αλλά στο επιχείρημα ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, φευ είχαν δίκιο. 
     Εκεί όμως που η αντίδραση τους ήταν στείρα και δεν είχε επιχειρήματα, ήταν στη στάση του Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όταν τους έλεγα ότι ήταν μονόδρομος η στήριξη της χώρας για να γίνουν τρία πράγματα χωρίς τα οποία δεν μπορούσε να προχωρήσει και να κερδίσει χρόνο η χώρα μας για τους δύσκολους καιρούς που μας περιμένουν, στυλώνουν τα πόδια και λένε, ας χρεοκοπήσουμε!
         Η μεγάλη με άκουγε με ενδιαφέρον, έτσι έδειχνε, η μικρή κολλημένη  στην οθόνη του υπολογιστή της, μου έριχνε πού και πού,  κλεφτές ματιές απορίας κι εγώ συνέχιζα απτόητος τις  «περισπούδαστες» αναλύσεις μου
         Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι  όχι ασήμαντος αριθμός,  είτε έχει αποφασίσει να στηρίξει  τον Καμένο είτε το σκέφτεται, ακολουθώντας και μόνο το σύνθημα  του  Αντιμνημονίου και μη γνωρίζοντας τίποτε άλλο για το κόμμα αυτό. 
      Τους εξήγησα ότι δεν γίνονται κόμματα με συνθήματα και φουσκωμένα μπαλόνια αλλά και παγόνια (ο ίδιος ο Καμένος, πάλαι ποτέ Πανούλης και τώρα αρχηγάρα),  ούτε μόνο με  καταγγελτικό και λαϊκίστικο πολιτικό λόγο. 
       Κάθε ψήφος στον Καμένο θα είναι στήριξη στο σημερινό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρήσει η διαπλοκή, ποντάροντας στον κατακερματισμό της δεξιάς και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. 
   Παρακολουθήστε τα "ευρήματα" των δημοσκοπήσεων, 65% θέλουν συγκυβέρνηση λένε. Μη πέφτετε αγαπητοί μου στη παγίδα των διαπλεκομένων και του καιροσκόπου Πανούλη... Στόχος είναι η μη κυβέρνηση ΝΔ, για να μπορούν τα οργανωμένα συμφέροντα να αλωνίζουν. Στόχος είναι να μη γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός γιατί φοβίζει. Ας μην ρίξουμε νερό στο μύλο του συστήματος του ΠΑΣΟΚ και των απατεώνων του, με τη βούλα του εισαγγελέα πλέον, Τσοχατζόπουλου, διαχρονικού υπουργού, πρωθυπουργού αντ΄ αυτού, υποψηφίου αρχηγού ΠΑΣΟΚ, Μαντέλη, Τσουκάτου και άλλων αστέρων. 
       Ας μη γίνουμε οι ηλίθιοι δεξιοί που λέει ο Μπουτάρης, οι οποίοι θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ και πάλι στην εξουσία. Επιτέλους, αναζητείται λογική σ΄ αυτή τη χώρα, ή μάλλον καταζητείται η λογική, γιατί έχουμε τρελαθεί τελείως: ο Βενιζέλος λέει να ξαναγνωριστούμε. Δηλαδή πόσο περισσότερο, στη φυλακή είναι ο Τσοχατζόπουλος, στο ΔΝΤ η χώρα, αφού φουσκώσατε το έλλειμμα για το οποίο αν γίνει έρευνα θα ακολουθήσει μακελειό λέει ο έτερος αστέρας Λοβέρδος.
     Κι οι δεξιοί αυτομαστιγώνονται, κατακερματίζονται γιατί δεν τους πρόσεξε το κόμμα και για άλλα πολλά λένε. Να συμφωνήσω μαζί τους και το 1990 και το 2004 που η ΝΔ  έκανε κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τους ψηφοφόρους της, αυτό όμως δεν έχει σχέση με τους διορισμούς, τα ρουσφέτια και τις χάρες που δεν έκανε ή ελάχιστα έκανε, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε στήσει βιομηχανίες διορισμών και ρουσφετιών. Αυτό έπρεπε να κάνει. Όμως για την έλλειψη σεβασμού, υπεύθυνα είναι τα πρόσωπα, τα οποία  αλλάζουν αν δεν μας κάνουν!
     Τελευταία βέβαια έχουμε και το εξωτικό φρούτο της «Χρυσαυγής». Είχα συναντηθεί μεταξύ των πολλών που είδα και με έναν φίλο ο οποίος είχε καταφέρει να επωφεληθεί και βοηθηθεί από το κόμμα σε εποχές που δεν υπήρχαν ΑΣΕΠ, διαγωνισμοί, μόρια κλιπ ο οποίος  μου λέει, μη μου μιλάς για ΝΔ, εγώ πήγα στη χρυσή αυγή
     Γιατί δικέ μου τον ρωτάω; Ετσι,άκρα δεξιά, να τιμωρήσω το κόμμα που στήριζα μια ζωή  γιατί με πρόδωσε, υπέγραψε, πήγε με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ τώρα με τη ψήφο αυτή δεν στηρίζεις το ΠΑΣΟΚ έτσι; Χωρίς να γνωρίζουν οτιδήποτε για το κόμμα αυτό, με μια φράση,  «να τους τιμωρήσουμε», διαγράφουμε, ιστορία, ιδεολογία, παράδοση, γονείς και οικογένειες που είχαν πολεμήσει για τις ιδέες αυτές
        Τι να πω για όλα αυτά, ο γέρος ο σοφός, ο Καραμανλής, είχε πει ότι στις δημοκρατίες οι λαοί έχουν το δικαίωμα και να αυτοκτονούν!
       Η μεγάλη μου πλέον με κοίταζε με κατανόηση ή μήπως με οίκτο;
Κι η μικρή με διέκοψε:
«Ξέρουν να διαβάζουν οι πίθηκοι πατέρα;» με ρώτησε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο