Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ομιλία του Κώστα Καραγκούνη στη Βουλή για τους Πολύτεκνους

     Ομιλία του Γραμματέα της Βουλής και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη στη Βουλή για τους Πολύτεκνους.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Ο λόγος που παρεμβαίνω σήμερα δεν έχει να κάνει με το ίδιο καθεαυτό το νομοσχέδιο  αλλά με μια από τις προτεινόμενες τροπολογίες και συγκεκριμένα αυτή του Υπουργείου Παιδείας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος οι διατάξεις που αφορούν τα ζητήματα των πολυτέκνων. Προέρχομαι από πολυτεκνική οικογένεια και θέλω να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος αγώνας μεγαλύτερη μάχη για ένα γονιό πολύτεκνης οικογένειας να προσπαθεί να μεγαλώσει και να σπουδάσει όλα του τα παιδιά ισοδύναμα και ισάξια....


       Είναι μια μάχη που γίνεται με πολλές θυσίες και ενίοτε με πολύ κόπο και πόνο. Και ξέρετε αυτά δεν είναι απλά λόγια που αρκετές φορές επικαλούμαστε πολλοί συνάδελφοι όταν συζητάμε για θέματα πολυτέκνων. Η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας θα πρέπει να αποτελέσει το κύριο μέλημα της Πολιτείας. Η διευκόλυνση των οικογενειών αυτών την κύρια υποχρέωσή της. Τα λέω αυτά γιατί στις κατά καιρούς συζητήσεις νομοσχεδίων που αφορούν τις πολύτεκνες οικογένειες αισθάνομαι σαν να γίνεται πάντα ένα παζάρι μεταξύ της πολιτείας και των πολυτέκνων πολλές φορές με μια καχύποπτη στάση της Πολιτείας λες και θα χαριστούμε στους ανθρώπους αυτούς λες και μας χρωστάνε κάτι και κάθε φορά φαίνεται ότι δήθεν τους εξυπηρετούμε και τους βολεύουμε. 
     Να ξεκαθαρίσουμε το εξής και αυτό ως ένα γενικό σχόλιο για τις διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες ή τροπολογίες που κατατίθενται στη Βουλή και αφορούν τους πολυτέκνους. Δεν κάνουμε χάρη στους πολυτέκνους. Χάρη μας έχουν κάνει αυτοί που με προσωπικές θυσίες συμβάλλουν στην εθνική μας υπόσταση. Διότι ας μη γελιόμαστε αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα αυτό ειναι το δημογραφικό. 
   Η Ελλάδα δεν απειλείται να καταστραφεί μόνο γιατί η οικονομία της είναι διαλυμένη. Η χώρα μας απειλείται διότι απλούστατα γερνά. Και όταν κάτι γερνά αναπόφευκτα πεθαίνει. Όταν ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται τότε η χώρα βαρύνεται υπέρμετρα οικονομικά και οδηγείται στην καταστροφή. Με την έννοια αυτή και για να κλείσω την εισαγωγή μου διευκολύνοντας και κινητροδοτώντας τους πολυτέκνους δεν κάνουμε χάρη σ΄αυτούς αλλά στη χώρα. Ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή της δοκιμασίας του πνεύματος και της κρίσεως των αξιών, την οποία αισθητώς επιβαρύνει και η οικονομική καχεξία, κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή της Πολιτείας. Η πολύτεκνη οικογένεια αποτελεί κεφαλαιώδους σημασία παράγοντα για την εθνική επιβίωση και προκοπή του λαού μας.  Είναι το υγιέστερο κύτταρο της κοινωνίας. Για λόγους όπως είπα κυρίως δημογραφικούς, την δυσμενή συνέπεια των οποίων επιδεινώνει η ολιγοτεκνία και η αθρόα είσοδος και εγκατάσταση στη Χώρα μας αλλοδαπών. 
       Ας έρθουμε λοιπόν στην εν λόγω κατατεθείσα προσθήκη – τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων». Επιτρέψτε μου πολύ γρήγορα να καταθέσω προτάσεις που αφορούν την υπό συζήτηση τροπολογία και που πιστεύω βελτιώνει τις ρυθμίσεις έτσι όπως έχουν κατατεθεί. 
    Πρώτα απ όλα θα πρέπει η παράγραφος 3 και ειδικότερα η περ. αα που αφορά τους πολυτέκνους για να μην προκληθούν οποιεσδήποτε παρερμηνείες να διατυπωθεί ως ακολούθως: « αα) Υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι σύμφωνα με το νόμο και τους έχει απονεμηθεί η πολυτεκνική ιδιότητα και υποψηφίων τέκνων των εν λόγω πολυτέκνων» Στην ίδια παράγραφο 3 η περ. ββ πρέπει να διατυπωθεί ως ακολούθως, δεδομένου ότι ως έχει περιλαμβάνει και περιπτώσεις πολυτέκνων (αγάμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα τέκνα, που είναι πολύτεκνες) ενώ δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις, που δεν είναι πολύτεκνοι και έχουν περισσότερα των τριών τέκνων (δηλ. γονείς από δύο γάμους που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους και από τους δύο γάμους): «ββ) Υποψηφίων γονέων και τέκνων οικογενειών με τρία τουλάχιστον τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα». 
     Έρχομαι τώρα στην πιο κρίσιμη διάταξη στην παράγραφο 4 όπου πρέπει να διορθωθεί η ρύθμιση και να προστεθεί διάταξη η οποία να ρυθμίζει και τα θέματα των υποψηφίων πολυτέκνων οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για το Ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012 και βάσει της βαθμολογίας που έλαβαν ήταν επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία,  δεδομένου ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά αυτούς οι οποίοι θα συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013  και μερικώς του 2011 – 2012 μέσω της παραγράφου 4 που είναι ελλιπής. 3) Η παράγραφος 4 αναφέρεται σε όσους αποφοίτησαν το 2011 και πρέπει να συμπεριλάβει και τους αποφοιτήσαντες το 2010 και συνεπώς η φράση: από όσους αποφοίτησαν το έτος 2011 » πρέπει να διορθωθεί με την φράση: από όσους αποφοίτησαν τα έτη 2010 και 2011». 
     Περαιτέρω επιτρέψτε μου να προχωρήσω σε επιπλέον παρατηρήσεις - προτάσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις αυτές. Για την περίπτωση των πολυτέκνων και των τέκνων τους  που εξ αιτίας της αυθαίρετης ερμηνείας του υπουργείου Παιδείας ότι για να εισαχθούν με την ειδική κατηγορία τα παιδιά τους έπρεπε δήθεν να είναι κάτω των 23 ετών, ενώ τέτοιο όριο ηλικίας δεν έθετε ο νόμος, αλλά απλώς αναφαίρετο στην διάταξη του νόμου για το ποιοί αναγνωρίζονται ως πολύτεκνοι και ως εκ τούτου πρέπει να τεθεί προσθήκη στην προτεινόμενη ότι η νέα διάταξη θα ισχύσει και για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους,  που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για τις σχολές και τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ του ακαδημαϊκού 2011-2012 και ήσαν επιτυχόντες και οι σχολές είτε δεν τους ενέγραψαν είτε τους διέγραψαν. 
      Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για όσους λόγω των τεθέντων ορίων εισοδήματος δεν μπορούσαν να εισαχθούν με την ειδική κατηγορία στις σχολές και τμήματα του νομού Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης  και δεν θεωρήθηκαν επιτυχόντες,  λόγω των τεθέντων ορίων εισοδήματος, μολονότι συγκέντρωσαν βαθμολογία μορίων πάνω από την βάση των ειδικών κατηγοριών. 
        Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 902012 απόφαση του έκρινε παράνομη και εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως την υπουργική της απόφαση Φ 25367430Β615-11-2011, με την οποία θέσπισε πρόσθετη προϋπόθεση και απαγόρευε στους πολυτέκνους και τα τέκνα τους και τους τριτέκνους να διεκδικήσουν θέσεις, με την ειδική κατηγορία κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις, στις σχολές και τα τμήματα εκτός του τόπου της διοικητικής περιφέρειας της κατοικίας των γονέων τους, ως εκ τούτου αυτή η πρόσθετη προϋπόθεση πρέπει να καταργηθεί και να ισχύσει και όσους συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012. Με το άρθρο 25 παρ. 1 του Ν. 387921-9-2010 καθιερώθηκε ότι το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδος υπάγεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής!!! 
       Έτσι, εάν κάποιο τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, που κατοικούσε στην περιοχή της Αττικής και στις πανελλήνιες εξετάσεις είχε επιτύχει σε κάποιο ΤΕΙ της χώρας, δεν ελάμβανε μετεγγραφή για το αντίστοιχο ΤΕΙ των Αθηνών ή του Πειραιώς, αλλά το υπουργείο Παιδείας το έστελνε στο ΤΕΙ Χαλκίδος (Ψαχνά κλπ.). 
     Με τον  τρόπο αυτό οι πολύτεκνοι γονείς αδυνατούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αφού δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να διατηρούν και δεύτερο σπίτι. Ήδη, όμως, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με εκδοθείσες αποφάσεις του 2452012  (και άλλες όμοιες), ακύρωσε την απόφαση της υπουργού Παιδείας, που έστελνε τα τέκνα των πολυτέκνων στα Ψαχνά της Ευβοίας και διέταξε την μετεγγραφή τους στο αντίστοιχο ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς που ήταν πλησιέστερο του τόπου της κατοικίας του. 
     Συνεπώς αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί και για τα παιδιά που δεν άσκησαν προσφυγές στα Διοικητικό Εφετείο. Επίσης, στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3194/2003 για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών  θα πρέπει να προστεθεί η παράγραφος: «10. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, της ανωτέρω παρ. 8 εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας στην πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.» 
     Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, για τα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απόκτηση Παιδαγωγικής κατάρτισης  θα πρέπει να προστεθεί εδάφιο:«ε. Στα ανωτέρω ετήσια  προγράμματα  παιδαγωγικής κατάρτισης εισάγονται κατά  προτεραιότητα πολύτεκνοι και  ακολουθούν τέκνα αυτών μέχρι ποσοστού 20% των εισαγομένων σπουδαστών.» 
      Δεν θέλω να καταχραστώ άλλο του χρόνου του Προεδρείου  άλλωστε τα ζητήματα αυτά δεν επιλύονται και δεν εξαντλούνται στη συζήτηση ενός νομοσχεδίου ούτε μιας τροπολογίας. Απλά καταθέτω προτάσεις που είναι λογικές και δίκαιες για τους πολυτέκνους. Η υποχρέωση της Πολιτείας για την με πνεύμα δικαιοκρισίας και στοργής αντιμετώπιση των πολυτέκνων επιβάλλεται για λόγους ηθικούς ενώ συγχρόνως συνιστά εθνική αναγκαιότητα.

Ευχαριστώ πολύ καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο