Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βάναυση προσβολή από την Ομοσπονδία Συλλόγων Βλάχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας


Θεώρησε  «αφερέγγυους» την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Δήμο Ξηρομέρου και το Δήμο Αγρινίου για την εξασφάλιση 25.000 ευρώ που ζητούσε για τη διοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στο Μεσολόγγι – Παλαιομάνινα και επέλεξε την Καλαμπάκα, της οποίας ο Δήμος κατέθεσε «εγγύηση»!!!
Από τον Δημήτρη Στεργίου*

       Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) συνόδευσε τα σχόλια για την επιλογή της Καλαμπάκας ως τόπου διοργανωσης του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων  με μια ανακοίνωση  με την οποία προσβάλλει  βάναυσα και προκλητικά  σημαντικούς θεσμούς.....


      Με την ανακοίνωση αυτή προσέβαλε την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Δήμο Ξηρομέρου, το Δήμο Αγρινίου, την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και τα έξι βλαχοχώρια της Ακαρνανίας.
         Με λίγα λόγια, η διοίκηση της ΠΟΠΣΒ χαρακτηρίζεις ως «αφερέγγυους» και τους τέσσερις παραπάνω φορείς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού! 
     Συγκεκριμένα, στο από 22 Απριλίου 2012 Δελτίο Τύπου και στην τελευταία παράγραφο η διοίκηση της ΠΟΠΣΒ αναφέρει τα ακόλουθα:
    «Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ προκειμένου για την ανάληψη της φετινής διοργάνωσης του 28ου Ανταμώματος ανακοίνωσε εγκαίρως και κατά τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ενδιαφερόμενους και φέτος τις προϋποθέσεις (μεταξύ των οποίων και το προαναφερόμενο χρηματικό κόστος) και τους όρους για την ανάληψή της. Στη λήψη της απόφασης, αφού εξετάστηκαν όλες οι προτάσεις, ίσχυσαν για όλους τα ίδια κριτήρια. Ο Δήμος Καλαμπάκας στον οποίο υπάγονται περίπου τριάντα πέντε βλάχικες κοινότητες με τους οικείους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας κατέθεσε στην ΠΟΠΣΒ γραπτή εγγύηση για την ανάληψη, την οικονομική κάλυψη και διεκπεραίωση της διοργάνωσης. Επιπλέον είναι πολιτικά λογικό και καταστατικά ορθό η ΠΟΠΣΒ να μην επιτρέπεται να αρνηθεί την προτεραιότητα προκειμένου για την ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης σε Συλλόγους μέλη της που αφενός εκπληρώνουν τις τακτικές υποχρεώσεις τους έναντι της Ομοσπονδίας και αφετέρου διακρίνονται με την ενεργό παρουσία και δράση τους στις θεσμικές της εκφράσεις».

           Σχολιάζοντας αυτήν την απαράδεκτη και προσβλητική για την Αιτωλοακαρνανία παράγραφο της ΠΟΠΣΒ, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, η αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στο Μεσολόγγι – Παλαιομάνινα, η οποία κατατέθηκε εγκαίρως (3 Απριλίου 2012 στην Ομοσπονδία) συνοδευόταν από τέσσερις Βεβαιώσεις  από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Δήμο και Ξηρομέρου και το Δήμο Αγρινίου για την οικονομική και άλλη στήριξη της εκδήλωσης!

Δεύτερον, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μαγειρίας ζητούσε επιμόνως να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον 25.000 ευρώ για την εκδήλωση, μολονότι, όπως τονίζει σε άλλο μέρος του παραπάνω  Δελτίου Τύπου (βλέπε πιο κάτω), δεν θα… διαχειριζόταν το ποσό αυτό η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Κι ενώ επιμόνως και πειστικώς τον διαβεβαιώναμε ότι θα εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα χρήματα,  αν χρειαστεί, με την οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων των έξι χωριών, εκείνος… έσπευσε, νωρίς να επειλέξει την Καλαμπάκα, τη οποίας ο Δήμος, όπως αναφέρει χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ, προσκόμισε «εγγύηση»!!

    Τρίτον, χαρακτηρίζει  εμμέσως την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ως «τζαμπατζή», χωρίς να αναφέρει το ποσό και την αιτία που χρωστάει λεφτά στην Ομοσπονδία.

  Τέταρτον, η σημερινή διοίκηση της ΠΟΠΣΒ θεωρεί την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ότι «δεν έχει ενεργή παρουσία και δράση», ενώ είναι πια και διεθνώς γνωστό ότι με σημαντικές πρωτοβουλίες της διασώθηκε, αναδείχθηκε και αξιοποιήθηκε η σημαντική βλάχικη παράδοση της περιοχής και η πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

    Το υπόλοιπο μέρος του Δελτίου Τύπου της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
        «Με αφορμή τα σχόλια από μέρους των εκπροσώπων της Παλαιομάνινας κ. Στεργίου και Κουτουβέλη σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ανάθεση της διοργάνωσης του 28ου Ανταμώματος των Βλάχων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
        Η παρούσα διοίκηση της ΠΟΠΣΒ είναι αυτή που ανέδειξε για πρώτη φορά τη θυσιαστική μετοχή των Βλάχων στην άμυνα κι έξοδο του Μεσολογγίου και το συμβολισμό που εκπέμπει η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου στο βλαχόφωνο Ελληνισμό. Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ έχει εμπράκτως δείξει ότι δεν αποσκοπεί στον εύκολο ενυπωσιασμό και δε δέχεται ούτε μαθήματα πατριωτισμού ούτε υποδείξεις εθνικής ευαισθησίας. Δεν υπάρχει γωνιά της Πατρίδας μας σχετιζόμενη με τη βλαχική παρουσία που να μην έχει να επιδείξει αναφορές, θυσίες κι Ολοκαυτώματα. Και καμιά δεν υπερέχει η υστερεί έναντι κάποιας άλλης σε συμβολισμό και περιεχόμενο.
        Ο κ. Στεργίου σε εκτενή σχόλιά του ανέφερε μεταξύ άλλων εμφατικά «ο κ. Μαγειρίας μας ζητούσε 25.000 ευρώ ως "εγγύηση"!» για την ανάθεση της διοργάνωσης. Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει ότι ΚΑΝΕΝΑ ΔΣ της ΠΟΠΣΒ δεν έχει διαχειριστεί, ούτε διαχειρίζεται κι ούτε πρόκειται να διαχειριστεί χρήματα για τη διοργάνωση του Ανταμώματος.
       Η διαχείριση των χρημάτων γίνεται από τον τοπικό Σύλλογο και το φορέα που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του Ανταμώματος. Το αναφερόμενο ποσό είναι, ενδεικτικά, αυτό που απαιτείται εάν θέλουμε το Αντάμωμα να διατηρηθεί τουλάχιστο στο μέχρι τώρα επίπεδο. 
     Η αναφορά του κ. Κουτουβέλη και το σχετικό βιντεάκι-σχόλιο για τη σίτιση των χορευτών είναι επιεικώς απαράδεκτη αν όχι άκρως προσβλητική. Κανείς από τους συμμετέχοντες σε Αντάμωμα Συλλόγους Βλάχων δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να αιωρείται ότι είναι κοινός «τζαμπατζής» κι ότι άφησε νηστικούς τους χορευτές του με ένα «σαντουϊτσάκι». Περισσεύει η περηφάνεια κι η αξιοπρέπεια στους Βλάχους μας».

      Σχολιάζοντας τις παραπάνω παραγράφους του Δελτίου Τύπου επισημαίνουμε τα ακόλουθα ως απάντηση:
       Πρώτον, δεν είναι η ΠΟΠΣΒ που τίμησε για πρώτη φορά τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», το Μεσολόγγι, τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» και τους Ελληνόβλαχους Εξοδίτες. Η Παλαιομάνινα, με δύο εκπληκτικές εκδηλώσεις – αφιερώματα στο Μεσολόγγι, μία το  2001 και μία το 2006 τίμησε το Μεσολόγγι και πρότεινε στους παρευρισκόμενους δημάρχους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου να ανεγερθεί Μνημείο Ελληνοβλάχων στον Κήπο των Ηρώων.
      Δεύτερον, η  κατάθεση της αίτησης για τη διοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος στο Μεσολόγγι – Παλαιομάνινα είχε ως σκοπό  ένα έντονο εθνικό συμβολισμό και η περαιτέρω ενίσχυση ενός σημαντικού εθνικού θεσμού, όπως είναι το Αντάμωμα, με τον εμπλουτισμό του και με άλλες δραστηριότητες, πτυχές, δρώμενα.
        Τρίτον, η αντίδρασή μας δεν αφορά στην επιλογή της Καλαμπάκας, αλλά στον εμπαιγμό, τον τρόπο και της μεθόδευσης όλης της διαδικασίας, η οποία κορυφώνεται με την τελευταία παράγραφο του Δελτίου Τύπου.

(*Δημήτρης Στεργίου: Δημοσιογράφος  γεννήθηκε στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας και διετέλεσε διευθυντής μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών. Είναι πρόεδρος της Εταιρίας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο