Κυριακή 22 Απριλίου 2012

«Έγκλημα» ο αποκλεισμός της Κωνωπίνας από τον σχεδιασμό του Φράγματος Αχυρών


  Μεθοδεύεται η εξαίρεση της Κωνωπίνας από τον σχεδιασμό του Φράγματος Αχυρών, που θα είναι καταστροφική για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την οικονομία του χωριού..

Φράγμα Αχυρών. Κωνωπίνα: Ο αγωγός περνάει δίπλα μας … κι εμείς να μην μπορούμε να βραχούμε !

            Επιτέλους φαίνεται ότι ξεμπλοκάρει το μεγαλόπνοο για τα χωριά του Κεντρικού Ξηρομέρου έργο  και  σιγά-σιγά μπαίνει  και πάλι στις ράγες για την αποπεράτωση, με την ένταξή του, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
     Ήδη καταβάλλονται στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις που εγκρίθηκαν για τις απαλλοτριώσεις του Φράγματος Αχυρών.....


     Στις 26 Ιανουαρίου στάλθηκε στο Ταμείο Παρακαταθήκών και Δανείων  Αιτωλοακαρνανίας και θα εκταμιευτεί ποσό περίπου 700.000 € για να δοθεί στους 70 και πλέον δικαιούχους ώστε ταυτόχρονα να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των αρδευτικών δικτύων.
        Η εξέλιξη αυτή αν και έρχεται με καθυστέρηση δέκα πέντε (15) ετών, χαιρετίζεται με θέρμη από τους κατοίκους των ταλαίπωρων  χωριών της ενδοχώρας του  Ξηρομέρου, αναζωπυρώνοντας  τις ελπίδες και τις προσδοκίες, για ένα καλύτερο αύριο, στον γενέθλιο τόπο τους.
       Στη φάση αυτή, φαίνεται να μην έχει ληφθεί μέριμναγια την αξιοποίηση της μεγάλης και σύγχρονης υδατοδεξαμενής (ίσως της μοναδικής στο κεντρικό Ξηρόμερο), που βρίσκεται ανατολικά της Κωνωπίνας, όπου παραμένει απενεργοποιημένη, μετά την οριστική εγκατάλειψη του αρδευτικού έργου, με άντληση - μεταφορά νερού από την λίμνη Αμβρακία στην δεξαμενή, λόγω υψηλού κόστους, που καθιστούσε ασύμφορη τη  χρήση της από τους χωριανούς μας, μετά την οριστική απόσυρση του καπνού.
        Επειδή, θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του έργου η κατασκευή αγωγού, ολίγων μόλις χιλιομέτρων, που με φυσική ροή από το Φράγμα Αχυρών, θα τροφοδοτούσε την δεξαμενή και θα αναζωογονούσε ευδόκιμα όλο το βορειοανατολικό κομμάτι του χωριού μας, θα πρέπει έγκαιρα, να γίνει μερικώς ανασχεδιασμός κατά την β’  φάση των αρδευτικών δικτύων, που θα προβλέπει προέκταση αρδευτικού αγωγού και στην δεξαμενή μας, ώστε να αρθεί μία κατάφωρη αδικία σε βάρος του χωριού μας, που θέλει τον αγωγό με το νερό να περνάει δίπλα μας και  εμείς να μην μπορούμε να βραχούμε !
       Εύλογο είναι το ερώτημα και δίκαιη η αγανάκτηση των χωριανών μας, γιατί αποκλείσθηκε η Κωνωπίνα, (το μοναδικό χωριό του πρώην Δήμου Μεδεώνος) από τον σχεδιασμό του έργου και ποιοι ευθύνονται γιαυτό;
      Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, που επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία και εξαιρέθηκε το χωριό μας, από την β’ φάση των αρδευτικών δικτύων, καταδικάζοντας ένα χωριό στο μαρασμό  και στερώντας από τους κατοίκους του, την όποια προοπτική ανάπτυξης. 
      Και τούτη την ύστατη στιγμή, καλούμε τους συναρμόδιους φορείς του έργου, να εντάξουν στο σχεδιασμό της β’ φάσης και την Κωνωπίνα, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαιτούμενοι αναδασμοί, για να προωθηθεί και αγωγός άρδευσης στην ξεχασμένη Κωνωπίνα.
      Η Εφημερίδα μας "Τα Νέα της Κωνωπίνας", ως όφειλε άλλωστε, κατά καιρούς, ανέδειξε με συνέπεια κριτικά το θέμα, μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό των χωριανών και των συμπατριωτών μας.
       Θα πρέπει να επισημάνουμε το ενδιαφέρον  βουλευτών του Νομού μας, που με επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων αναδείκνυαν κατά καιρούς το θέμα και να ξεχωρίσουμε την επιμονή του κ. Νίκου Μωραϊτη και ιδιαίτερα του κ.  Ανδρέα Μακρυπίδη  που με μακροχρόνιες προσπάθειες, συνέβαλαν στη διαφαινόμενη αίσια έκβαση του σημαντικού αυτού έργου.

 *Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας, Φύλλο 67

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο