Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Να μην καταργηθεί κανένα Σχολείο

         ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτή έκανε σύσσωμο το Δ.Σ. Ξηρομέρου την εισήγηση της Αντιδημάρχου κας Κωστούλα Κουμανδράκη- Σαμαρά να μην καταργηθεί  κανένα Σχολείο του Δήμου και ειδικότερα να μην καταργηθούν οι Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Φυτειών......


    Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νίας να παραμείνουν  ως έχουν οι Σχολικές μονάδες του Δήμου Ξηρομέρου για το Σχολικό έτος 2012- 2013, ιδιαίτερα δε να μην καταργηθεί κανένα Σχολείο του Δήμου.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομόφωνη εισήγηση του Δήμου Ξηρομέρου:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Γνωμοδότηση σχετικά με τις μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013.

       Στον Αστακό και στο Δημοτικό Κατάστημα της έδρας του Δήμου Ξηρομέρου, σήμερα την Εικοστή Πέμπτη (25η) του Μήνα Φεβρουαρίου του έτους 2012  ημέρα της Εβδομάδας  Σάββατο  και ώρα 11.00 π.μ. συνήλθε σε  Τακτική  Συνεδρίαση  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου, μετά την από 2670 / 21-02-2012 έγγραφη Πρόσκληση του  Προέδρου  που  επιδόθηκε νόμιμα με αποδεικτικό στα Μέλη,  σύμφωνα με το άρθρο  67 του Ν. 3852/2010.
      Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο  Είκοσι  Επτά   (27) μελών ευρέθησαν παρόντα  Είκοσι Τρία   (23). 
        Στην συνεδρίαση κλήθηκε και παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος κ. Πυθαγόρας Σαμαράς  καθώς και  ο ορισθείς  Υπάλληλος του Δήμου κος  Γερόλυμος Σωτήριος  για την τήρηση των Πρακτικών.

       Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε τον λόγο στην Αντιδήμαρχο κα Κωστούλα Κουμανδράκη- Σαμαρά, η οποία  είπε τα εξής:
            Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας μας διαβίβασε το αριθμ. Πρωτ. 10112/ Δ4 / 30.01.2012 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων περί “Μεταβολές Σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικού έτους 2012- 2013”. Καλούμαστε όπως γνωμοδοτήσουμε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011.
             Στη συνέχεια πρότεινε να εισηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μήν επέλθει καμία μεταβολή για τα Σχολεία του Δήμου Ξηρομέρου και ιδιαίτερα τόνισε  να μήν καταργηθεί  κανένα Σχολείο του Δήμου.
        Ο κος Βότσης Γεράσιμος ανέφερε ότι άρχισε να δρομολογείται το δεύτερο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, παρά την γενικευμένη αγανάκτηση και τα προβλήματα που δημιούργησαν στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που αποφασίστηκαν πέρυσι.
       Στα τέλη του μηνός  Ιανουαρίου, όπως είπε,  η Υφυπουργός κα Χριστοφιλοπούλου απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αλλά και στους Δήμους την σχετική εγκύκλιο όπου στην ουσία ζητάει εκ μέρους μας προτάσεις για τις αναγκαίες ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς σχολικών μονάδων. Είναι φανερό ότι προτρέπει και στοχεύει σε νέες γενικευμένες συγχωνεύσεις. Μάλιστα στο τέλος της εγκυκλίου εφιστά την προσοχή τόσο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όσο και των Δήμων όπου αναφέρεται: «Θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών». Ανέφερε ότι είναι προφανής η κατεύθυνση ‘Συγχωνεύστε- Καταργήσετε’, διότι αν υπήρχε σκοπός εκ μέρους του Υπουργείου για ίδρυση Σχολείων δεν θα διαμαρτύρονταν κανείς.
         Επιπλέον, προσέθεσε,  η Υφυπουργός μέσω της εγκυκλίου λέει στους Δήμους ότι: «Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων». Δηλαδή όπως ανέφερε το πρωταρχικό κριτήριο για την ίδρυση ενός Σχολείου δεν θα είναι οι ανάγκες του πληθυσμού αλλά εάν θα έχει απαραίτητα κονδύλια για να το λειτουργήσει.
       Είναι πασιφανές, είπε,   ότι στα πλαίσια της νέας δανειακής σύμβασης ο στόχος είναι ξεκάθαρος για εννέα δις. Ευρώ πλεονασματικό Προϋπολογισμό για το έτος 2014 που σημαίνει να κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία , να επιβληθούν χαράτσια ακόμα και να ράψουν και το στόμα του λαού να μην τρώει. Η ελάσσονα αντιπολίτευση, ανέφερε,  το ξεκαθάρισε και την προηγούμενη χρονιά που είχε τεθεί αντίστοιχο θέμα και προειδοποίησε τους Δημότες να αντιδράσουν δυναμικά και μην δεχθούν μοιρολατρικά που τους ετοιμάζουν.
           Κατέληξε, ότι από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και Δημότες να πουν όχι στην κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων του Γυμνασίου Φυτειών, διότι αν σήμερα το αποδεχτούν αύριο θα τους ‘κλείσουν’ και το σπίτι εάν αυτό  δεν έχει ήδη συμβεί.
          Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση της  Αντιδημάρχου κας Κωστούλας Κουμανδράκη- Σαμαρά, μελέτησε τις διατάξεις,  τα σχετικά έγγραφα και μετά από διαλογική συζήτηση:

          ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εισηγείται προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλ/νίας να παραμείνουν  ώς έχουν οι Σχολικές μονάδες του Δήμου Ξηρομέρου για το Σχολικό έτος 2012- 2013, ιδιαίτερα δε να μην καταργηθεί κανένα Σχολείο του Δήμου.

Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση.

 Αυτή   η  Απόφαση  έλαβε αύξοντα    Αριθμό    24  / 2012

Για το ανωτέρω θέμα  συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω.
                        
ΑΚΡΙΒΕΣ      ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΤΟΥ Δ.Σ.          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο