Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αναγκαία η στήριξη των ΑΜΕΑ στη σημερινή δύσκολη συγκυρία

Κοντά έξι εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την στήριξη κοινωνικών δομών
        Την ανάγκη έντασης των πολιτικών στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία, ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, επεσήμαναν στο σύνολο τους οι ομιλητές της ημερίδας που διοργάνωσαν από κοινού, το απόγευμα του Σαββάτου στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων...


      Στην ημερίδα παρέστη και μίλησε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις που επιφέρει στα Άτομα με Αναπηρία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε περιόδους όπως η σημερινή.

     Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τόνισε ότι «μια αίσθηση αδιεξόδου έχει καταλάβει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και μπορώ να αντιληφθώ ότι αυτή η αίσθηση πλήττει με ιδιαίτερη ένταση όλες και όλους σας, αφού η κατάσταση της αναπηρίας καθιστά, αντικειμενικά, περισσότερο ευάλωτο το άτομο και συνεπώς κάνει περισσότερο αναγκαία την ύπαρξη του κοινωνικού κράτους και τη συνδρομή του προς τα άτομα με αναπηρία». Και πρόσθεσε: «Ναι, βιώνουμε την κρίση, ναι υπάρχουν επώδυνες συνέπειες, αλλά η απάντηση δεν είναι να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να παραδοθούμε στην απόγνωση. Η απάντηση είναι να δουλέψουμε όσο πιο σκληρά γίνεται για να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, για να επινοήσουμε νέες και να μπορέσουμε τελικά να διαβούμε την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

      Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για τα Άτομα με Αναπηρία τονίζοντας ότι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο η αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε την 1η Ιουλίου 2011, και ειδικότερα από τον Άξονα «Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» τον τομέα «Κοινωνικές Υποδομές», έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.946.259,21 ευρώ.

     Ο κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι πριν λίγες ημέρες η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απεδέχθη πρότασή της Περιφέρειας για τη δωρεάν εκπόνηση μελέτης χαρτογράφησης και διαχείρισης του συνόλου των κοινωνικών δομών σε περιφερειακό επίπεδο. «Στόχος μας είναι να αμβλυνθούν οι αλληλεπικαλύψεις και η γεωγραφική ανισομέρεια, να αντιμετωπισθεί ο γιγαντισμός κάποιων και η ένδεια άλλων, να επιδιωχθεί ο διοικητικός εξορθολογισμός και οι οικονομίες κλίμακας, να επιτευχθούν υπηρεσίες ποιότητας», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης.

      Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν, επίσης, οι ομιλίες του πρώην Δημάρχου Συμπολιτείας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) Δημήτρη Καλογερόπουλου που αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη δομών στήριξης των ΑμεΑ, και του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Γιάννη Λυμβαίου ο οποίος, επίσης, εστίασε στις δυνατότητες των φορέων Αυτοδιοίκησης να αναπτύξουν δράσεις κοινωνικής προστασίας των ΑμεΑ.

      Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Αντώνης Χαροκόπος υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κοινωνικές παροχές οφείλουν να δίνονται στους πολίτες μιας ευνομούμενης Πολιτείας όχι λόγω οίκτου ή εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων αλλά ως αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη που το έχει ανάγκη. Είναι διαπιστωμένο ότι η υποβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, μόνο μειονεκτήματα μπορεί να έχει, αφού η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού οδηγεί στην απαξίωση κάθε έννοιας ανθρώπινης  αλληλεγγύης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο