Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σύσκεψη στο Θέρμο και ανακοινώσεις για έργα ανάπτυξης του Δήμο

Θάνος Μωραΐτης: «Προωθούμε έργα που θα αφήσουν αναπτυξιακό αποτύπωμα»
      Την προώθηση έργων μέσω ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία θα αφήσουν το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα στον δήμο Θέρμου, αναδεικνύοντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ορεινής Τριχωνίδας, ανακοινώσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο Θέρμου, το Σάββατο 3 Μαρτίου....


     Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν εκτός του δημάρχου Θεόδωρου Πορφύρη, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας Βασίλης Αντωνόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής αλλά και πολλοί δημότες.

        Ήδη με υπογραφή του Υφυπουργού έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» έργα για την ορεινή οδοποιία του Δήμου Θερμού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ ενώ προωθούνται παρεμβάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Παράλληλα έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η βελτίωση της ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Κόνισκας και Ανάληψης, έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.
        Επίσης,  μέσα από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, προχωρούν τα έργα της ύδρευσης της Κοκκινόβρυσης και το αποχετευτικό του Θέρμου, καθώς και τα έργα της ανάδειξης του μνημείου του Ιερού του Απόλλωνος και της ολοκλήρωσης του νέου μουσείου Θέρμου. Στο στάδιο τελικής ωρίμανσης βρίσκονται και τα έργα αποκατάστασης του γυμνασίου Θέρμου και η ανέγερση του νέου Λυκείου.
            Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έγινε στον  μεγάλο στόχο για την ανεύρεση τρόπων ωρίμανσης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός μεγάλου έργου που είναι ο οδικός άξονας  Ναύπακτος  - Θέρμο  - Αγρίνιο. «Είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο στηρίζουμε και για το οποίο εδώ και μήνες δουλεύουμε εντατικά. Δεν σας κρύβω ότι είναι μια δύσκολη περίπτωση μιας και ήταν ένα έργο με προβληματικές μελέτες όμως πραγματικά δουλεύουμε συστηματικά ώστε να φέρουμε θετικό αποτέλεσμα». είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Οι τοποθετήσεις
«Είμαστε σήμερα σε ένα Δήμο με ιστορία άλλα και μέλλον. Έναν δήμο με μεγάλα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.
Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας ώστε να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα άλλα και να δούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγονται στα πλαίσια βέβαια μιας δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.», είπε στην αρχική του εισήγηση ο  υφυπουργός, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκαν στοιχεία για την πορεία των μικρών αλλά και μεγάλων παρεμβάσεων  που προωθούνται με την αξιοποίηση προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Πίνδος» το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλταζής» αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
«Ήδη έχουμε προχωρήσει σε εντάξεις στα τρία αυτά προγράμματα που αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ενισχύσουν τις υποδομές του δήμου και βεβαίως θα αφήσουν ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα.» σημείωσε ο Θ. Μωραΐτης. Πρόκειται τόσο για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του δήμου, όσο και για έργα ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια γόνιμη συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί από παριστάμενους συμβούλους.
Ο υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου, καθώς και το νέο μουσείο.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της επίσκεψης, ο κ. Μωραΐτης, τόνισε: «Άκουσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τις ανησυχίες και τις προτάσεις που υπάρχουν και κυρίως τις ανάγκες που υπάρχουν. Βρισκόμαστε σε έναν δήμο με αμέτρητα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να συνθέσουν ένα πρότυπο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Με στοχευμένες ενέργειες στην περιοχή, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικά παραγωγικό μοντέλο που θα δώσει πνοή, μαθαίνοντας και από τα λάθη του παρελθόντος και τις όποιες αδυναμίες υπήρχαν. Ανακοινώσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις ουσίας που μπορούν να αλλάξουν την μοίρα του  τόπου και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό έργο που δουλεύουμε συστηματικά εδώ και μήνες: Είναι ο άξονας Ναύπακτος – Θέρμο, πάνω στο οποίο έσκυψαν πολλοί άνθρωποι , ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη του στο ΕΣΠΑ. Την κρίση που περνάμε θα πρέπει να την δούμε σαν ευκαιρία. Σαν μια ευκαιρία όπου  μπορούμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας σαν χώρα. Και πάνω απ’όλα να σταθούμε δίπλα στον λαό που με τις θυσίες του και μόνο, η Ελλάδα έμεινε όρθια.»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νίας Β. Αντωνόπουλος, τόνισε: «Με τον υφυπουργό συνεργαζόμαστε στενά από την αρχή για να δώσουμε λύσεις  σε  προβλήματα της Αιτωλ/νίας. Στο Θέρμο, που είναι ένας ορεινός δήμος με πολλές ιδιαιτερότητες, έχουν εξαγγελθεί έργα που ήδη έχουν υπογραφεί και δουλεύουμε σκληρά για να ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ ο οδικός άξονας Ναύπακτος  - Θέρμο, που θα μετατρέψει το Θέρμο σε έναν κόμβο και θα του δώσει αναπτυξιακή ώθηση. Επιπλέον έχουμε συνεργασία και για άλλα μεγάλα έργα στον νομό που ευελπιστούμε πως θα δώσουν μια διέξοδο και για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή.»

Τέλος, ο δήμαρχος Θέρμου Θ. Πορφύρης είπε: «Με τα έργα που προωθούνται στην περιοχή, ο δήμος Θέρμου θα αλλάξει ριζικά. Το έργο για το οποίο πάντα φώναζα και που είναι η Αχίλλειος πτέρνα για τον δήμο Θέρμου, είναι ο δρόμος Ναύπακτος – Θέρμο – Αγρίνιο. Όπως φαίνεται αυτή η μεγάλη πύλη ανάπτυξης για την περιοχή ανοίγει, ελπίζουμε μετά από τόσα χρόνια αυτό το έργο να ξεκινήσει και να μπορέσουμε έτσι να υποδειχθούμε όλους όσους θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή και που τώρα δεν μπορούν, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι δρόμοι. Γίνονται ακόμη πολλές μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις τόσο στο Θέρμο, όσο και σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του ορεινού όγκου κι έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί πλέον να γνωρίσει ολόκληρο τον δήμο, αφού θα υπάρχουν οι υποδομές»




ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο