Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Θερμή ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής Ξηρομέρου για το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Παλαιομάνινα

Δημήτρης  Στεργίου: «…Θέλω να συγχαρώ το δήμαρχο κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Μουρκούση, την αρμόδια αντιδήμαρχο κυρία Ντίνα Κουμανδράκη – Σαμαρά, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ευαισθησία που επέδειξαν για την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της περιοχής μας και τη στήριξη της  πρωτοβουλίας να γίνει γνωστή και σε άλλες, μεγάλες περιοχές, της χώρας μας…»
          Ο Δήμος Ξηρομέρου έσπευσε κι ανταποκρίθηκε ασμένως και προθύμως στο αίτημα της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας να συνδιοργανώσει στην Παλαιομάνινα το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. Ήδη, υπεγράφη και εστάλη η σχετική Βεβαίωση στην Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας  για να συνυποβληθεί έως τις 6 Απριλίου με τη σχετική αίτηση εκδήλωση ενδιαφέροντος προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων....


     Επίσης, με την ίδια προθυμία ανταποκρίθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, των οποίων περιμένουμε τις σχετικές Βεβαιώσεις για να συνυποβληθούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων έως τις 6 Απριλίου.

     Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας προετοιμάζεται για την κατάθεση υποψηφιότητας να πραγματοποιηθεί το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Βλάχων στην Αιτωλοακαρνανία και, συγκεκριμένα, στην Παλαιομάνινα και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

    Ήδη, στις 16 Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κυκλοφόρησε σχετική ανακοίνωση με την οποία  καλούνται μέλη – σύλλογοι που επιθυμούν να συνδιοργανώσουν στην περιοχή τους το Αντάμωμα αυτό να καταθέσουν σχετική υποψηφιότητα έως τις 6 Απριλίου 2012.
         Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι για την υποβολή υποψηφιότητας είναι απαραίτητη η εξασφάλιση συνεργασίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού καθώς επίσης και κάθε άλλου κοινωνικού φορέα και η εξασφάλιση χορηγών. Δηλαδή, πρέπει η αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος γα την ανάληψη της συνδιοργάνωσης του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων να συνοδεύεται από Βεβαιώσεις από το Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. 
     Στην περίπτωση αυτή, τα έξι βλαχοχώρια της περιοχής είναι μοιρασμένα σε δύο Δήμους, δηλαδή στο Δήμο Ξηρομέρου (Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι και Αγράμπελο) και στο Δήμο Αγρινίου (Γουριώτισσα, Όχθια, Στράτος), και, συνεπώς, έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Δήμου Αγρινίου, αλλά και του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου  το Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί και εκεί.  
      Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, στη συνεδρίασή του στις 17 Μαρτίου, αποφάσισε ομοφώνως να καταθέσει υποψηφιότητα για τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος  Βλάχων στην Παλαιομάνινα, για τους ακόλουθους λόγους:
          Πρώτον, σε λίγες ημέρες, συμπληρώνονται 186 χρόνια από την ηρωική  Έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν πολλοί Ελληνόβλαχοι της περιοχής μας και από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Άλλωστε, υπάρχει και το γνωστό τραγούδι για τους ήρωες  Ελληνόβλαχους της Σαμαρίνας, «Παιδιά της Σαμαρίνας». Συνεπώς, πρέπει όλοι οι Ελληνόβλαχοι να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του Μεσολογγίου με μιαν επίσκεψή τους στον Κήπο των Ηρώων  της πόλης.
           Δεύτερον,  επί αιώνες, οι πρόγονοί μας επισκέπτονταν  την ελληνοβλάχικη κοιτίδα, τις ρίζες τους, πηγαίνοντας τα γιδοπρόβατά τους για ξεκαλοκαιριό στα ηπειρωτικά βουνά και διατηρώντας αναλλοίωτα  τον ελληνοβλαχικό λόγο, έθιμα και παραδόσεις. Καιρός είναι να επισκεφθούν και οι σημερινοί απόγονοί τους τον τόπο, στην Ακαρνανία,  όπου κατέβαιναν για χειμαδιό και άλλοι Ελληνόβλαχοι, με τους οποίους διατηρούσαν στενούς οικογενειακούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
         Τρίτον, θα είναι τιμή για το Μεσολόγγι  και τους Ελληνόβλαχους της Αιτωλοακαρνανίας και, γενικά, τους κατοίκους της περιοχής ένα τέτοιο Αντάμωμα, που θα σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους για την προσφορά των Ελληνοβλάχων στη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παράδοση.
Με λίγα λόγια, η συνδιοργάνωση του Ανταμώματος των Ελληνοβλάχων στο Νομό μας έχει έντονο επίκαιρο, μάλιστα, εθνικό συμβολισμό. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία αριθμεί πάνω από 110 μέλη – συλλόγους, ενώ μαζί με τα μέλη των διοικήσεων και τα χορευτικά ξεπερνούν τα 2.000 άτομα!
      Τέταρτον, η σκέψη μας είναι το κύριο μέρος αν όχι όλες οι εκδηλώσεις, με τα δρώμενα, τους συλλόγους και εκατοντάδες μέλη – χορευτές, να γίνουν στο Μεσολόγγι και  οι εκατοντάδες  επισκέπτες να μείνουν και να γνωρίσουν το Μεσολόγγι.
      Σημειώνεται ότι  συνδιοργανωτές θα είναι και οι  υπόλοιποι πολιτιστικοί σύλλογοι – κοινότητες των υπόλοιπων πέντε βλαχοχωριών της περιοχής.
 Δήλωση του Δημήτρη Στεργίου
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, δημοσιογράφος, Δημήτρης Στεργίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
   «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και όλων των Παλαιομανιτών θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς το Δήμο Ξηρομέρου για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα – πρόταση να συνδιοργανώσει με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων του 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στην Παλαιομάνινα. 
   Επίσης, θέλω να συγχαρώ το δήμαρχο κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Μουρκούση, την αρμόδια αντιδήμαρχο κυρία Ντίνα Κουμανδράκη – Σαμαρά, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την ευαισθησία που επέδειξαν για την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της περιοχής μας και τη στήριξη της  πρωτοβουλίας να γίνει γνωστή και σε άλλες, μεγάλες περιοχές, της χώρας μας. 
     Επιτρέψτε μου ακόμα να υπογραμμίσω τη συγκινητική υποδοχή της πρότασής μας αυτής από το συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Ξηρομέρου κ. Νίκο Μπίτα και το συγχωριανό μας ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Ξηρομέρου, τον κ. Δημήτρη Αρβανίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο