Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μεσολόγγι – Παλαιομάνινα υποψήφιοι για το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων το καλοκαίρι

        Δημήτρης Στεργίου: «Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού να εκδηλώσει εγγράφως και ουσιαστικώς το ενδιαφέρον για συνεργασία και συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής με τον τεράστιο εθνικό συμβολισμό. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησής μας. Διαφορετικά, θα μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία, τον πολιτισμό μας και την παράδοσή μας».....


       Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας προετοιμάζεται ήδη για την κατάθεση υποψηφιότητας να πραγματοποιηθεί το 28ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Βλάχων στην Αιτωλοακαρνανία και, συγκεκριμένα, στην Παλαιομάνινα και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
         Ήδη, στις 16 Μαρτίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κυκλοφόρησε σχετική ανακοίνωση με την οποία  καλούνται μέλη – σύλλογοι που επιθυμούν να συνδιοργανώσουν στην περιοχή τους το Αντάμωμα αυτό να καταθέσουν σχετική υποψηφιότητα έως τις 6 Απριλίου 2012.
          Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι για την υποβολή υποψηφιότητας είναι απαραίτηση η εξασφάλιση συνεργασίας με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού καθώς επίσης και κάθε άλλου κοινωνικού φορέα και η εξασφάλιση χορηγών. 
          Δηλαδή, πρέπει η αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος γα την ανάληψη της συνδιοργάνωσης του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων να συνοδεύεται από Βεβαιώσεις από το Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. 
          Στην περίπτωση αυτή, τα έξι βλαχοχώρια της περιοχής είναι μοιρασμένα σε δύο Δήμους, δηλαδή στο Δήμο Ξηρομέρου (Παλαιομάνινα, Στρογγυλοβούνι και Αγράμπελο) και στο Δήμο Αγρινίου (Γουριώτισσα, Όχθια, Στράτος), και, συνεπώς, έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Δήμου Αγρινίου, αλλά και του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου  το Αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί και εκεί.   
             Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, στη συνεδρίασή του στις 17 Μαρτίου, αποφάσισε ομοφώνως να καταθέσει υποψηφιότητα για τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος  Βλάχων στην Παλαιομάνινα, για τους ακόλουθους λόγους:

               Πρώτον, σε λίγες ημέρες, συμπληρώνονται 186 χρόνια από την ηρωική  Έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν πολλοί Ελληνόβλαχοι της περιοχής μας και από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Άλλωστε, υπάρχει και το γνωστό τραγούδι για τους ήρωες  Ελληνόβλαχους της Σαμαρίνας, «Παιδιά της Σαμαρίνας». Συνεπώς, πρέπει όλοι οι Ελληνόβλαχοι να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του Μεσολογγίου με μιαν επίσκεψή τους στον Κήπο των Ηρώων  της πόλης.

      Δεύτερον,  επί αιώνες, οι πρόγονοί μας επισκέπτονταν  την ελληνοβλάχικη κοιτίδα, τις ρίζες τους, πηγαίνοντας τα γιδοπρόβατά τους για ξεκαλοκαιριό στα ηπειρωτικά βουνά και διατηρώντας αναλλοίωτα  τον ελληνοβλαχικό λόγο, έθιμα και παραδόσεις. Καιρός είναι να επισκεφθούν και οι σημερινοί απόγονοί τους τον τόπο, στην Ακαρνανία,  όπου κατέβαιναν για χειμαδιό και άλλοι Ελληνόβλαχοι, με τους οποίους διατηρούσαν στενούς οικογενειακούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
            Τρίτον, θα είναι τιμή για το Μεσολόγγι  και τους Ελληνόβλαχους της Αιτωλοακαρνανίας και, γενικά, τους κατοίκους της περιοχής ένα τέτοιο Αντάμωμα, που θα σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους για την προσφορά των Ελληνοβλάχων στη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παράδοση.
         Με λίγα λόγια, η συνδιοργάνωση του Ανταμώματος των Ελληνοβλάχων στο Νομό μας έχει έντονο επίκαιρο, μάλιστα, εθνικό συμβολισμό. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία αριθμεί πάνω από 110 μέλη – συλλόγους, ενώ μαζί με τα μέλη των διοικήσεων και τα χορευτικά ξεπερνούν τα 2.000 άτομα!

      Τέταρτον, η σκέψη μας είναι το κύριο μέρος αν όχι όλες οι εκδηλώσεις, με τα δρώμενα, τους συλλόγους και εκατοντάδες μέλη – χορευτές, να γίνουν στο Μεσολόγγι και  οι εκατοντάδες  επισκέπτες να μείνουν και να γνωρίσουν το Μεσολόγγι.
        Σημειώνεται ότι  συνδιοργανωτές θα είναι και οι  υπόλοιποι πολιτιστικοί σύλλογοι – κοινότητες των υπόλοιπων πέντε βλαχοχωριών της περιοχής.

         Ήδη, ενημερώθηκαν εγγράφως για την πρόθεση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας να καταθέσει υποψηφιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοκααρνανίας κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, ο δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Πυθαγόρας Σαμαράς, ο δήμαρχος τη Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
             Περιττό να αναφερθεί ότι αν αρνηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δηλώσουν ότι θα συνεργαστούν για τη συνδιοργάνωση του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων στην Αιτωλοακαρνανία, δεν θα κατατεθεί από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας η σχετική αίτηση ενδιαφέροντος.

Δήλωση του Δημήτρη Στεργίου
         Ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, δημοσιογράφος, Δημήτρης Στεργίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
      «Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού να εκδηλώσει εγγράφως και ουσιαστικώς το ενδιαφέρον για τη συνεργασία και συνδιοργάνωση αυτής της σημαντικής,  σε εθνικό συμβολισμό, ιδιαίτερα σήμερα, πολιτιστικής εκδήλωσης. 
       Η αίτησή μας για εκδήλωση ενδιαφέροντος ανάληψης της συνδιοργάνωσης του 28ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων πρέπει να συνοδεύεται από Βεβαιώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και των Δήμων της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Αγρινίου
      Στην αντίθετη περίπτωση θα χαθεί η ευκαιρία αυτή για την ενίσχυση του πολιτισμού και της παράδοσης στην περιοχή μας. Χιλιάδες άτομα, στελέχη και μέλη χορευτικών συλλόγων Βλάχων θα επισκεφτούν την περιοχή μας επί τρεις ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο