Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

22 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Γράφει η Σαμαντά Χ. Μαρία
                Σύμβουλος Διατροφής

  ΝΕΡΟ!!! Η2Ο!!! WATER!!! LEAU!!! AQUA!!! ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ!!! Σε όποια γλώσσα και αν το γράψουμε, όπως και αν το χαρακτηρίσουμε, ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε τα σύμβολα της χημείας για να το διατυπώσουμε, η αξία του παραμένει η ίδια!! ΠΟΛΥΤΙΜΗ!! Το νερό είναι πολύτιμο!!! Γι’ αυτό οφείλουμε να το καταναλώνουμε με σύνεση και οικονομία. Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμο??...


     Η απάντηση βρίσκεται, στην ανάλυση του ποσοστού των διαφόρων τροφίμων. Το γάλα περιέχει νερό σε ποσοστό 87%, οι πατάτες σε 78%, τα αυγά σε 74%, τα λαχανικά και τα φρούτα μέχρι και 93%.
  Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το 75% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό. Συγκεκριμένα: το 90% του εγκεφάλου μας  αποτελείται από νερό, το 22% των οστών μας, το 75% των μυών μας και το 83% του αίματός μας αποτελούνται επίσης από νερό. Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό μας γιατί βοηθάει να πραγματοποιούνται σημαντικές λειτουργίες του. Για παράδειγμα βοηθάει το μεταβολισμό να ενεργοποιείται, ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, προστατεύει τα όργανά μας, προστατεύει και ενυδατώνει τις αρθρώσεις μας, ενυδατώνει τον αέρα στους πνεύμονες, βοηθάει τα όργανα να απορροφούν καλύτερα τα συστατικά, μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και τέλος καθαρίζει το σώμα μας.
Γι’ αυτό η έλλειψη του νερού μπορεί να οδηγήσει σε: κούραση, πονοκέφαλο, κράμπες μυών, χαμηλή και υψηλή πίεση, προβλήματα με τα νεφρά, ξηροδερμία. ακόμα και κίνδυνο θανάτου.
  Μήπως και εσείς παρατηρείται κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα?? Εάν ναι, τότε η απάντηση είναι η έλλειψη νερού σύμφωνα με τα παραπάνω. Η απαραίτητη καταναλώσιμη ποσότητα νερού ημερησίως οφείλει να είναι το λιγότερο 1,5 λίτρο νερού. Άλλωστε γι’ αυτό οι άνθρωποι κάνουν απεργία πείνας και όχι νερού….
       Το νερό, λοιπόν, είναι απαραίτητο σύμφωνα με τα παραπάνω τόσο για την επιβίωση της φύσης και των ζωντανών οργανισμών όσο φυσικά και του ανθρώπου. Τι γίνεται όμως με την έλλειψή του? Οι βροχές μειώνονται, οι στάθμες σε λίμνες, ποτάμια, θάλασσες λιγοστεύουν και η λειψανδρία….καραδοκεί.
      Μετά από έρευνες που έχουνε γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43χώρες υποφέρουν σήμερα από λειψανδρία, την στιγμή που το στοιχείο του νερού είναι το πλέον πολύτιμο, σημαντικό, και απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό!!!!! Η χρήση του νερού έχει αυξηθεί τόσο τον τελευταίο αιώνα που ξεπερνά κατά δυο φορές τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού.
  Γι’ αυτό πριν φτάσουμε να πούμε το νερό…. ΝΕΡΑΚΙ μπορούμε να κάνουμε μερικές, τόσο μικρές αλλά απλές καθημερινές κινήσεις για εξοικονόμηση νερού.

·   Προτιμείστε το ντους από το αφρόλουτρο
·   Κλείνεται την βρύση όταν ξυρίζεστε ή όταν πλένετε τα δόντια σας
·  Ποτίστε τα λουλούδια σας με το ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο
·  Καθαρίστε το αυτοκίνητό σας με κουβά και όχι με λάστιχο
·  Χρησιμοποιήστε πλυντήριο που προσαρμόζουν τη χρήση νερού στο εκάστοτε φορτίο. Μην χρησιμοποιείτε πρόπλυση, όταν δεν είναι απαραίτητο.
·    Ελέγξτε  το σύστημα υδροδότησης του σπιτιού σας και επιδιορθώστε τυχόν φθορές ή διαρροές. Μια βρύση που στάζει μπορεί να μας κοστίσει μέχρι και 200λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.

    Νερό λοιπόν με…φειδώ!!!!!!!!!!!!! Γιατί η γη δεν έχει έξοδο κινδύνου!! Εμείς όμως μπορούμε να την προστατεύσουμε. Η λύση είναι στα χέρια μας!!!!!…Για να μπορούμε να συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε την δροσιά του νερού, εμείς ΣΗΜΕΡΑ και τα παιδιά μας ΑΥΡΙΟ. Εσύ θα μείνει απλός ΘΕΑΤΗΣ??? ή ΔΡΑΣΤΗΣ τελικά?? Η επιλογή είναι δική σου…αλλά από αυτή εξαρτάται το μέλλον ΠΟΛΛΩΝ….






ΣΑΜΑΝΤΑ  Χ. ΜΑΡΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο