Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η 11αδα της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην τελική της μορφή

Το ψηφοδέλτιο
Από την εφημερίδα «Συνείδηση»
       Τέσσερις γυναίκες και τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι στο σχήμα. Αναλυτικά η ανθρωπογεωγραφία. Πώς η Ν.Δ. προσπαθεί να ανακόψει τις διαρροές των δυσαρεστημένων απ’ τη διαγραφή Σταμάτη, που τοποθετεί τις εκλογές και πως θα τις επιβάλει. Πλήρη άπνοια στο ΠΑΣΟΚ.....


         Έως την τελευταία στιγμή, μέχρι την ψηφοφορία δηλαδή για τον εφαρμοστικό νόμο, περίμενε η Συγγρού τον Δημήτρη Σταμάτη προκειμένου να κλείσει το ψηφοδέλτιό της για την Αιτωλοακαρνανία. 
     Και μετά το «όχι σε όλα» του ανεξάρτητου και οριστικά εκτός κόμματος πια βουλευτού, η θέση του στο ψηφοδέλτιο συμπληρώθηκε και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Συνείδηση», οι 11 που θα αναφέρουμε παρακάτω, έχουν ήδη ενημερωθεί για τη συμμετοχή τους, ώστε να οργανώσουν πλέον τα τυπικά της προεκλογικής τους εκστρατείας.

         Οι εκλογές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν το πιθανότερο στις 6 Μαΐου. Όσο κι αν επιμένουν κάποιες φωνές στην παράταση της διάρκειας ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μη δεχθεί απολύτως καμία παράταση και, αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές, με την ολοκλήρωση του PSI και αφού εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη σημερινή κυβέρνηση, ώστε να επιβάλει την προκήρυξη των εκλογών. Με βασικό επιχείρημα την απόλυτη δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά στα όσα απ’ την πρώτη στιγμή έλεγε για τη λάθος συνταγή και την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, απόψεις που σήμερα αποδέχονται άπαντες στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και αυτής ακόμη της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών της, η Νέα Δημοκρατία θα προβάλει το προφίλ της μόνης ικανής δύναμης να υλοποιήσει πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα απ’ τα σημερινά της αδιέξοδα, στοχεύοντας στην αυτοδυναμία. Σκέψεις για πιθανές συνεργασίες στο ενδεχόμενο μη επίτευξης σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ετούτη την ώρα (και μέχρι το βράδυ των εκλογών) δεν την απασχολούν.

Τα ονόματα
Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για το νομό μας θα συμμετάσχουν ασφαλώς οι Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης, ο πρώτος με τον αέρα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος και με αναφορά στην επαρχία Βάλτου, ο δεύτερος ως προερχόμενος απ’ την περιοχή της Βονίτσης – Ξηρομέρου.
     Απ’ την ίδια περιοχή υποψήφιος θα είναι και ο απόστρατος στρατιωτικός Δημήτρης Αρβανίτης, συνεργάτης του δημάρχου Ξηρομέρου. Τη Ναυπακτία θα εκπροσωπήσει ο Θύμιος Δρόσος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού για να επικεντρωθεί στον προεκλογικό του αγώνα. Απ’ την περιοχή του Μεσολογγίου υποψήφιοι θα είναι ο αεικίνητος Νίκος Καραπάνος ασφαλώς και η εκπαιδευτικός Μαρία Φωκά, η οποία και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Γ. Πρεβεζάνου. Απ’ την επαρχία Τριχωνίδας (Αγρίνιο – Θέρμο) τέλος, υποψήφιοι θα είναι οι Γιώργος Παπαναστασίου, Γρηγόρης Ζήσης, Έλενα Μάντζιου – Κοτρολού, Λίνα Χατζή και Γεωργία Μπόκα.

Ορισμένες διαπιστώσεις
Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. υπάρχουν συνεπώς τέσσερις γυναίκες (και αυτό παρά το «βέτο» που μαθαίνουμε ότι ανταγωνισμός ώθησε τις δύο να θέσουν… η μία για την άλλη) και τέσσερα πρόσωπα που για πρώτη φορά δοκιμάζονται σε εθνικές εκλογές. Υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της ανανέωσης και έντονο αυτό που έχει καθιερωθεί να λέμε «άρωμα γυναίκας». Υπάρχουν ταυτόχρονα και πολλά «παιδιά» του Σταμάτη (!), άνθρωποι δηλαδή που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον ανεξάρτητο βουλευτή ή ακόμη που μετέχουν στη δημοτική του ομάδα στο Αγρίνιο (η Γ. Μπόκα, ο Γρ. Ζήσης και ακόμη η αντινομάρχης άλλοτε Λ. Χατζή, ο Γ. Παπαναστασίου που μπορεί να ήλθε σε ρήξη μαζί του αλλά απ’ τα ψηφοδέλτια του Δημ. Σταμάτης ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, θα περιλαμβάναμε δε και την κα Μάντζιου – Κοτρολού που λόγω του συζύγου της συνδέεται έμμεσα με τον ανεξάρτητο βουλευτή), η παρουσία των οποίων στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα ανακόψει τις όποιες διαρροές θα υπήρχαν σε διαφορετική περίπτωση λόγω της διαγραφής του Βουλευτή. Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει η Ν.Δ.
                 Η έκπληξη στο ψηφοδέλτιο βέβαια είναι η 36χρονη Μαρία Φωκά, το όνομα της οποίας δεν «έπαιξε» το προηγούμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία στην Αιτωλοακαρνανία θεωρεί ότι θα κερδίσει σίγουρα 3 έδρες και δίνει τη μάχη για την 4η. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν απ’ το συνολικό ποσοστό του κόμματος, απ’ το πόσα κόμματα θα είναι στην επόμενη βουλή και απ’ τις «καραμπόλες» που λόγω εκλογικού συστήματος θα ακολουθήσουν.
Τονίζουμε τέλος ότι μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, είναι πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις. Αν αυτό συμβεί, θα αφορά σε μια μόνο αλλαγή και θα οφείλεται στην άρνηση συμμετοχής για λόγους εσωκομματικού ανταγωνισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ
        Στον αντίπαλο χώρο καμία συζήτηση φυσικά δεν μπορεί να γίνει ακόμη για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου. Στην Ιπποκράτους θα γίνει αυτή η συζήτηση, με διαδικασίες «εξπρές», αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Δεδομένη ωστόσο θεωρείται η συμμετοχή των Θ. Μωραΐτη, Ανδρ. Μακρυπίδη και Σ. Γιαννακά, αλλά και του Θ. Σώκου. Πιθανή είναι η επιστροφή του Χρ. Βερελή, αν και έως ετούτη την ώρα ο ίδιος δεν έχει δηλώσει τέτοια πρόθεση, αναμένοντας προφανώς τις εσωκομματικές εξελίξεις. Στο ενδεχόμενο εκλογής Βενιζέλου στην ηγεσία υποψήφιος θα είναι πιθανότατα και ο Γ. Λύτρας, ενώ έντονα συζητείται και το όνομα του Ναυπάκτιου Δημ. Κωνσταντόπουλου. Απ’ τους παλιούς πολιτευτές ο μόνος που δείχνει να ενδιαφέρεται είναι ο Θαν. Κατερινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο