Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ευθυμία Κολοβού: Ο ΤΟΕΒ Φυτειών ξαναγεννιέται!

Ανανεωμένο!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ. Ο ΤΟΕΒ ΦΥΤΕΙΩΝ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ! ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.. ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ
Από την Ευθυμία Κολοβού
Δημοτική σύμβουλος Ξηρομέρου

          1.-Ως Δημοτική Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών, του Δήμου Ξηρομέρου, εκφράζω  τα δημόσια συγχαρητήριά μου στον αγωνιστή Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Φυτειών  κ Γατσουλιά Κωνσταντίνο, και αντιπρόεδρο της ΤΚ Φυτειών, ο οποίος ασχολήθηκε και εργάστηκε αθόρυβα και άοκνα, όλο το προηγούμενο διάστημα, μη φειδόμενος χρόνου, εξόδων και κούρασης, για την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των διαδικασιών και τη θετική εξέλιξη της έγκρισης  χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια, των παρακάτω σημαντικών και κατεπειγουσών  έργων:....


    α.ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΦΥΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ»,     Προϋπολογισμού 80.000 €, που αφορά σε αντικατάσταση κατεστραμμένων πινάκων και μετασχηματιστών του αντλιοστασίου του αρδευτικού έργου Φυτειών, το οποίο λειτουργεί από τεσσερακονταετίας περίπου, σε συνολική αρδευόμενη έκταση 10.500 στρ. με καταιονισμό (τεχνητή βροχή). (Περιφέρεια)
                 β.-«ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΦΥΤΕΙΩΝ» προϋπολογισμού 380.070 €, που αφορά κυρίως εγκατάσταση καρτοβανών για ηλεκτρονική έγκριση υδροληψίας από τις βάνες. (αποφεύγεται η μη πληρωμή των πιστοποιημένων οφειλών).(Υπουργείο)

         2.-Επίσης εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και στον αντιπρόεδρο του ΤΟΕΒ τον κ Γιώργο Γκούμα, από την Παπαδάτου, ο οποίος σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο καθώς και με  επαφές με αρμόδιους, κατόρθωσαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την εκλογή τους, να ετοιμάσουν τις μελέτες – οικονομοτεχνικές προτάσεις τους και να τις προωθήσουν στο Δήμο Ξηρομέρου ( 380.070 €) και Περιφέρεια (80000 €) για έγκριση χρηματοδότηση. Στις παραπάνω προσπάθειες συνέδραμαν και τα υπόλοιπα μέλη, (κοι Κουτσοκέρας Θεόδωρος, Σαλτογιάννης Λάμπρος, Γατσουλιάς Γιώργος, Μπαλτούμας Βασίλειος και Μακρυπίδης Ιωάννης),

         3.χω πλήρη γνώση και ενημέρωση για τις ενέργειες του προέδρου και αντιπροέδρου του ΤΟΕΒ, αλλά για να λέω την αλήθεια, έχω χάσει τον λογαριασμό στα ταξίδια τους και στις επισκέψεις τους σε Υπουργεία και Περιφέρεια- Δήμο ( Αθήνα –Πάτρα – Μεσολόγγι- Αστακό), για ευόδωση των προσπάθειών τους. Μέσα στην ομίχλη των χαλεπών καιρών που περνάμε, υπάρχουν και ενέργειες- δράσεις αιρετών ή απλών Ελλήνων, σε κάθε εκδήλωση της δημόσιας ή ιδιωτικής τους ζωής που μας κάνουν να ελπίζουμε ότι τελικά δεν χάθηκε τίποτα. Όταν ενεργούμε με Όραμα, Θέληση, Μελέτη, Οργάνωση, Εκτέλεση, Επίβλεψη και εμμονή στους στόχους που βάλαμε, για επίτευξη αποφασιστικού αποτελέσματος, τότε, οι Κύριοι Στρατηγικοί Αντικειμενοί Σκοποί που θέτουμε, θα επιτευχθούν. Και εδώ, στα δυό χωριά μας, στις Φυτείες και στη Παπαδάτου, ο ΤΟΕΒ εδώ και 4 μήνες πετυχαίνει στόχους 20ετίας!!!.  

          4.-Ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνωρίζοντας το τεράστιο θέμα απαίτησης στήριξης της αγροτιάς, άμεσα ενέσκυψε για τη λύση στο πρόβλημα του ΤΟΕΒ, υποβάλλοντας έγκαιρα στην Περιφέρεια  με την υπ αριθμ 151 / 2011 απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Πρόταση συμμετοχής του Δήμου στο Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013" περιλαμβάνοντας τόσο τη μελέτη των 380.070 € για το ΤΟΕΒ Φυτειών, όσο και  μελέτη για το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας 307.500€ . Θα πρέπει να ευλογούμε και τα γένια μας ως Παράταξη του άξιου Δημάρχου  μας κ Σαμαρά, ο οποίος με στοχευμένες παρεμβάσεις συνέβαλε  στην επιτυχή εξέλιξη του ζητήματος.  
         Ο Ειδικός σύμβουλος του Δήμου μας Δημήτρης Αρβανίτης, οργάνωσε έγκαιρα και ολοκλήρωσε όλη την προβλεπόμενη διαδικασία, που αφορούσε τις προτάσεις μας για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής», όσο και την επιτυχή εξέλιξη και για τους δύο ΤΟΕΒ, με κρίσιμες παρεμβάσεις στο Υπουργείο και Περιφέρεια, ο δε δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ζορμπάς συνέβαλλε και αυτός στα μέγιστα με προσωπικές επαφές στην Αθήνα, με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου. 
   Και να που δικαιώθηκαν οι προσπάθειές τους. (Το προεδρείου του ΤΟΕΒ Φυτειών, γνωρίζει για όλες τις παραπάνω ενέργειες, διότι βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τον Δημήτρη Αρβανίτη για συντονισμό των προσπαθειών. Το ίδιο πιστεύω γνωρίζει και ο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας)
      Απαιτείται να  καταγράφουμε τις θετικότατες ενέργειες προς όφελος των Ξηρομεριτών χωρίς κομματικές παραταξιακές παρωπίδες, λέγοντας πάντοτε την αλήθεια στον Ξηρομερίτη, στο που μπορούμε και που όχι, μέσα στην οικονομική κρίση που μας έτυχε.   

          5.-Θα ερχόμουνα σε αντίφαση με τα παραπάνω, περί κομματικών παραταξιακών παρωπίδων, εάν δεν ανέφερα ότι μεγάλη συμβολή στην επίτευξη των τεθέντων στόχων, υπήρξε τόσο από τον κ Περιφερειάρχη, όσο και  από τον Αιτωλοακαρνάνα Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος με ανακοίνωσή του πληροφόρησε πως  4.826.635 ευρώ εντάχθηκαν στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007 – 2013 για έργα σε Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις και επαφές με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, για θετική εξέλιξη υπήρξαν και από τον βουλευτή κ. Μακρυπίδη Ανδρέα, ο οποίος σε σημερινή του ανακοίνωση (21 φεβ 2012), επιβεβαιώνει και τις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του  ΤΟΕΒ Φυτειών.  

          6.-Ο ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Φυτειών, ιδρύθηκε στα μέσα περίπου της δεκαετίας 1970. Ο νόμος 3852/2010 [Καλλικράτης] μετέφερε τον έλεγχο του αλλά και την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων στο νέο Δήμο που δημιουργήθηκε. Έτσι ο Δήμος Ξηρομέρου ανέλαβε τον έλεγχο των ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας, Φυτειών και Παλαιομάνινας. Η οικονομική κατάσταση του ΤΟΕΒ Φυτειών είναι τραγική. Οι οφειλές του παράδειγμα προς τη ΔΕΗ είναι πολλές (περίπου 160.000 ευρώ). Αυτό συμβαίνει στoυς περισσότερους ΓΟΕΒ και  ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα  βιωσιμότητας. Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ διογκώνεται όχι λόγω  κακής  διαχείρισης αλλά των πεπαλαιωμένων δικτύων και των Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Έτσι οδηγεί τους ΤΟΕΒ σε υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος,  με αποτέλεσμα τις υπέρογκες οφειλές προς τη ΔΕΗ, οφειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον προϋπολογισμό τους, ακόμη και με τη θέσπιση εκτάκτων εισφορών.
Η αναγκαιότητα συμπαράστασης εκ μέρους της ΔΕΗ, με μειωμένα τιμολόγια και ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών, είναι επιτακτική διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατη η λειτουργία των ΤΟΕΒ ακόμη και την προσεχή αρδευτική περίοδο.

         7.-Είναι γνωστό ότι τα πρωτεύοντα αυτά εγγειοβελτιωτικά έργα των ΤΟΕΒ είναι πεπαλαιωμένα, ηλικίας πάνω από πενήντα (50) ετών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με μεγάλη απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού και ρεύματος. Οι επεμβάσεις που έγιναν κατά καιρούς από το κράτος και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης (ΚΠΣ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος), ή από τα ίδια τα ΤΟΕΒ, κάλυψαν μόνο τα ελάχιστα από τα πολύ επείγοντα προβλήματα των δικτύων. Για την ανανέωση των δικτύων, τα οποία έχουν περάσει στο σύνολό τους το όριο ζωής που προβλέπει το Υπουργείο, πρέπει να διατεθούν ακόμα  πολλαπλάσιες πιστώσεις.
        Με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι ευκαιρία λοιπόν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να σταματήσει η πλήρης απαξίωση του τεράστιου αρδευτικού δικτύου των πεδινών εκτάσεων των χωριών μας

         8.-Εν κατακλείδι, ένα άλλο σοβαρό και αναγκαίο ζήτημα είναι και η λήψη μέτρων για την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες παραγωγούς μας, η οποία θα σταματήσει την απαξίωση του και την πορεία του στην αυτοκατάργηση, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Θα πρέπει δηλαδή να απαιτηθεί όπως καταδείχθηκε με προτάσεις και στη Γενική συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών παραγωγών, το περασμένο Δεκέμβριο στον ΚΟΥΒΑΡΑ ΦΥΤΕΙΩΝ, η πληρωμή των παλαιοτέρων  οφειλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, από εκατοντάδες παραγωγούς. Πιστεύω όμως ότι με τις καρτοβάνες το πρόβλημα θα εξαλειφτεί. Έτσι θα υπάρξει και η ισοδίκαιη αντιμετώπιση  για όλους, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οι παραγωγοί που κάθε χρόνο πληρώνουν την συνδρομή τους και άλλοι εκ «συνηθείας» ή «πονηρίας»… να μη καταβάλουν τον οβολόν τους θεωρώντας ως κορόϊδα τους υπόλοιπους, αφού δεν υπήρχε μέχρι τώρα καθοριστικός τρόπος αποκλεισμού τους για υδροληψία.

         9.-Φυσικά εδώ θα μπορούσαμε να προτείνουμε ότι αποδεδειγμένα θέματα αδυναμίας καταβολής από μη έχοντες ανάλογο εισόδημα, προφανώς θα είναι ζήτημα για ανθρωπιστική αντιμετώπιση τόσο από τον ΤΟΕΒ, ή τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας μας ή και τον Δήμο μας για εξαιρετικές περιπτώσεις στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του.

ΥΓ: (Συγχαρητήρια και στο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας για τις προσπάθειές τους)

21/ΦΕΒ/2012
ΕΥΘΥΜΙΑ  ΚΟΛΟΒΟΥ
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο