Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Ακτίου Βόνιτσας: Διάσπαρτες οι δημόσιες υπηρεσίες που ο ίδιος δεν διαθέτει...

 Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα διασκορπίζεται ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας για να εξυπηρετηθεί από υπηρεσίες, που ο ίδιος δεν διαθέτει. 
    Νίκος Σολδάτος: «Μόνο το δημαρχείο μας συνδέει», λέει για την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον δήμο
    Για παράδειγμα η Πλαγιά και η Περατιά εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ Λευκάδας, το Άκτιο από το ΙΚΑ Πρέβεζας, η Πάλαιρος από το ΙΚΑ Βόνιτσας, η Κατούνα από εκείνο της Αμφιλοχίας και ο Αετός από του Αστακού....


      Σε ότι αφορά το Λιμεναρχείο, η περιοχή της Παλαίρου εξυπηρετείται από τη Λευκάδα και η Βόνιτσα από την Πρέβεζα, ενώ η περιοχή του Λουτρακίου από την Αμφιλοχία.
       Σε ότι αφορά την Πυροσβεστική ο μισός δήμος ανήκει στην ευθύνη της Π.Υ. Λευκάδας και ο υπόλοιπος στης Αμφιλοχίας.  
     Εδώ, όπως είπε ο δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, το πρόβλημα εντοπίστηκε με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, που το συντονισμό είχαν δυο διοικητές, ενώ υπάρχει θέμα και στην καταγραφή των πυροσβεστικών κρουνών που ο δήμος στέλνει τα στοιχεία για το μισό δήμο στην υπηρεσία της Λευκάδας και για τον άλλο μισό στην αντίστοιχη της Αμφιλοχίας. Έτσι η μια δεν γνωρίζει που υπάρχουν κρουνοί στην περιοχή ευθύνης της άλλης, ενώ μιλάμε πάντα για τον ίδιο δήμο.
         Οι αγρότες της Πλαγιάς και της Περατιάς συμμετέχουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας, εκείνοι της Βόνιτσας στην τοπική ΕΑΣ και οι αγρότες της Κατούνας στην ΕΑΣ Αγρινίου
      Αυτό βέβαια δεν αφορά στο κράτος, όμως «πρέπει κάποτε αυτός ο αστεϊσμός να σταματήσει. Ας πάρει μια απόφαση ο υπουργός και να πει ότι θα σχηματιστεί μια δευτεροβάθμια Ένωση στον Καλλικρατικό δήμο με έδρα της Βόνιτσα, ώστε να αποκτήσει και ο δήμος κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι τελικά τους δημότες αυτού του δήμου τους συνδέει μόνο το δημαρχείο.

       Αστεία είναι και η κατάσταση που υπάρχει με το δικαστικό κομμάτι, αφού η δημοτική ενότητα Ανακτορίου ανήκει στη Λευκάδα, και η δημοτική ενότητα Μεδεώνος στο Αγρίνιο. 
       Το αστείο εδώ είναι ότι ο δήμαρχος για να χειριστεί ένα θέμα που απαιτεί τη δικαστική εμπλοκή, όπως είναι η προσφυγή των δημοτικών υπαλλήλων για το γνωστό επίδομα των 170 ευρώ, πρέπει να έχει δυο δικηγόρους και να δίνει για το ίδιο θέμα δυο καταθέσεις και να πηγαίνει από το ένα δικαστήριο στο άλλο.
        Όλα αυτά ο κ. Σολδάτος τα χαρακτηρίζει αστεία, αφού σίγουρα δεν συμβαίνουν σε άλλο δήμο της Αιτωλοακαρνανίας. 
     Ο δήμος Ακτίου - Βόνιτσας βρίσκεται στο άκρο του νομού, οπότε τον έχουν μοιράσει σε πολλά κομμάτια. Και από την άλλη έρχεται η πολιτεία και ζητά δημοτικά κτίρια για να στεγαστούν υπηρεσίες.
       Όπως λέει ο κ. Σολδάτος, δεν μπορεί ο ίδιος να εγκρίνει την παραχώρηση δημοτικού κτιρίου ή να αναλάβει τον ενοίκιο μιας υπηρεσίας που δεν ανήκει στο δικό του δήμο. 
     Δεν μπορεί δηλαδή π.χ. να στεγάσει το Λιμεναρχείο Λευκάδας. «Ας δημιουργήσουν δικές μας υπηρεσίες και να τις στεγάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, διότι όλα αυτά που συμβαίνουν μόνο τραγελαφικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Και επιπρόσθετα αυτό δεν μπορεί να σημάνει και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δημοτών του ίδιου δήμου όταν ο κάτοικος του Ακτίου πηγαίνει στην Πρέβεζα για να κάνει τις δουλειές του με συνέπεια να αποκτά διαφορετική κουλτούρα και να κάνει διαφορετικές κοινωνικές σχέσεις.
«Kάποτε αυτά θα πρέπει να μαζευτούν, αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρό κράτος», καταλήγει ο κ. Σολδάτος.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Πηγή: http://www.aixmi-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο