Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Παναγιώτης Ρηγάλος από τον Καραϊσκάκη Ξηρομέρου και τα “λευκαδίτικα μαχαίρια” του

ΑΠΟ TΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
    Tο Παραδοσιακό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αγρινίου πραγματοποίησε  παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου, που έγινε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας του εκπαιδευτικού και λαογράφου κ. Μάνθου Σταμούλη.  
      Η εργασία του κ. Μάνθου Σταμούλη είχε θέμα: «Άνθρωποι και έργα των χεριών σήμερα:  Ο μαχαιροποιός Παναγιώτης Ρηγάλος από τον Καραϊσκάκη Αιτωλοακαρνανίας και τα “λευκαδίτικα μαχαίρια” του».....


Έκθεση λευκαδίτικων μαχαιρών
      Στην κατάμεστη αίθουσα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του λευκαδίτικου μαχαιριού αλλά και των τεχνιτών μαχαιροποιών που μετέδωσαν την τέχνη αλλά και να δουν και να ακούσουν το τελευταίο εναπομείναντα «μάστορα» κ. Παναγιώτη Ρηγάλο  από το Καραϊσκάκη Αιτ/νίας αλλά και να θαυμάσουν σπάνια δείγματα της λευκαδίτικης μαχαιροποιίας σε έκθεση που διοργανώθηκε στον ίδιο χώρο. 
    Την εργασία προλόγισε ο καθηγητής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κονταξής.
       Πολλοί παρευρισκόμενοι που τίμησαν τον συγγραφέα της εργασίας κ. Μάνθο Σταμούλη αλλά και τον μαχαιροποιό τεχνίτη κ. Παναγιώτη Ρηγάλο, ανάμεσα στους οποίους παρευρέθησαν και ο αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Τσούκαλος Στάθης, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κ. Γρίνος Γεώργιος, ο δημοτικός σύμβουλος κ Παπαθανάσης Βασίλειος, η πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου Αγρινίου κα Χρυσικοπούλου Μαίρη και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο