Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Λευκάδα: Με βανδαλισμούς ξεκίνησε και φέτος η χρονιά

Πρωτοχρονιάτικο “έθιμο” βανδαλισμών. Για άλλη μια φορά οι τσάμπα μάγκες σπάσανε τα πάντα στην Διάνα.

     Πως να πάει καλά η χρονιά για έναν επαγγελματία με κατάστημα στην κεντρική αγορά όταν πριν προλάβει καλά - καλά να ξημερώσει η πρώτη μέρα του χρόνου του σπάνε το μαγαζί .....

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ 

      Πως να βρει κανείς κουράγιο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εποχής όταν την πρώτη μέρα του χρόνου ανενόχλητοι μεθυσμένοι του σπάνε τις γλάστρες, του παίρνουν το ποδήλατο, του γεμίζουν την αυλή σκουπίδια,  ξεριζώνουν τις πινακίδες, καταστρέφουν τα καλάθια απορριμάτων στην αγορά, ξηλώνουν τα γραμματοκιβώτια, πετάνε τις καρέκλες και τα τραπέζια των καφενείων και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο με μοναδική δικαιολογία ότι έτσι είναι το έθιμο και όλα αυτά χωρίς κανένας να τους εμποδίζει!
       Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα... ! Για όποιον είναι μέλος της μπάντας της φιλαρμονικής τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και αυτό γιατί οι μουσικοί της ΦΕΛ που αφήνουν το κρεβάτι τους για να περπατήσουν μέσα στο κρύο και την πρωινή υγρασία για μισή ώρα κουβαλώντας το όργανο τους και φυσικά παίζοντας μουσική ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, είναι εντελώς απροστάτευτοι από τους μεθυσμένους-τελειωμένους που σπάνε τα πάντα και εκσφενδονίζουν σακούλες με σκουπίδια προς πάσα κατεύθυνση. Η μόνη προστασία της Φιλαρμονικής είναι τα μέλη του ΔΣ που κάνουν τους σωματοφύλακες και κάποιοι γονείς παιδιών που παίζουν στην μπάντα.
       Έτσι λοιπόν και η χθεσινή πρώτη μέρα του χρόνου ξεκίνησε με τις ίδιες αθλιότητες. Αρκετοί μεθυσμένοι νεαροί γόνοι σοβαροφανών οικογενειών της Λευκάδας περίμεναν με ένα μπουκάλι ποτό στο χέρι ακουμπισμένοι σε κάποιο τραπέζι, να εμφανιστεί στην κεντρική αγορά η φιλαρμονική για να παιανίσει το Εωθινών. Μόλις η μπάντα ξεκινήσει την προκαθορισμένη συνηθισμένη διαδρομή οι τσάμπα μάγκες αρχίζουν να σπάνε ότι βρίσκεται μπροστά τους με αποτέλεσμα όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω.
      Φυσικά η Αστυνομία... πουθενά ! Ίσως να μην γνωρίζουν για την Διάνα και ότι τα μέλη της φιλαρμονικής κινδυνεύουν και καταστρέφονται περιουσίες που φτιάχτηκαν με κόπο. Κάποια στιγμή όμως κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει να κάνουν το αυτονόητο. Να προστατέψουν τους πολίτες και να καταστείλουν τις απροσάρμοστες συμπεριφορές της ομάδας των μεθυσμένων. Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφερθεί ότι την προηγούμενη φορά που έγινε η Διάνα, δηλαδή την πρώτη μέρα του 2011, την φιλαρμονική ακολουθούσε ένα περιπολικό της αστυνομίας και πίσω από το περιπολικό έρχονταν με "τα αυτιά κατεβασμένα" οι ταραχοποιοί. Αυτό όμως ήταν "last year" όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.
      Φυσικά ούτε και η Δημοτική αστυνομία εμφανίστηκε πουθενά. Μπορεί η δικαιοδοσία της δημοτικής αστυνομίας να είναι πάρα πολύ περιορισμένη αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται να αναλαμβάνει έναν ρόλο... έστω και μικρό.
       Ο δήμαρχος και τα μέλη του ΔΣ του Δήμου Λευκάδας δεν γνωρίζουν άραγε για αυτά που γίνονται κάθε πρωτοχρονιά στην πόλη της Λευκάδας! Φυσικά και γνωρίζουν αλλά το μόνου που κάνουν είναι να δίνουν εντολή στους υπαλλήλους της καθαριότητας να βγουν να μαζέψουν τα σπασμένα αφού ολοκληρώσει την διαδρομή της η Φιλαρμονική. Αυτή είναι όλη κι όλη η αντιμετώπιση της Διάνας από του τοπικούς άρχοντες...!
        Το Επιμελητήριο Λευκάδας δεν γνωρίζει για την Διάνα! Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζει για αυτά τα αίσχη. Άραγε κάνει κάτι για να προστατέψει τα μέλη του που κάθε πρώτη του χρόνου μετράνε απώλειες!
      Ίσως κάποτε η Διάνα να αποτελούσε έθιμο για την πόλη της Λευκάδας αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια ευκαιρία για τα παιδιά της μαμάς και του μπαμπά να βγάλουν τα απωθημένα τους στις περιουσίες των άλλων και ποτέ στις δικές τους. 
      Παιδιά που στο σπίτι τους φοβούνται να πετάξουν κάτω τα ψίχουλα από το ψωμί που τρώνε, στην Διάνα γίνονται "σκληροί" και σπάνε χωρίς κανένα πρόβλημα τις καρέκλες και τα τραπέζια ή ότι άλλο βρουν στο πέρασμα τους αλλά προστατεύουν το δικό τους μαγαζί αν τύχει και είναι στην διαδρομή που ακολουθεί η Φιλαρμονική όπως είναι για παράδειγμα η ταβέρνα της οικογένειας μας ή το κομμωτήριο της μαμάς, ή το χρυσοχοείο του μπαμπά...
Καλή χρονιά λοιπόν και να τους χαίρεστε τους "μάγκες" σας και τα ξεφτισμένα έθιμα σας.
  Σημείωση: Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στην Λευκάδα υποδέχονται το νέο χρόνο με το έθιμο της Διάνας, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Φιλαρμονική Λευκάδος. Διάνα θα πει «εωθινός» - ύμνος, τραγούδι ή προσευχή. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πριν ξημερώσει, η Φιλαρμονική - που την ακολουθούν μικροί και μεγάλοι, με φωνές και τραγούδια - περιδιαβαίνει στους δρόμους της πόλης παίζοντας χαρμόσυνα κομμάτια και τον Εωθινό, ενώ κάνει συνεχώς στάσεις έξω από τα σπίτια, σαν ευχή για το καλό του χρόνου. Η Διάνα είναι πιθανότατα κατάλοιπο από την εποχή της Ενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας."








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο