Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ο γητευτής των… νεροβούβαλων του Αμβρακικού

Αν και μοιάζουν τεράστιοι και απειλητικοί, στην πραγματικότητα είναι πολύ ήμερα και αξιαγάπητα ζώα, μας λέει ο κύριος Γιάννης Φλούδας, ο οποίος εδώ και 9 χρόνια έχει αναλάβει την εκτροφή και αναπαραγωγή των νεροβούβαλων σε αυτή την περιοχή

      Η Στρογγυλή, ένα μικρό χωριό του νομού Άρτας σε μικρή απόσταση από τη Φιλιππιάδα, περιβάλλεται από ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο. Εδώ ο Λούρος και ο Άραχθος εκβάλλουν στον Αμβρακικό κόλπο σχηματίζοντας τις λιμνοθάλασσες της Ροδιάς και του Τσουκαλιού...


     Μέσα στις καλαμιές κρύβεται ένας τεράστιος πλούτος σπάνιων ειδών πουλιών, ερπετών και αμφιβίων. Το παζλ της άγριας ζωής συμπληρώνουν οι εντυπωσιακοί νεροβούβαλοι που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη λάσπη.

Ήμερα και παιχνιδιάρικα
   Αν και μοιάζουν τεράστιοι και απειλητικοί, στην πραγματικότητα είναι πολύ ήμερα και αξιαγάπητα ζώα, μας λέει ο κύριος Γιάννης Φλούδας, ο οποίος εδώ και 9 χρόνια έχει αναλάβει την εκτροφή και αναπαραγωγή των νεροβούβαλων σε αυτή την περιοχή.
       Παλιά στον Αμβρακικό υπήρχαν πολλοί νεροβούβαλοι. Από τη δεκαετία του ‘80 όμως, οι αγρότες της περιοχής στράφηκαν στην επικερδέστερη, λόγω επιδοτήσεων, καλλιέργεια του καλαμποκιού, του σιταριού και του βαμβακιού, εγκαταλείποντας άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες.
       Όμως μετά από απουσία κάποιων χρόνων, οι νεροβούβαλοι επέστρεψαν στον Αμβρακικό. Ήταν 2002, όταν στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΕΤΑΝΑΜ ανέθεσε στον κ. Φλούδα να εκθρέψει για 3 χρόνια 15 νεροβούβαλους, που μεταφέρθηκαν από την περιοχή των Σερρών. Φαίνεται ότι οι συνθήκες της περιοχής και οι φροντίδες του νέου τους αφεντικού άρεσαν στους νεροβούβαλους, που σήμερα μετρούν περίπου 80 κεφάλια στην Στρογγυλή.
           Το χειμώνα που η τροφή γίνεται σπανιότερη, ο κ. Φλούδας τα ταΐζει βρώμη, τριφύλλι και μηδική, δικής του παραγωγής. Μάλιστα, καμιά φορά που ο Λούρος έχει πολλά νερά και σπάει το φράγμα, τα ανεβάζει στο λόφο. Όμως από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, που η υδρόβια βλάστηση προσφέρει άφθονη τροφή, τα ζώα βόσκουν ελεύθερα, «αλλά τα έχω από κοντά για να μην κάνουν καμιά ζημιά», μας λέει ο κύριος Γιάννης. Στους νεροβούβαλους τους αρέσει να περνάνε τη μέρα τους στο νερό, ακόμη και το χειμώνα. Όσο μάλιστα πιο μικροί είναι, τόσο πιο πολύ απολαμβάνουν το μπάνιο.
         Όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης τους, οι νεροβούβαλοι είναι πιο απαιτητικοί από τις αγελάδες. Είναι πιο μεγαλόσωμοι, τρώνε περισσότερο και είναι πιο δυνατοί αλλά και συναισθηματικοί. «Είναι πολύ ζηλιάρικα ζώα. Αν χαϊδέψεις το ένα, θέλουν όλα να τα χαϊδέψεις. Μετά έρχεται η εποχή να τα σφάξεις και στενοχωριέσαι», μας λέει ο κ. Φλούδας.

Κρέας για όλη την Ελλάδα
     Οι νεροβούβαλοι της Στρογγυλής είναι κρεατοπαραγωγής («κιάτσικα»). Ο ιδιοκτήτης τους σφάζει μόνο αρσενικά ζώα, από ενάμισι έτους και μετά, σε πιστοποιημένο βιολογικό σφαγείο στη Φιλιππιάδα, ενώ τα θηλυκά τα κρατάει για αναπαραγωγή. Το κρέας το διαθέτει κυρίως τοπικά, αλλά και στην Αθήνα και αλλού. Σήμερα ο κ. Φλούδας είναι ο μόνος που εκτρέφει νεροβούβαλους στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τουρίστες που επισκέπτονται τον υγρότοπο της Ροδιάς με βάρκες, κάνουν μία στάση για να θαυμάσουν και τα... ζώα του. Το σίγουρο είναι ότι οι νεροβούβαλοι της Στρογγυλής είναι σε καλά χέρια. «Κάθε μέρα τους μιλάω, παίζουμε μαζί και τσακωνόμαστε», μας λέει ο κ. Γιάννης. «Αν δεν καταλάβεις τη γλώσσα τους, δεν θα καταλάβουν κι αυτά εσένα», μας λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο