Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ.

Πόρους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των εθνικών οδών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Περιφέρεια δεν συνοδεύτηκε και από την πρόβλεψη των αντίστοιχων πιστώσεων.....


Ο κ. Κατσιφάρας, σ’ επιστολή του προς τον κ. Βορίδη, υπογραμμίζει ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων και του παγετού τα προβλήματα έχουν μεγεθυνθεί, η δε Περιφέρεια, μετά και την πρόσφατη περικοπή πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει με δικές της δαπάνες τα έργα συντήρησης.    
 Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι 
«η Δυτική Ελλάδα είναι η μοναδική στην ηπειρωτική χώρα που δεν διαθέτει σύγχρονο εθνικό οδικό δίκτυο, οι δε γνωστές και παρατεινόμενες εκκρεμότητες που υπάρχουν στην εξέλιξη των έργων της «Ολυμπίας» και της «Ιονίας» Οδού, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη καλής συντήρησης και συνεχούς εποπτείας του σημερινού, κακού, επικίνδυνου και αναχρονιστικού, εθνικού οδικού δικτύου».
 Και προσθέτει: «Παρακαλώ σημειώστε ότι σ’ όλες τις εκθέσεις τόσο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οδικής ασφάλειας, οι εθνικές οδοί Πατρών – Κορίνθου, Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, οι οποίες διέρχονται από την Δυτική Ελλάδα, περιλαμβάνονται στις πλέον επικίνδυνες της χώρας, με μεγάλο αριθμό ατυχημάτων. Το ίδιο προβληματικό και επικίνδυνο είναι και το υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο σ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα.  Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων συντήρησης των εθνικών δρόμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν συνοδεύτηκε και από την μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων. Με αποτέλεσμα να προκύπτει εξ αντικειμένου αδυναμία των Υπηρεσιών μας ν’ ανταποκριθούν σ’ ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και αναγκαίο για την προστασία των πολιτών έργο.  Παράλληλα, τα προβλήματα που ανακύπτουν τον φετινό χειμώνα (βροχοπτώσεις, παγετός κ.λπ.) έχουν δημιουργήσει ένα πλήθος νέων και πιεστικών αναγκών συντήρησης των δρόμων. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα θεωρώ απολύτως αναγκαία την άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την συντήρηση και την εν γένει λειτουργία (σήμανση, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.) των εθνικών οδών.

Και η επιστολή του Περιφερειάρχη καταλήγει ως εξής: «Γνωρίζετε, επίσης, ότι η πρόσφατη περικοπή, σε ποσοστό 15%, των πόρων που διατίθενται στις Περιφέρειες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) δημιουργεί ήδη ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μην έχει την ευχέρεια να καλύψει με δικούς της πόρους τις εργασίες συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου. Παρακαλώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ενισχύσει κατά το δυνατόν άμεσα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τους αναγκαίους πόρους συντήρησης των εθνικών οδών ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν ανάγκες και υποχρεώσεις που συνδέονται με την ασφάλεια και την ζωή των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο