Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου: «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι» του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή στην Αθήνα


       Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι», Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στις 7 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα…


Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή: «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι»
     Το βιβλίο του Μπαμπινιώτη συγγραφέα αποτελεί ίσως μοναδικό στο είδος του, αφού πρόκειται για μια μοναδική νεανική βιωματική καταγραφή της ιστορίας της Μπαμπίνης από τις αρχές του 20ού αι. μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Μέσα στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει πλούσιο πρωτογενές ιστορικό υλικό για την Μπαμπίνη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, την περίοδο του Μεσοπολέμου, της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου.
      Το σημαντικό αυτό έργο συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αποτελείται από 312 σελίδες.
     Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Μπαμπίνης στις 14 Ιανουαρίου 2012, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Λαϊκό Στέκι: Το Αντιμνημόνιο του Καραβανά», (πρώην Αρχοντικό) δίπλα στο σταθμό του Μετρό στη Δάφνη και η κύρια παρουσίαση θα γίνει από την  Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και την Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012, στις 7 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα.

Εκδότης: Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης.
Τίτλος: «Εν Μπαμπίνη πλανώμενοι».
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Θ. Κυριαζής.
Επιμελητής έκδοσης: Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης
Εκδότης: Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης.

Μικρό βιογραφικό του  Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή

    Γεννήθηκα στο χωριό Μπαμπίνη της Επαρχίας Ξηρομέρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας τις 14 Νοεμβρίου του έτους 1930. Είμαι το 5ο παιδί της οικογένειας του Θωμά και της Βασιλικής Κυριαζή το Γένος Ιωάννου Σταμουλακάτου από τα εννέα.                                 
      Η δεκαετία του 1930 μας βρήκε σχετικώς καλά αφού βοηθούσε και το σπίτι μας ο Παππούς μας ο οποίος ήταν ευκατάστατος. Ο πόλεμος του 40 επέδρασε πολύ αρνητικά στη φαμελιά μας διότι είχε φθάσει ήδη τα δεκατρία άτομα. Το δημοτικό σχολείο δεν το τελείωσα στη Μπαμπίνη αλλά στου Μαχαιρά και κατά την διάρκεια της αποδιοργάνωσης του Ελληνικού κράτους. Με την αποκατάσταση του κράτους έδωσα εξετάσεις εις το 8τάξιο γυμνάσιο Αγρινίου όπου και εδώ φοίτησα μέχρι και την εβδόμη γυμνασίου. Αναγκάσθηκα σε μετακόμιση στην Αθήνα λήγω εγγενών δυσχερειών. Απεφοίτησα από το ένατο γυμνάσιο της Πλατείας Κουμουνδούρου. Λόγω των πολλών εγγενών εμποδίων δεν μπόρεσα να σπουδάσω εις τα ΑΕΙ αν και ήμουν άριστα κατηρτησμένος. 
       Οι οικογενειακές ανάγκες με έκαναν να ζητήσω εργασία από τη μακρινή συγγενή του πατέρα μου αείμνηστη Χρυσή Παπασπύρου- Κατσάμπα παράλληλα με τις σπουδές της κλωστοϋφαντουργίας. 
     Η αείμνηστος με εδέχθη μου έδωσε εργασία εις την Πειραϊκή-Πατραϊκή και με περιέβαλλε με την αγάπη της μέχρι το τέλος της ζωής της. Εργάσθηκα επί τριάντα οκτώ περίπου έτη εκ των οποίων τα περίπου είκοσι, στην περιοχή των Πατρών. 
     Υπηρέτησα σε διαφόρους τομείς και υπηρεσίες ‘όπως Γραφείο Παραγωγής, Γραφείο Προσωπικού, Αποθήκες βάμβακος ανταλακτικών, Λογιστήριο, Γραφείο Κοστολογήσεως, υπηρεσία βάμβακος, Υπηρεσία Μεταφορών Κεντρικές αποθήκες, Διεύθυνση Πιστώσεων, συντονιστής του μεταφορικού έργου κ.α. Στο διάστημα αυτό είχα την τύχη να βραβευθώ δύο φορές δια χειρός του ιδρυτού της. 
    Το 1956 παντρεύτηκα την εκπαιδευτικό Ιωάννα Λυκοκανέλου. ΄Εχω ένα γιο και τέσσερα εγγόνια εκ των οποίων το μεγαλύτερο, (Αλέξανδρος) είναι φοιτητής των ΤΕΙ. Είμαι συνταξιούχος πάνω από είκοσι έτη.
        Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι στο ευρύτερο κοινό. Από μικρός απευθυνόμουν στους πολιτιστικούς μας συλλόγους και βοηθούσα, πάντα προς την πλευρά αυτών την οποίαν πιστεύω και βοηθώ, με άρθρα μου και παρουσίες, καθώς επίσης στα περιοδικά και εφημερίδες της νιότης μου.  Σπούδασα Βυζαντινή μουσική τέσσερα χρόνια, αλλά μια κατοπινή ασθένεια στις φωνητικές μου χορδές δεν θα μου επιτρέψει την απόδοση της. Τρέφω μεγάλο σεβασμό προς το θεσμό της εκκλησίας, κληρονομηθέντα από τον πατέρα μου, λάτρη και εργάτη του αναλογίου επί 45ετία.

*Οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Θ. Κυριαζή τραβήχτηκαν από τον Γιώργο Κουβέλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο