Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: NAI στην αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. OXI στην υποβάθμιση του

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Άννα Διαμαντοπούλου με την οποία ζητάει να λειτουργήσουν στο Μεσολόγγι τα νέα συγχωνευμένα τμήματα Βιολογικών Καλλιεργειών και Ιχθυοκαλλιεργειών που θα προκύψουν από τον «εκπαιδευτικό Καλλικράτη» που προωθεί το Υπουργείο στα Τμήματα των Τ.Ε.Ι της χώρας.......
 
      Ο Βουλευτής με την ερώτηση του επιχειρηματολογεί με στοιχεία και παραθέτει τους ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς λόγους που συνηγορούν στο να παραμείνουν και τα δύο αυτά τμήματα στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
    Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής: «Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανεστάλη για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά η εισαγωγή φοιτητών σε είκοσι τέσσερα τμήματα των ΤΕΙ της χώρας μεταξύ των οποίων και των τριών τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας  Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου (Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης - ΥΑΔ, Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας - ΘΕΚΑ, Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων - ΜΥΠ), που αντιπροσωπεύουν τα 3/8 των τμημάτων του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
    Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης των δυνατοτήτων εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων το υπουργείο Παιδείας, αναμένει εντός του Δεκεμβρίου 2011 κοινές και ολοκληρωμένες προτάσεις από τα ΤΕΙ Μεσολογγίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων και Καλαμάτας για τη δημιουργία δύο (2) Τμημάτων στο γνωστικό αντικείμενο των Βιολογικών Καλλιεργειών και από τα ΤΕΙ Μεσολογγίου, Θεσσαλονίκης και Ηπείρου για τη δημιουργία ενός (1) Τμήματος στο γνωστικό αντικείμενο των Ιχθυοκαλλιεργειών, αφού ληφθούν υπόψη οι υποδομές, το μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, τον αριθμό σπουδαστών, τις επιστημονικές εργασίες και συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, την εύρεση εργασίας των αποφοίτων και την πολιτική της αποκέντρωσης και της τοπικής ανάπτυξης.
     Για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τα Τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου πρέπει η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει υπόψη ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μια κατά κύριο λόγο  αγροτική περιφέρεια, με τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών προϊόντων και είναι πρώτη σε καλλιέργεια και παραγωγή βιολογικών προϊόντων (24% του συνόλου της χώρας). Επίσης πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η έδρα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων βρίσκεται στο Μεσολόγγι.
       Αντίστοιχα, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας πρωτοστατεί στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών παράγοντας πλέον του 25% της Εθνικής Παραγωγής αφού η τοπική παραγωγή πατάει σε στέρεες βάσεις εξαιτίας των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως είναι  οι ιδανικές γεωμορφολογικές και υδρολογικές συνθήκες, η μακρά εμπειρία στην αλιεία και τη διαχείριση των λιμνοθαλασσών, η ύπαρξη τεχνογνωσίας στον τομέα των εντατικών ιχθυοκαλλιεργειών και η γειτνίαση με τις πύλες εξόδου των προϊόντων προς τις αγορές του εξωτερικού. Μεσολόγγι.
     Επίσης το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας (ΘΕ.Κ.Α.) του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει να επιδείξει πρωτοποριακά ερευνητικά αποτελέσματα σε τοπικό εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ. υβρίδιο κολοκυθιού), έχει αναπτύξει νέες τεχνολογίες αιχμής και μεθοδολογίες για την καλλιέργεια φυτών, τις οποίες έχει κατοχυρώσει με ευρεσιτεχνίες. Αντίστοιχα, το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει συμβάλλει από το 1981 τα μέγιστα στην τοπική, περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη του Κλάδου της Ιχθυοκαλλιέργειας, κύρια μέσα από την εκπαίδευση των στελεχών που σήμερα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στον κλάδο, και έχει αξιολογηθεί με επαίνους σε διεθνές επίπεδο για το ερευνητικό και διδακτικό του έργο.
     Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά δεδομένα καθώς και τις δυνατότητες των Τμημάτων, το ΤΕΙ Μεσολογγίου δικαιούται να έχει τόσο ένα ισχυρό Γεωπονικό Τμήμα όσο και Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών (ΥΑΔ), τα οποία σε συνδυασμό θα μπορέσουν να αποτελέσουν έναν ακαδημαϊκό πόλο αριστείας με άμεση και πραγματική διασύνδεση με την παραγωγή, μέσα από την ανάπτυξη καλλιεργειών και ποιοτικών προϊόντων (ψάρια, λαχανικά, άνθη, ελιά, εσπεριδοειδή, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κ.λπ.).
     Οι καλλιέργειες αυτές εφόσον γίνουν με σύγχρονες τεχνολογικά καλλιεργητικές πρακτικές θα δώσουν προϊόντα που με την κατάλληλη συσκευασία, πιστοποίηση και προβολή μπορεί να αναδειχτούν εμπορικά, να είναι ανταγωνιστικά και να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Να υπογραμμιστεί ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου διαθέτει στο campus των 600 στρεμμάτων τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, το σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό καθώς και άλλες υποδομές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των νέων συγχωνευμένων τμημάτων.
    Τέλος, πριν τη λήψη της όποιας απόφασης για συγχώνευση Τμημάτων πρέπει μαζί με τα πολύ σημαντικά αναπτυξιακά και ακαδημαϊκά δεδομένα που προαναφέρθηκαν να συνεκτιμηθεί ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει σήμερα θεσμοθετημένες μόνο δύο σχολές (ΣΤΕΓ, ΣΔΟ)  και συνεπώς η ενδεχόμενη κατάργηση της μιας εξ’ αυτών  θα οδηγήσει στην απαξίωση και κατάργηση του ιδρύματος, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ’όψη ότι σε άλλα ΤΕΙ της χώρας η αναστολή εισαγωγής φοιτητών ήταν πολύ μικρότερη δεδομένου ότι αφορούσε λιγότερα τμήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός τμημάτων στα περισσότερα ΤΕΙ είναι άνω των είκοσι (20).Κατόπιν των ανωτέρω.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

·                     Εάν προτίθεται να λειτουργήσει το νέο ισχυρό τμήμα Βιολογικών Καλλιεργειών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, λαμβάνοντας υπ’όψη τόσο την πρωτοκαθεδρία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην παραγωγή Βιολογικών Προϊόντων, όσο και τα μέχρι σήμερα ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματα του Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου;
·                     Εάν το νέο συγχωνευμένο τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας θα δημιουργηθεί στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, συνεκτιμώντας την μεγάλη διαχρονική συνεισφορά του Τμήματος Υδροκαλλιεργειών του ΤΕΙ Μεσολογγίου στο Κλάδο Ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και ότι η περιοχή πρωτοστατεί στην ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών πανελλαδικά;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο