Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μυστήριο με νεκρά ψάρια σε Ιόνιο και Αιτωλοακαρνανία

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδημία εγκεφαλίτιδας, ενώ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, περί ανάδυσης από τον βυθό θείου και αλλαγγής των ρευμάτων που περιορίζουν το οξυγόνο. Μάλιστα, ο φόβος ανάδυσης θείου από τον βυθό ενισχύει σενάρια περί επικείμενου σεισμού...


      Αντιμέτωποι με ένα άκρως ανησυχητικό και συνάμα επικίνδυνο φαινόμενο έρχονται καθημερινά τον τελευταίο περίπου μήνα οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και των παράλιων περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας! Η θάλασσα έχει γεμίσει εκατοντάδες νεκρά ψάρια που ζουν σε μεγάλα βάθη, ενώ δεκάδες φάλαινες του είδους ζιφιός έχουν ξεβραστεί στις ακτές της Κέρκυρας....

       Τα μεγάλα θηλαστικά καθώς και τα μεγάλα ψάρια, κυρίως ροφοί και συναγρίδες, με τα οποία τρέφονται οι φάλαινες, ξεψυχούν στις ακτές και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να τα βοηθήσει.
      Οι κάτοικοι, αλλά κυρίως οι ψαράδες είναι ανάστατοι καθώς οι φήμες για το τι ακριβώς συμβαίνει οργιάζουν.

    Ηδη επιστήμονες από το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας έχουν σπεύσει στην περιοχή και διεξάγουν έρευνες για να δώσουν απαντήσεις.
     Οπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες αρχές, στις 10 Νοεμβρίου ψαροντουφεκάδες από το Αγρίνιο, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Πάλαιρο, ήρθαν αντιμέτωποι με το αποκρουστικό θέαμα νεκρών ψαριών.
     Σφυρίδες, ροφοί, συναγρίδες αργοπέθαιναν στην επιφάνεια. 
    Λίγες μέρες αργότερα, οι ψαράδες στα δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας, σε Αστακό και Μύτικα, είδαν δεκάδες ψάρια να πλημμυρίζουν τις ακτές. Επειτα σειρά είχε η Λευκάδα, αλλά νεκρά ψάρια βρέθηκαν και στην Ιθάκη, στον Κάλαμο και τον Καστό.
     Οι ψαράδες των συγκεκριμένων περιοχών ήταν προβληματισμένοι και ανήσυχοι από το καλοκαίρι καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «η θάλασσα είχε νεκρώσει». Πήγαιναν για ψάρεμα και γυρνούσαν χωρίς... λέπι. Και τώρα ήρθαν τα νεκρά ψάρια, τα οποία δεν είναι αφρόψαρα, αλλά ψάρια που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη, όπως ροφοί, συναγρίδες, στήρες, σφυρίδες. 
          Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδημία εγκεφαλίτιδας, ενώ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, περί ανάδυσης από τον βυθό θείου και αλλαγγής των ρευμάτων που περιορίζουν το οξυγόνο.
      Μάλιστα, ο φόβος ανάδυσης θείου από τον βυθό ενισχύει σενάρια περί επικείμενου σεισμού. Οι αρχές στη Λευκάδα και την Ιθάκη έχουν ήδη ενημερώσει το Τμήμα Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τις λιμενικές αρχές.
       Ωστόσο, οι επιστήμονες που βρίσκονται στην περιοχή από το περασμένο Σάββατο έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα πρόβλημα: τον μαρτυρικό θάνατο δεκάδων φαλαινών.
     Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος δέκα θηλαστικών, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις του τοπικού λιμεναρχείου Παλαιοκαστρίτσας, ο αριθμός ίσως ανέλθει στις πενήντα, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που φτάνουν στο λιμεναρχείο από αλιείς και κατοίκους, οι οποίες κάνουν λόγο για περιστατικά εκβρασμών σε διάφορα σημεία του νησιού. 
      Οπως σημείωσε στην «Espresso» ο διευθυντής του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης, «πρόκειται κυρίως για φάλαινες ζιφιούς. Ορισμένα μάλιστα από τα μεγάλα θηλαστικά έφτασαν ζωντανά στις ακτές και οι κάτοικοι του νησιού, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, προσπάθησαν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν τα κατάφεραν» σημείωσε και συνέχισε:

      «Το φαινόμενο που εξελίσσεται στο Ιόνιο με τα νεκρά ψάρια και τις φάλαινες μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ηδη έχουμε πάρει ιστολογικά δείγματα που θα αποσταλούν άμεσα σε εξειδικευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό για τοξικολογική ανάλυση και ανάλυση DNA καθώς εδώ δεν υπάρχει εξειδικευμένο εργαστήριο». 
     Δείγματα έχουν λάβει και οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και περιμένουν τις απαντήσεις για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο