Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση του Κώστα Καραγκούνη για την αναδιοργάνωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού μας

Κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην πόλη του Αστακού 

    Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας...


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αθήνα, 19.12. 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Αναδιοργάνωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας


    Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία προκάλεσαν πλήθος καταστροφών τόσο στη δημόσια περιουσία όσο και στις ιδιωτικές εκτάσεις που σημειωτέον δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί καθώς επίσης και σε πολλές υποδομές. 
     Δεν έχουν επίσης ολοκληρωθεί τα αναγκαία τεχνικά έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να μη σημειωθούν κατά το υπόλοιπο διάστημα του χειμώνα φαινόμενα κατολισθήσεων αλλά και πλημμύρες που συχνά συμβαίνουν μετά από τις καλοκαιρινές φωτιές.
    Μετά την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθούν, αλλά να αναβαθμιστούν, να συνεχίσουν να λειτουργούν εύρυθμα και με τη συνολική τους διάρθρωση να εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων,  καθώς επίσης και το φυσικό πλούτο της περιοχής μας.  
     Στα πλαισια αυτά, σύμφωνα και με σχετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση της Π.Υ Μεσολογγίου από Γ’ σε  Σταθμό Β’ Τάξης, λόγω της αυξημένης συχνότητας των συμβάντων και λόγω των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της ευρύτερης περιοχής (Δάσος Φράξος Λεσινίου [προστατευόμενο μνημείο της φύσης], περιοχή natura Μεσολογγίου, αρχαιολογικοί χώροι Πλευρώνας-Οινιαδών-Καλυδώνας κ.α ), της διακίνησης χημικών και βιομηχανικών ουσιών μέσω του οδικού δικτύου περιοχής ευθύνης για το Λιμένα Πλατυγιαλίου Αστακού, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

     Κρίνεται επίσης απαραίτητη η ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού Δ’ Τάξης στην πόλη του Αστακού καθότι η πόλη απέχει 55 χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι που καλύπτει επιχειρησιακά την περιοχή, ενώ  το επαρχιακό οδικό δίκτυο  λόγω της εδαφικής μορφολογίας της περιοχής αποτελείται από πολλές ανωφέρειες-κατωφέρειες και στροφές, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την ήδη προαναφερόμενη κατάσταση της αποστάσεως με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά οχήματα να υπερβαίνουν την μία ώρα προκειμένου να φτάσουν στην περιοχή, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου καλύπτεται επιχειρησιακά, από την Π.Υ Λευκάδας και την Π.Υ Αμφιλοχίας που απέχουν επίσης αρκετά μεγάλη απόσταση. 
     Η Πυροσβεστική κάλυψη της πόλης του Αστακού, πρέπει να είναι άμεση για αστικά συμβάντα και στο Λιμένα Πλατυγιαλίου όπου γίνονται φορτοεκφορτώσεις μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικών φορτίων με επικίνδυνα υλικά, στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών συναφούς εταιρείας και λόγω τουριστικής κίνησης στην παραθαλάσσια περιοχή, όσο και για αγροτοδασικά συμβάντα όπου υπάρχουν δασώδεις εκτάσεις φυσικού κάλλους και πραγματικών μνημείων της φύσης, όπως το  βελανιδοδάσος  Ξηρομέρου, πραγματικά απειλούμενο είδος που έχει απειληθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. 
    Ο Πυροσβεστικός Σταθμός  θα καλύψει τις αρκετά αυξημένες ανάγκες πυρόσβεσης – διάσωσης της ευρύτερης περιοχής, η οποία σήμερα παραμένει εν πολλοίς «απροστάτευτη» σε περιπτώσεις αστικών  πυρκαγιών, αλλά και πυρκαγιών στα δάση -  χορτολιβαδικές – αγροτικές  εκτάσεις  και   ιδιαίτερα μετά από τη συχνότητα των συμβάντων των τελευταίων ετών όπου απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.  
     Ετσι θα ενισχυθεί η Πολιτική Προστασία της ευρύτερης περιοχής με την άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε συμβάν μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις (δασικές/αστικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, θεομηνίες, σεισμοί, πρώτες βοήθειες κοκ). Ηδη ο Δήμος Ξηρομέρου, με το υπ’αριθ. 9053/02-11-2010 προς Κο Αρχηγό Π.Σ, γνωστοποίησε ότι διαθέτει κατάλληλο κτίριο για στέγαση του Πυροσβεστικού Σταθμού, ενώ  υποβλήθηκε και σχετικό αίτημα  από τους αρμόδιους φορείς προς το Α.Π.Σ. και Υπ.Προ.του Πολίτη για ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στο Δήμο Ξηρομέρου με έδρα τον Αστακό.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  Στα πλαίσια αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών σας σκοπεύετε να προχωρήσετε στις ως άνω αλλαγές για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ο ερωτών Βουλευτής 
Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο