Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Να κλείσει η εκκρεμότητα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων της δυτικής Ελλάδας

    Την αύξηση του προϋπολογισμού των διατιθέμενων πιστώσεων για την δωρεάν κρατική αρωγή στους σεισμόπληκτους της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη....


    Ο κ. Κατσιφάρας, μ’ επιστολή του προς τους δύο Υπουργούς επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η εκκρεμότητα καταβολής της δωρεάν κρατικής αρωγής προς τους δικαιούχους, εξαιτίας και της δεινής οικονομικής συγκυρίας, λαμβάνει πιεστικό χαρακτήρα ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η συντριπτική πλειονότητα των σεισμοπλήκτων έχει προχωρήσει σε ανακατασκευές και επισκευές οικείων με ίδιες δαπάνες.

    Ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζει ακόμη ότι τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από αλλεπάλληλα διαβήματα της Περιφέρειας, είχε εκταμιευθεί ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο οι ανοικτές υποχρεώσεις της Πολιτείας εξακολουθούν να είναι πολλές.

    «Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν τρεισήμισι χρόνια από τον σεισμό η πορεία αποκατάστασης των σεισμόπληκτων εξακολουθεί να είναι προβληματική και να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά στην καταβολή της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής προς τους δικαιούχους των οριοθετημένων σεισμόπληκτων ζωνών, έτσι όπως καθορίστηκαν από τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ το έτος 2008», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «ακόμη και οι προβλεπόμενες πιστώσεις – η εκταμίευση των οποίων καθυστερεί απελπιστικά- δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς τους δικαιούχους».

     Σύμφωνα με την επιστολή του Περιφερειάρχη η πορεία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων της Δυτικής Ελλάδας, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, είναι η εξής:

    - Το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί για επισκευές και ανακατασκευές στους σεισμόπληκτους Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας είναι 61.740.796 ευρώ ενώ η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων – Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Αχαΐας έχει εγκρίνει άλλα 19.409,309 ευρώ τα οποία δεν έχουν διατεθεί στους δικαιούχους εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων.

    - Επίσης, το ποσό που έχει εγκριθεί από την ίδια Υπηρεσία για την καταβολή των δεύτερων δόσεων επισκευών και των δεύτερων και τρίτων δόσεων ανακατασκευών και το οποίο θα πιστοποιηθεί με την πρόοδο των εργασιών, ανέρχεται περίπου στα 71.500.000 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το ποσό που έχει εγκριθεί μέχρι και σήμερα με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες των σεισμοπλήκτων μόνο στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, εκτιμάται στα 152.650.105 ευρώ.

    - Για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας το ποσό που έως τώρα έχει διατεθεί είναι 37.410.331 ευρώ ενώ έχουν πιστοποιηθεί – εγκριθεί πρόσθετες δαπάνες ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί εξαιτίας έλλειψης πιστώσεων.

    -Με βάση τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, με τις οποίες οριοθετήθηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές η προκαλούμενη δαπάνη ανέρχεται σε συνολικά 180.000.000 ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ενώ έχει εγκριθεί στην ΣΑΕ 2008ΣΕ06900017 ποσό μόνο 125.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων από τον ΤΑΣ Αχαΐας και τον ΤΑΠ Ηλείας.

    «Είναι, λοιπόν, φανερό ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Πολιτείας προς το σύνολο των δικαιούχων», επισημαίνει ο κ. Κατσιφάρας. Και συνεχίζει: «Κατά συνέπεια είναι απολύτως εύλογο και δίκαιο το αίτημα αύξησης του προϋπολογισμού της ανωτέρω ΣΑΕ ώστε το σύνολο των δικαιούχων να λάβει την εγκεκριμένη Δωρεάν Κρατική Αρωγή χωρίς την παραμικρή περικοπή. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαφές ότι γεννάται μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης απέναντι σε όσους εκ των δικαιούχων, παρ’ ότι αποδεδειγμένα έχουν τις προϋποθέσεις, δεν έχει καταβληθεί η Δωρεάν Κρατική Αρωγή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο