Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: Σημαντικές και θετικές οι εξελίξεις για το Φράγμα Αχυρών



Ανδρέας Μακρυπίδης: "Αναγκαία και άμεση η χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Φράγματος Αχυρών"
Θάνος Μωραίτης, Υφυπ. Ανάπτυξης: «Διασφαλίζουμε τους πόρους. Επισπεύδουμε τις διαδικασίες»....


      Θετικές και σημαντικές είναι οι εξελίξεις για το Φράγμα των Αχυρών, αφού βρέθηκε και δρομολογείται λύση στη χρηματοδότηση του, όπως προέκυψε από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Ανδρέα Μακρυπίδη στη Βουλή (16/12/2011) με την οποία πρότεινε και ζητούσε να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στη χρηματοδότηση του πολύπαθου αυτού έργου και να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με την εξασφάλιση πόρων από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία, τόσο δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε. - Υπ.Υποδομών), όσο και από το ΕΣΠΑ (Υπ.Ανάπτυξης) και το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης). Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης.
      Στην αρχική παρέμβασή του ο Ανδρέας Μακρυπίδης χαρακτήρισε το έργο ζωτικής σημασίας αφού αναμένεται να θέσει όλη την περιοχή σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, μέσα από την κάλυψη των αυξημένων αγροτικών αναγκών για Άρδευση, στηρίζοντας την αναδιάρθρωση και τη δημιουργία νέων δυναμικών καλλιεργειών (π.χ. δενδροκαλλιέργειες, ροδιές, δαμασκηνιές κ.λ.π) που θα παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και αναβαθμίζοντας τον Κτηνοτροφικό Τομέα μέσα από μείωση του κόστους από φτηνές ζωοτροφές (από τριφύλλι, καλαμπόκι κ.λ.π) που θα παράγουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Επίσης ο Βουλευτής τόνισε ότι με το έργο εξασφαλίζεται η πλήρης και μακροχρόνια Ύδρευση της επαρχίας Ξηρομέρου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. 
      Ο Βουλευτής επέμεινε ότι σήμερα είναι η μεγάλη ευκαιρία να δρομολογηθεί αυτό που έχει διεκδικήσει εδώ και καιρό, δηλαδή το ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης του συνόλου του έργου από κοινοτικούς πόρους μέσα από συνεργασία των τριών Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

       Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης απαντώντας στο Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη αναγνώρισε τις προσπάθειες και τις ενέργειες του Βουλευτή και εκ του γεγονότος ότι ως Ξηρομερίτης έχει δείξει έντονο και ξεχωριστό ενδιαφέρον. Τόνισε και από μεριά του τη μεγάλη αναπτυξιακή σημασία του έργου και την ωφελιμότητα που θα έχει για την περιοχή
    Ενημέρωσε πως το Υπουργείο Υποδομών κάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις οφειλές προς την ανάδοχο εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την αρχή του νέου έτους.
         Στη συνέχεια ο Υφυπουργός τόνισε ότι μετά από πέντε (5) μήνες εντατικής συνεργασίας μεταξύ των τριών (3) αρμόδιων Υπουργείων  βρέθηκε οριστική και ρεαλιστική λύση για ένταξη του συνόλου του έργου στο Πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεπώς εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του μέσω κοινοτικών πόρων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταρτιστεί το Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα.

      Στην δευτερολογία του ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική και πως αποτυπώνει ακριβώς τις μέχρι σήμερα προτάσεις του, όπως έχουν περιληφθεί στις παρεμβάσεις του, αλλά κυρίως στις έξι (6) Επίκαιρες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει για το Φράγμα Αχυρών τα τελευταία δύο χρόνια
     Ο Βουλευτής τόνισε ότι για να γίνει η δέσμευση αυτή συγκεκριμένη, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία του Αναδασμού της περιοχής που αφορά το έργο, αλλά κυρίως να εξασφαλιστούν πόροι και να προχωρήσει η δημοπράτηση της Β’ Φάσης του Αρδευτικού Δικτύου του έργου των 18.600 στρεμμάτων. «Θα πρέπει να συγχρηματοδοτηθεί το σύνολο του έργου, αφού θα είναι αναπτυξιακό και ωφέλιμο για την περιοχή. Φράγμα χωρίς δίκτυα είναι «καρδιά χωρίς αρτηρίες». Θα πρέπει να επιταχύνουμε τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο Ανδρέας Μακρυπίδης.
            
     Τέλος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης απαντώντας στον Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών για έγκριση των συμπληρωματικών εργασιών του έργου, ύψους 5 εκατ. €.
     Επίσης αναφέρθηκε στον αναδασμό και στον χρόνο που χάθηκε μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 μαζί με την πρώτη φάση του Φράγματος των Αχυρών. Από το σημείο αυτό και μετά θα είναι ανοικτός ο δρόμος για τη δημοπράτηση της Β’ Φάσης του έργου, που συμπεριλαμβάνει το αρδευτικό δίκτυο των 18.600 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο