Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Δυο ερωτήσεις του Ανδρέα Μακρυπίδη για την Στέβια και την έκταση (πρώην εργοτάξιο) στο Αντίρριο


      Aνδρέας Μακρυπίδης: «H καλλιέργεια Στέβιας μπορεί να δώσει πνοή στους αγρότες της Αιτ/νίας και πρέπει να στηριχτεί»

     Τη θετική προοπτική που ανοίγεται για καλλιέργεια του φυτού Στέβια στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, μετά την υπογραφή σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού, αναδεικνύει με ερώτηση του ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ΄ Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη....



     Με την ερώτηση του ο Βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο για υποστήριξη των νέων καλλιεργειών και προώθηση των εξαγωγών, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της θετικής αυτής εξέλιξης θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στον αγροτικό κόσμο του Νομού, και κύρια στους καπνοπαραγωγούς. Επίσης τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθούν οι αγρότες χωρίς στήριξη, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε αποσπασματικές και μεμονωμένες ενέργειες και κατ’επέκταση σε αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή και στην εμπορία.
      Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής:  «Ελπιδοφόρα εξέλιξη για τους αγρότες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και κύρια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς, αποτελεί η υπογραφή Ευρωπαϊκού Κανονισμού, με αριθμό 1131/2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011,  με τον οποίο δίνεται το «πράσινο φως» για τη χρήση του φυτού Στέβια (Stevia Rebaudiana) ως γλυκαντική ουσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
      Η Στέβια είναι φαρμακευτικό και ενεργειακό φυτό που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σακχαρίνης σε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά και ως πηγή ενέργειας. Φυτεύεται όπως ο καπνός, παράγεται ετησίως και αναβλαστάνει μόνο του για τα επόμενα χρόνια. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα και προσφέρεται για μηχανική καλλιέργεια.
      Οι μέχρι στιγμής πειραματικές καλλιέργειες που έχουν αναπτυχθεί στο Νομό Αιτ/νίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχουν δείξει ότι η απόδοση της παραγωγής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία αυτών των μελετών αλλά και τα χαρακτηριστικά του φυτού δείχνουν ότι υπάρχει πλεονέκτημα στην παραγωγή της Στέβια από πρώην καπνοπαραγωγούς αφού διαθέτουν έτοιμη υποδομή και συσσωρευμένη τεχνογνωσία.
     Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ΄ Τροφίμων οφείλει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την στήριξη της καλλιέργειας της Στέβιας από όσους αγρότες ενδιαφερθούν.
    Το ευρύ φάσμα προϊόντων στα οποία θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο φυτό προσφέρει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες.
     Χρόνια πιλοτικών καλλιεργειών και πειραμάτων έδειξαν ότι η χώρα μας, και ιδιαίτερα ο Νομός Αιτ/νίας, εμφανίζει πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια αυτού του φυτού, που αν τα εκμεταλλευτεί σωστά θα μπορέσει να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες ανάγκες για στεβιοζάχαρη αλλά και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Η προοπτική καλλιέργειας Στέβιας μπορεί να ξαναδώσει πνοή και αναπτυξιακή δυναμική στην ύπαιθρο, και να επαναφέρει την προοπτική οικονομικά εύρωστων καλλιεργειών, φέρνoντας χιλιάδες αγρότες πίσω στο χωράφι

   
Ανδρέας Μακρυπίδης : «Η έκταση στο Αντίρριο να αξιοποιηθεί με έργα αναπτυξιακά και να μην υποβαθμισθεί με Φωτοβολταϊκά»


      Άμεση ήταν η αντίδραση του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε δημοσίευμα της Εφημερίδα «Εμπρός» Ναυπάκτου (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011), σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία «Γέφυρα Α.Ε.» που εκμεταλλεύεται την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ενεργειακό πάρκο στην έκταση 223 στρεμμάτων του πρώην εργοτάξιο στο Αντίρριο, με αντάλλαγμα την επέκταση του χρόνου εκμετάλλευσης της γέφυρας για δέκα επιπλέον χρόνια.
     Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μακρυπίδης κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην οποία επισημαίνει ότι αν ισχύουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες και εαν δρομολογηθεί μια τέτοια μονόπλευρη επένδυση τότε θα δημιουργηθούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην πανέμορφη αυτή περιοχή, και θα απαξιωθεί η σημαντική αυτή υποδομή καθώς και η μεγάλη αναπτυξιακή της προοπτική.
       Έτσι, η αξιοποίηση της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης κύρια για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών, βρίσκεται εκτός των μέχρι σήμερα σχεδιασμών, όπως αυτός είχε περιγραφεί και σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη που είχε συζητηθεί στη Βουλή τον Απρίλιο του 2011. 
      Ο Ανδρέας Μακρυπίδης είχε αναφέρει τότε την πάγια θέση του, από την οποία πηγάζει και η σημερινή του αντίδραση, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί «φιλέτο» και μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη που μπορεί να εξελιχθεί στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».
       Εάν αξιοποιηθεί σωστά, είχε τονίσει ο Βουλευτής, θα δώσει προστιθέμενη αξία και θα αυξήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Επίσης είχε προσθέσει ότι απαιτείται η συμμετοχή των Τοπικών Φορέων και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καρπωθεί η Τοπική Οικονομία και Κοινωνία οφέλη από την δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου με εμπορικές χρήσεις, Τουριστικού και Πολιτιστικού Κέντρου, την κατασκευή Μαρίνας και Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας, για να προκύψουν προσωρινές και μόνιμες θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.
     Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός απαντώντας στη σχετική ερώτηση, είχε αναφέρει ότι η έκταση θα αξιοποιηθεί μέσα από μακροχρόνια μίσθωση, που θα προκύψει μέσα από Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό. Επίσης είχε υπογραμμίσει ότι η έκταση παρουσιάζει ιδιαίτερη δυνατότητα αξιοποίησης σαν ζώνη διεθνούς επιχειρηματικού, τεχνολογικού, εκθεσιακού κέντρου και ναυτιλιακού πάρκου.
     Στόχος είναι να υπάρξει ένα πολυλειτουργικό κέντρο τεχνολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, παράλληλα με την οργάνωση μικρής αστικής γειτονιάς και χώρου διαμονής επισκεπτών. Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, είχε τονίσει τότε, μπορεί να δημιουργήσει έναν ελκυστικό και σημαντικό αναπτυξιακό και πολιτιστικό πόλο όχι μόνο για τη συγκεκριμένη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή με προφανή πολύ θετικά αποτελέσματα στην τοπική ανάπτυξη και στην απασχόληση. 
     Ο κίνδυνος να μην υλοποιηθούν όλες αυτές οι δεσμεύσεις και η επένδυση να γίνει προς όφελος των λίγων και όχι της περιοχής προκάλεσε τη σημερινή έντονη αντίδραση του Βουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο